Raul Kastro novi predsednik Kube

Kubanski parlament izabrao Raula Kastra, Fidelovog brata, na mesto predsednika Državnog saveta, najvišeg organa izvršne vlasti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.02.2008.

20:55

Default images

To znači da je Raul Kastro novi predsednik zemlje i novi vrhovni komandant vojske. Fidel Kastro je početkom ove sedmice najavio svoje povlačenje s mesta šefa države. Parlament, sa 614 poslanika, izabrao je i 31 člana državnog saveta, a prvi potpredsednik je Hose Ramon Mačado Ventura, zastupnik tvrde struje Komunističke partije, javio je Rojters.

Raul Kastro je bio uvek u senci svog velikog brata. Za njega kažu da je ipak više okrenut jačanju privrede, odnosno tome da "napuni trpeze" običnih Kubanaca, nego ideološkom ratu sa SAD.

Prošle godine je čak pružio "maslinovu grančicu" Vašingtonu, izjavivši da je otvoren za razgovore, ali samo kad Džordž Buš ne bude više predsednik SAD.

Fidel Kastro se jula 2006. godine povukao iz javnog života zbog hirurške intervencije na stomaku i od tada se više nije pojavio u javnosti. Vlast je privremeno bio predao svom bratu Raulu.

Ostareli kubanski lider ozbilno narušenog zdravlja će ipak nastaviti da utiče na državnu politiku kao prvi sekretar vladajuće Komunističke partije.

Kondoliza Rajs pozvala Kubu da započne promene

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs pozvala je danas iz Vašingtona Kubu da započne promene ka demokratiji.

Ona je podvukla da Havana, pritom, mora da oslobodi sve političke zatvorenike, da poštuje ljudska prava i da obezbedi slobodne i fer izbore jer kubanski narod ima "neotuđivo pravo da učestvuje u otvorenom i razumnom dijalogu oko budućnosti njihove zemlje" i da na demokratskim izborima bira svoje vođe, javio je DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: