Medvedev: Gasovod podrška Srbiji

Priključivanje Srbije gasovodu predstavlja element podrške Rusije Srbiji zbog kosovskog problema, izjavio je Dmitrij Medvedev.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.02.2008.

07:27

Default images

On je kazao da potpisani sporazum znači da se Srbija punopravno priključuje projektu "Južni tok". "Imajući u vidu sadašnju situaciju u Srbiji, to je posebno važno, jer je to u suštini element moralne i ekonomske podrške Rusije državi koja je u veoma teškom položaju, državi čija je teritorijalna celina po volji drugih država dovedena u pitanje", kazao je on.

Delegacija Vlade sutra u Moskvi Delegacija Vlade Srbije sutra ide u Moskvu na razgovore sa Ekspertskom radnom grupom o poboljšanju trgovinsko-ekonomske saradnje.

Poseta Moskvi biće organizovana dva dana pošto je vicepremijer Rusije Dimitrij Medvedev boravio u Beogradu, gde je potpisan Sporazum o saradnji i realizaciji projekta o izgradnji gasovoda. Kako je saopšteno, u državno-privrednoj delegaciji Srbije biće ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, ministar trgovine Predrag Bubalo, predsednik PKS Miloš Bugarin i privrednici iz Srbije.

Medvedev je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom posetio Rafineriju nafte u Pančevu, gde su razgovarali s rukovodstvom Naftne industrije Srbije.

Agencije su javile da je Medvedev u rafineriji izjavio da je ruski Gasprom blizu kupovine NIS-a, da su svi neophodni dokumenti spremni i da će "u najskorije vreme biti potpisani". Generalni direktor pančevačke rafinerije Srđan Bošnjaković kaže da će Vlada Srbije uskoro oformiti radnu grupu koja će rešiti budućnost NIS-a.

„Mi možemo da se krećemo u okviru međudržavnog sporazuma, ali je i za NIS i za čitavo regionalno okruženje najvažnije šta će pisati u sporazumu, kako će se to spovoditi i koja će biti dinamika implementacije”, rekao je Bošnjaković.

Gas će u Srbiju dolaziti iz Bugarske, preko Crnog mora, a kapacitet gasovoda ne bi smeo da bude manji od 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Najkasnije do 25. maja Srbijagas i Gasprom moraju osnovati zajedničku kompaniju, posle čega u roku od 18 meseci mora da se sastavi tehničko-ekonomska studija.

Direktor Srbijagasa Saša Ilić izjavio je da će nakon te studije, u roku od 24 meseca, početi izgradnja gasovoda. „Danas je napravljen prvi korak da Srbija na gasovodnoj karti Evrope, umesto slepe ulice, postane autoput. Počela je operacionalizacija dogovora između Rusije i Srbije, kojim su Srbijagas i Gasprom preuzeli obavezu da osnuju preduzeće koje će se baviti tranzitom gasa kroz našu zemlju”, kazao je Ilić.

Visoka ruska delegacija je, tokom jučerašnje posete Beogradu, pružila srpskoj strani objašenjenja povodom negativnog komentara ruske državne televizije o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

U razgovoru sa predsednikom Borisom Tadićem povodom incidenta koji je za žaljenje, data su detaljna objašnjenja, koja je predsednik Tadić prihvatio, rekao je agenciji Itar-tas izvor u ruskoj delegaciji.

Tadić je naglasio da, naravno, te neprihvatljive ocene o Srbiji nikako ne mogu odražavati poziciju Rusije, naveo je sagovornik agencije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, u razgovoru sa ruskim novinarima koji su pratili delegaciju, ocenio da je komentar o Đinđiću budalaština iznesena u sopstveno ime, koja posebno revoltira jer je rečena na državnoj televiziji.

Stavove favorita na predsedničkim izborima u Rusiji, Dmitrija Medvedeva, povodom tog komentara, preneo je u emisiji Poligraf B92 ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

“Mogu da kažem da se gospodin Medvedev na najeksplicitniji mogući način ogradio od takvog stava. On je rekao: ‘Taj novinar je budala i on više neće biti na ruskoj nacionalnoj televiziji’. To, naravno, nije stav Rusije”, kazao je Jeremić.

"Razdvojiti ekonomske i političke interese"

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da ta stranka u potpunosti podržava gasni deo energetskog aranžmana sa Rusijom, odnosno izgradnju magistralnog ruskog gasovoda kroz Srbiju, ali je protiv dogovorenog načina privatizacije Naftne industrije Srbije.

Dinkić je rekao da treba razdvojiti ekonomske i političke interese.

“Nas je Rusija snažno podržala u borbi za očuvanje suvereniteta i mi u njoj imamo najjačeg političkog saveznika. Ali, u isto vreme, oni su nam prošle nedelje povećali cenu gasa za 30 odsto i uskoro će gas u Srbiji poskupeti za 30 odsto", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: