Mirko Cvetković u K. Mitrovici

Obilazak ministara Vlade Srbije opština na Kosovu nastavio se i danas. Ministar finansija Mirko Cvetković posetio je K. Mitrovicu.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2008.

07:07

Default images

Cvetković je, u severnom delu Kosovske Mitrovice, izjavio da je cilj Vade Srbije i resornog ministarstva da finansijski i poreski sistem što više integriše u državne institucije Srbije. Prilikom posete Poreskoj upravi Ministarstva finansija u tom gradu, Cvetković je rekao da je sa svojim timom na Kosovu kako bi podržao Srbe.

On je podsetio da je Vlada Srbije odbacila jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kao čin suprotan međunarodnom pravu.

Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić najavio je poboljšanje uslova rada za zaposlene u Poreskoj upravi i Upravi trezora. Đidić je rekao i da će vrlo brzo u severnoj Kosovskoj Mitrovici biti formiran centar za edukaciju poreskih i finansijskih službenika, kako bi njihov rad bio što uspešniji.

"Ovde smo da pokažemo da Srbija funkcioniše i na prostorima Kosova i Meothije", rekao je on, najavivši da će ubuduće poseta sličnih današnjoj biti više.

Predstavnici Poreske uprave upoznali su ministra sa uslovima i načinima rada koji se odvijaju po Uredbi Vlade Srbije o naplati poreza na dodatu vrednost za robu koja iz Srbije dolazi na Kosovo, a iz Pokrajine odlazi u centralni deo Srbije.

Podsetimo, ministar prosvete Zoran Lončar najavio je, tokom jučerašnjeg boravka u Ranilugu, da će njegovo ministarstvo predložiti donošenje odluke o stipendiranju učenika koji pohađaju nastavu u srpskim školama na Kosovu.

Lončar je rekao da će Ministarstvo tražiti i da se obezbede besplatni udžbenici.

On tvrdi da će takva "odluka Vlade biti od velikog značaja i za učenike, kao i za njihove roditelje".

“Svako onaj ko se odluči, kao i do sada, da pohađa nastavu u srpskim školama, po našim nastavnim planovima i programima, na kraju će dobiti, ne samo diplomu Republike Srbije s kojom će moći da se zaposli u bilo kojoj zemlji koja priznaje Republiku Srbiju, već će imati prilike da se školuje uz stipendiju Vlade Republike Srbije i besplatne udžbenike”, najavio je Lončar.

Studenti nastavili protest u Kosovskoj Mitrovici

Studenti prištinskog Univerziteta, čije je sedište privremeno smešteno u Kosovsku Mitrovicu, danas su u 12.44 sati nastavili protest protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ispred glavnog mosta na Ibaru u severnom delu Kosovske Mitrovice studenti su izveli performans u okviru kojeg su fudbalsku utakmicu igrali sa jedne strane Srbija i zemlje koje nisu priznale jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, a sa druge strane zemlje koje su to učinile.

Na kraju je utakmica završena nerešenim rezultatom. U okviru performansa su igrani produžeci, što je bila i osnovna poruka da Srbija nikada neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i da se moraju nastaviti razgovori o budućnosti južne srpske pokrajine.

Utakmicu je "sudio" američki sudija koji je u nekoliko navrata ispoljio pristrasnost i pokazao mnoge greške na račun Srbije i zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

Pokret mladih protiv nezavisnosti, koji su organizatori protesta zajedno sa studentima prištinskog Univerziteta, ogradili su se od jučerašnjeg paljenja zastave Evropske unije i fotografija pojedinih političara tokom mirnog protesta.

Nastavljen protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice i danas su, kao i prethodnih dana, mirno protestovali ispred Okružnog i Opštinskog suda u tom gradu, tražeći da se vrate na radna mesta koja su napustili pre osam godina. Stotinak bivših radnika u pravosuđu zahteva i da te institucije pređu pod ingerenciju Ministarstva pravde Srbije.

Okružni javni tužilac Milan Bigović rekao je Tanjugu da će predstavnici radnika u pravosuđu tokom dana najverovatnije razgovarati sa regionalnim administratorom UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Žerarom Galučijem o rešavanju problema pravosuđa.

Bigović je podsetio i da od početka prošle sedmice Albanci ne dolaze na posao u Okružni i Opštinski sud.

Na protestu je pročitano i pismo zvaničnicima međunarodnih snaga, sa osnovnim zahtevom - da se Srbima omogući povratak u pravosudne institucije države Srbije.

Protestno okupljanje proteklo je mirno i bez incidenata, a Okružni i Opštinski sud obezbeđivali su pripadnici Kfora, policije UNMIK-a i lokalnog KPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: