Putin pozvao građane na izbore

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas građane da izađu na predsedničke izbore 2. marta.

Izvor: B92

Petak, 29.02.2008.

09:00

Default images

On je poručio da promene na bolje treba da budu nastavljene. Kako se navodi u saopštenju Kremlja, on je naveo da je pre tri meseca izabran novi parlament, a da prekosutra treba da se glasa za predsednika, kako bi se završila druga odlučujuća etapa u formiranju najviše vlasti.

"Kretanje Rusije napred ne treba da se zaustavi, promene na bolje treba da budu nastavljene. Upravo zato su za naredne godine postavljeni složeni i veliki zadaci", kazao je Putin.

On je ocenio da predsednik države kao što je Rusija ima "veliku ulogu i odgovornost" i da je za njega "veoma važno poverenje građana za efikasan i pouzdan rad na mestu predsednika za osiguranje stabilnosti u zemlji".

Putin je na izborima podržao kandidaturu potpredsednika vlade Dmitrija Medvedeva i najavio da će, ako on bude izabran za predsednika, preuzeti mesto premijera.

Medvedev favorit, opozicija nezadovoljna

Pobeda potpredsednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva na predsedničkim izborima je sigurna, ocenjuju stručnjaci. Svi ostali kandidati, prema procenama, ne mogu da sakupe ni jednu trećinu glasova zajedno.

Lider "Druge Rusije", bivši šahovski velemajstor Gari Kasparov, podseća da je kampanja njegove stranke potpuno blokirana, jer im vlasti ne dozvoljavaju da se reklamiraju, a policija razbija svaki njihov skup.

"Druga Rusija" ima manje od 5 odsto podrške.

"Apelujemo na svest građana da se skupe zajedno na navedenom mestu i da protestujemo, i zahtevamo naša ustavna prava. Nikome nije garantovana bezbednost, ali mi moramo biti uz svoj narod", rekao je Kasparov.

I nezavisni analitičari se slažu sa opozicijom da su izbori nepravični prema drugim kandidatima. Maša Lipman iz Karnegijevog centra kaže da u Rusiji postoje dve opozicije. Poželjna, koju čine komunisti i nacionalisti, i nepoželjna, koju čine demokratske snage.

"Kremlj ima punu kontrolu nad političkom scenom, i može da radi šta mu se prohte. Može da uklanja igrače sa političke scene. Oni mogu da postave veštačke kandidate, samo da ne bi dozvolili liberalnoj opoziciji da učestvuje u političkoj utakmici", rekao je on.

Daleko od Moskve i drugih velikih gradova način života se nije menjao. U ruskim selima nema dovoljno lekara, telefona, a nezaposlenost je velika. Ogroman socijalni problem je tu alkoholizam. Meštani kažu da piju od muke.

"Mi pijemo jer je život loš, nema hleba, moramo sami da donosimo drva. Nema načina da održavamo domaćinstvo, jer nema plata. To je to", rekla je jedna od meštanki sela.

Bez obzira na sve probleme koje imaju žitelji sela, i radnici u propalim preduzećima, i bez obzira na to što Putinova administracija nije olakšala te probleme, očekuje se da će Putinov naslednik Dimitrij Medvedev dobiti čak 70 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: