Oživljavanje ideje o podeli

Oliver Ivanović rekao da su Srbi koji žive južno od Ibra zabrinuti dešavanjima na severu Kosova, koja vide kao uvod u podelu Kosova.

Izvor: FoNet

Nedelja, 24.02.2008.

15:21

Default images

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović napominje da su Srbi van severa Kosova "svesni toga da u celoj toj priči oni lako mogu postati žrtva novog etničkog čišćenja". Poverenje u međunarodnu zajednicu, kao jedini faktor koji Srbe može zaštititi, nije dovoljno, jer se oni boje scenarija sličnog onom od 17. marta 2004.godine, kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, "ako i ne bude toga, postoji značajna iscrpljenost stanovništva, posle devet godina stalne neizvesnosti za goli život". "To može, ako se bude pojačao strah kod Srba, uzrokovati njihov odlazak. Ako se Srbi pokrenu sa Kosova, biće izuzetno teško vratiti ih", ocenio je Ivanović i objasnio da je "sudbina Srba koji žive južno od Ibra sasvim drugačija".

Ivanović kaže da Srbi na severu Kosova nemaju potrebu za prisustvom UNMIK i KFOR, dok ljudi u centralnom delu, u Kosovskom Pomoravlju i Metohiji, imaju potrebu za njihovom fizičkom zaštitom.

Na sve to značajno utiče politička klima, a ona je na severu ali i u Srbiji, prema rečima Ivanovića, aposlutno negativna i protivi se bilo kakvoj komunikaciji sa međunarodnom misijom i misjom EULEKS.

"A misija EU dolazi, hteli mi to ili ne i jedino u saradnji sa njima Srbi van severa Kosova mogu omogućiti koliko-toliko normalniji život", smatra Ivanović i predviđa da će, "ako se ne dogodi neki veliki incident na severu Kosova, u narednih nekoliko dana situacija početi da se smiruje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: