Medvedev sutra sa srpskim vrhom

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev će se sutra u Beogradu sastati sa Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom.

Izvor: Beta

Nedelja, 24.02.2008.

13:35

Default images

Ataše za štampu ruske ambasade u Beogradu Aliona Kudriavčeva rekla je da će u posetu Beogradu doputovati i šef diplomatije Sergej Lavrov. Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao je da će glavne teme razgovora predstavnika Srbije i Ruske federacije biti Kosovo i realizacija gasnog aranžmana "Južni tok".

"Izuzetno je važan momenat u kome se ova poseta odigrava jer će to biti prilika da se potvrde zajednički stavovi i politika vezana za nelegalno i nezakonito oduzimanje Kosova i potvrda značajne borbe protiv lažne države Kosovo", kazao je Bubalo.

Bubalo, koji je i kopredsednik Mešovitog komiteta s Rusijom, naglasio je da će sutrašnja poseta biti prilika da se da podsticaj realizaciji nedavno potpisanog gasnog aranžmana kako bi se on što pre i u što većoj meri realizovao.

"Ovo će biti prilika za niz drugih projekata iz oblasti ekonomije jer mislimo da je ovo momenat za uspostavljanje što svestranijih odnosa sa Ruskom Federacijom", naglasio je Bubalo.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev je ocenio da je sutrašnja poseta prvog zamenika premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu od velikog značaja, posebno u ovom trenutku za Srbe, a i veoma bitna za Evropu.

"Stvari idu u dobrom pravcu, ali mislim da bi dodatni napori bili dobro došli. Naravno, na dnevnom redu biće i pitanje Kosova", istakao je Aleksejev.

Spoljno-politički komentator "Politike" Boško Jakšić smatra da veoma jaka delegacija Rusije dolazi u trenutku koji je veoma osetljiv. On kaže da ovde nije reč samo o podršci Rusije posle otcepljenja Kosova ili o gasovodu, već i strateška orijentacija Srbije prema EU.

"Ta poseta dolazi u trenutku povećane delikatnosti, posle programa koji se slušao na ruskoj televiziji gde su nedvosmisleno rekli da je bilo dobro što je ubijen premijer Đinđić. U ovm otrenutku Beograd ne treba da žuri, bez obzira na sve teškoće kroz koje prolazi u odnosima sa EU i interese Rusije za zbližavanje sa EU. Po mom muišljenju, Beograd bi morao da bude obazriv", rekao je on.

Sajt Enerdžiobzerver nezvanično saznaje da će Dmitrij Medvedev, tokom sutrašnje posete Srbiji, potpisati sa predstavnicima Srbijagasa Sporazum o formiranju zajedničke kompanije za izgradnju gasovoda "Juzni tok".

Novoformirana kompanija imaće zadatak da u narednih 18 meseci utanači sve detalje gasovoda, ali i prava i obaveze firmi koji će sačinjavati zajedničku rusko-srpsku gasnu firmu.

Prema saznanjima Enerdžiobzervera, Medvedev trebalo bi sutra da obiđe i rafineriju nafte u Pančevu. Međutim, konačni protokol posete još nije finalizovan.

Poseta Pančevu je neizvesna, posebno ako se ima u vidu da Medvedev tokom sutrašnjeg dana treba da poseti i Budimpeštu, gde takođe treba da razgovara sa mađarskim zvaničnicima o izgradnji "Južnog toka". Inače, Mađarska ima svoj projekat gasovoda, koji se direktno kosi sa trasom za koju je zainteresovan Gasprom.

Podsetimo, Medvedev je i predsednik Saveta direktora Gasproma Dmitrij Medvedev, kao i veliki favorit za pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: