Klintonova: Sram vas bilo, Obama

Hilari Klinton optužila stranačkog rivala za nominaciju DP-a da širi lažne informacije o njenom planu za zdravstveni sistem.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2008.

12:51

Default images

"Sram vas bilo, Obama", poručila je Klintonova senatoru iz Ilinoisa Baraku Obami koji je izjavio da će njen plan naterati ljude da plaćaju zdravstveno osiguranje bez obzira na to da li su za to finansijski sposobni.

"Obama zna da nije istina da moj plan primorava ljude da kupuju osiguranje čak i onda kada to ne mogu sebi da priušte", rekla je senatorka iz Njujorka posle jučerašnjeg skupa u Ohaju.

"To je laž, pa ipak, on i dalje troši milione dolara za širenje laži", rekla je Hilari Klinton, prenele su agencije.

Obama je nazvao napad svoje suparnice "taktičkim potezom".

Tesna izborna trka Obame i Klintonove nastaviće se u Teksasu i Ohaju 4. marta, a ishod primarnih izbora u tim državama mogao bi da bude od presudnog značaja.

Obama trenutno ima malu prednost nad Klintonovom, pošto je dosad ostvario deset uzastopnih pobeda u isto toliko saveznih država.

Postoji mogućnost da do kraja primarnih izbora u junu nijedan kandidat Demokratske partije ne osvoji dovoljan broj delegatskih glasova za direktno osvajanje nominacije za predsedničke izbore u novembru, kada će Amerikanci odlučivati između kandidata demokrata i republikanaca, javlja Glas Amerike.

Prema pravilima, 80 odsto delegata u Demokratskoj partiji bira se na primarnim izborima i stranačkim skupovima, a preostalih 20 odsto su tzv. "superdelegati", odnosno demokrate na javnim fukcijama, poput guvernera, senatora ili članova Kongresa, kao i viši partijski funkcioneri.

Većina "superdelegata" još nije odlučila kojeg kandidata će podržati i pod stalnim su političkim pritiskom oba izborna štaba, Klintonove i Obaminog.

"Superdelegati" mogu doneti odluku na samoj partijskoj konvenciji, ali mnogi analitičari veruju da će se većina opredeliti ranije, kako bi se izbegla mogućnost podela na samoj konvenciji.

Pojedine demokrate već upozoravaju da "superdelegati" ne bi trebalo da imaju odlučujuću ulogu, naročito ako izaberu kandidata koji na primarnim izborima i stranačkim skupovima osvoji manji broj glasova "običnih" delegata.

Daglas Vajlder, gradonačelnik Ričmonda i prvi afroamerikanac koji je bio guverner Virdžinije, podržava Baraka Obamu.

Gostujući na televiziji Si-Bi-Es, Vajlder je kazao da bi "superdelegati" trebalo da se drže po strani za sada.

"Ukoliko se superdelegati umešaju i kažu da će oni odlučiti šta je najbolje uraditi, onda će nastati haos na konvenciji. To nikako neće pomoći demokratama", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: