Protesti Srba širom sveta

Srbi koji žive u inostranstvu održali su javne skupove protiv proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 24.02.2008.

15:10

Default images

Nekoliko hiljada Srba okupilo se danas na bečkom Helden placu na mitingu pod nazivom "Za pravo i pravdu" protestvujući protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na samom početku skupa učesnici su zapalili američku zastavu i uzvikivali "Kosovo" i "Kosovo je srce Srbije". Protestovalo se i u Kanadi, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Današnji skup u Beču pratio je i veći broj policajaca nakon što je sinoć, samo uz intervenciju policije izbegnut sukob mladih kosovskih Albanaca i Srba u centru Beča. Austrijske vlasti su odlučile da broj uniformisanih policajaca povećaju sa 100 na 220.

Austrijska policija uhapsila je danas četvoricu učesnika protesta, dok su dve osobe povređene, od kojih jedan policajac.

Policija je intervenisala kada je jedna grupa krenula prema američkoj ambasadi, koju su kasnije prošli. Zastali su kod jedne albanske kafane, gde je došlo do koškanja sa vlasnikom kafane i policijom.

Sinoć je oko 2.000 Srba koji žive u Kanadi protestovalo ispred konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Torontu zbog jednostranog odvajanja Kosova od Srbije, preneli su danas kanadski mediji.

Noseći srpske zastave i uzvikujući "Kosovo je Srbija", demonstranti su kanadskoj vladi poručili da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer se time krši međunarodno pravo i standardi kanadske države, prenela je kanadska agencija "Kenedijan pres".

Učesnici mirnog protesta, prvog od nekoliko najavljenih koje Srbi u Kanadi nameravaju da organizuju u sledećih nekoliko sedmica, upozorili su da bi kanadsko priznavanje samoproglašene države mogla da izazove posledice i na jedinstvo Kanade, misleći pritom na težnje separatista u pokrajini Kvebek.

"To bi bilo suprotno kanadskim nacionalnim interesima jer ne želimo da se separatisti u Kvebeku pozovu na presedan iz Kosova da je u redu da se jednostrano otcepe", izjavio je student Bojan Ratković, jedan od predvodnika protesta u organizaciji udruženja srpskih studenata u Torontu.

Za danas je najavljen i skup podrške u Montrealu. Pitanje kosovske separacije u Kvebeku se shvata ozbiljno, budući da separatističke partije podržavaju kosovsku nezavisnost, dok se federalisti tome oštro protive.

Oko 300 ljudi, većinom Srba, okupilo se danas ispred holandskog parlamenta u Hagu, protestujući protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i tražeći od holandske vlade da je ne prizna.

Ponavljajući slogan "Kosovo je Srbija", demonstranti su istakli da odbacuju i osuđuju proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine, prenela je agencija DPA.

Takođe, u više nemačkih gradova danas su nastavljeni protesti Srba protiv proglašenja nezavisnosti Kosova.

Centralni savet Srba u Nemačkoj, u saradnji s lokalanim srpskim organizacijama po nemačkim gradovima i saveznim pokrajinama, danas je na proteste pozvao Srbe u Nirnbergu, Dortmundu i Kelnu.

Demonstracije ispred sedišta EU

Više stotina Srba u Belgiji danas je ispred sedišta Evropske unije u Briselu održalo demonstracije protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Glavne parole, koje su se čule i koje su nosili Srbi koji žive u Belgiji, na mirnom protestu bile su "Ne čupajte srce Srbije", "Kosovo je Srbija", "Pitajte svakog istoričara i pravnika", "Kosovo u Srbiji, Srbija u Evropi", "Živeti zajedno, živeti u miru", "Ne damo Kosovo", "Kosovo nije na prodaju".

Demonstranti, od koji su većina bili mladi Srbi koji žive u Belgiji, nosili su veliki broj srpskih zastava i ikona.

Na velikim transparentima su bile i karikature koje su prikazivale "sahranu" s kovčegom na kojem je pisalo "međunarodno pravo", kao i Kosovo kao "đule" kojim se razbija sedište UN u Njujorku.

U ime organizatora protesta ispred sedišta Saveta ministara EU i Evropske komisije, Borka Tomić iz Srpskog instituta za javnu diplomatiju pročitala je "poruku Evropljanima" da stanu iza međunarodnog prava i "podignu glas protiv secesionizma iz etničkih pobuda" u slučaju samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Srpskim demonstrantima se obratio i predsednik Svetskog saveza Srba u Belgiji dr Đorđe Jovanović koji je pročitao poruku Belgijancima na francuskom i flamanskom jeziku.

Demonstranti su nosili i veliku napumpanu lutku "sumnjive dame", na kojoj je pisalo "rezolucija 1244 SB UN".

Više hiljada Srba protestovalo u Ženevi

Više hiljada ljudi okupilo se danas na mirnim demonstracijama protiv nezavisnosti Kosova, ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Ženevi.

U protestu je, prema procenama policije, učestvovalo oko 3.000 Srba iz više švajcarskih gradova, ali i Francuske. Organizatori, međutim tvrde da je na skupu koji je počeo u 14 sati bilo oko 8.000 ljudi.

Demonstranti su nosili srpske zastave, čule su se tradicionalne srpske pesme, a na transparentima je najčešća parola bila "Kosovo je Srbija", prenosi agencija AFP.

Na jednom transparentu pisalo je i "Hvala, Vladimire" u znak zahvalnosti ruskom predsedniku Putinu koji je osudio jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: