"Podržavamo suverenitet Srbije"

Rusija će i dalje podržavati suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, uključujući i Kosovo, izjavio Dmitrij Medvedev.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 25.02.2008.

07:01

Default images

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i potpredsednik vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev najavili su, posle razgovora u Beogradu, da će Rusija i Srbija nastaviti zajedničku politiku prema Kosovu. Koštunica i Medvedev, složili se da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava i da predstavlja opasnost za stabilnost u regionu.



Delegacije Rusije i Srbije razgovarale su i o Kosovu, a zajednički stav novinarima su, u kratkom obraćanju, preneli Vojislav Koštunica i Dmitrij Medvedev.

"Jedno pitanje, koje je bez obzira na ovako lepo prolećno vreme, jako tužno i koje kvari raspoloženje, jeste pitanje Kosova. Mi smo razmotrili i pitanja u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova. Zajednički stav je da taj čin nije u skladu sa međunarodnim pravom i da krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Na kraju krajeva, takvi potezi ruše međunarodni sistem bezbednosti i prava koji je čovečanstvo gradilo u prethodnih sto godina", rekao je Medvedev, koji je favorit na izborima za novog predsednika Rusije. "Mi naglašavamo da je proglašenje nezavisnosti iskomplikovalo prilike u pokrajini i tom delu Evrope. Taj presedan će, u značajnom meri, izazvati negativne posledice i u drugim regionima i državama gde se postavljaju pitanja nezavisnoti nekih delova", kazao je vicepremijer Rusije.

Vojislav Koštunica smatra da je uslov normalizacije situacije dok se ne poništi odluka o nezavisnosti Kosova.

"Za nas, za Srbiju lažna država na teritoriji Srbije ne postoji. Mi ćemo se boriti da se ova odluka poništi u Savetu bezbednosti, zajedno sa Rusijom i svim državama u svetu kojima je na srcu poštovanje temeljnih načela međunarodnog prava a ne njihovo gaženje. Nema normalizacije odnosa sa onim državama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova sve dok se ova odluka ne poništi", rekao je premijer Srbije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov zamenik Vladimir Titov, koji su takođe prisustvovali današnjim razgovorima, nisu davali izjave medijima, iako je to očekivalo više od sto domaćih i stranih novinara.

Poseta visoke delegacije Ruske Federacije Beogradu prošla je uz pojačane mere bezbednosti

"Rešenje odnosa sa EU"

Gost vesti u 10 televizije B92, dopisnik Bi-Bi-Sija, Boris Varga, ocenio je da je poseta potpredsednika ruske vlade, i najverovatnije sledećeg predsednika Rusije, Dmitrija Medvedeva bitna kao potvrda savezništva dve zemlje.

On je dodao da je ova poseta bitna i za rešenje odnosa Srbije i Rusije u odnosu na Evropsku Uniju.

Varga kaže da je Rusiji u interesu da Srbija bude politički stabilna i integrisana u Uniju, kako zbog ruskog gasovoda koji će prolaziti kroz zemlju, tako i zbog jakih saveznika koje Rusija ima u Evropskoj Uniji.

Boris Varga smatra da će, kada je Kosovo u pitanju, Rusija biti spremna da svoj stav podrži i silom.

"Najverovatnije da će razgovor u pravcu diplomatije biti pojačan silom. Sve više vidimo jednu poprilično napregnutu situaciju između Vašingtona i Moskve, s tim što je poruka Rusije sve jasnija - EU da, SAD ne. Može se reći da se upravo na Kosovu lome ta koplja, svakako da će Kosovo biti izvor oštrije ruske diplomatije podržane silom", smatra Varga.

Sisojev: Teme bilateralni odnosi i Kosovo

Spoljnopolitički komentator ruskog dnevnika "Komersant" Genadij Sisojev rekao je za Jutarnji dnevnik Radija B92 da će poseta imati dve teme.

"Kada je reč o bilateralnim odnosima, prvenstveno će biti reči o gasnom sporazumu. Prema mojim informacijama, ruska delegacija će potpisati neku vrstu memoranduma koji će definisati realizaciju tog sporazuma u praksi - kad i šta treba da urade i jedna i druga strana", rekao je on.

Druga tema biće Kosovo.

"Ruska delegacija želi da iskordinira sa Beogradom naredne korake koji se mogu načiniti u borbi protiv odvajanja Kosova. Pre svega, reč je o zajedničkoj strategiji u OEBS-u i Savetu Evrope. Moskva je odlučna da spreči ulazak Kosova u te organizacije, kao što blokira i učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije", kaže Sisojev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: