"Srbija ne može biti talac Kosova"

Ne može cela Srbija da bude zatočenik 136.000 Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije, kaže Rada Trajković.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

07:05

Default images

Predsednica Izvršnog odbora srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je u Poligrafu B92 da Srbi u pokrajini shvataju važnost misije EU, ali da ne mogu da je prihvate bez odgovarajuće pravne osnove. "Problem dolaska misije EU na Kosovo mogao bi se rešiti tako što bi UNMIK ostao veza između Srba na Kosovu i misije", kaže ona.

Trajkovićeva podržava ideju ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da bi Srbija trebalo da prestane da plaća kosovski dug.

"Treba naći modalitete gde nećete ugrožavati i stvarati animozitet prema Srbima sa prostora Kosova i Metohije. Ne može ni cela Srbija da bude zatočenik 136.000 Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Ostatak Srbije je multietnički deo koji podrazumeva različite regione, različite ljude i različite nacionalnosti i različite odnose prema onome što je problem Srbije. Zato u ovom momentu mislim da bi razum i stabilnost Beograda bila vrlo dobra politika", rekla je ona.

Trajkovićeva je kazala da bi ponovno upadanje vojnih rezervista na teritoriju Kosova moglo da doprinese formiranje kopnene i vazdušne zone bezbednosti na tom delu teritorije.

"Ukoliko vi puštate rezerviste da vam dolaze, a ne poštujete ono što je gospodin Nebojša Čović svojevremeno postigao ukidanjem te zone, doći ćemo ponovo u poziciju da nam se uvedu kopnena i vazdušna zona bezbednosti, gde bi NATO ponovo potpuno naoružan mogao da uđe u taj prostor. Tako ćemo ugroziti i suverenitet dela teritorije koja podrazumeva Preševo i Bujanovac i u ovom trenutku ja zaista ne mogu potpuno da razumem zašto neke stvari radimo ne shvatajući posledice onoga što radimo. Ako je to akcioni plan i politika, onda ja zaista ne znam kuda idemo", rekla je Trajkovićeva.

Govoreći o mogućnostima podele Kosova, Rada Trajković je ukazala da je do nedavnih nemira u Beogradu u međunarodnoj zajednici postojala prećutna podrška podeli pokrajine po kiparskom modelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: