Umro Janez Drnovšek

Nakon duge bolesti, noćas je u 58.godini života umro bivši predsednik Republike Slovenije i član Predsedništva SFRJ Janez Drnovšek.

Izvor: Beta

Subota, 23.02.2008.

10:36

Default images

Vest o smrti saopštena je iz ureda bivšeg predsednika Janeza Drnovšeka. Državna radio i televizija su nakon objave vesti u 9 sati, počele da emituju prigodnu muziku i izvode iz bogate političke biografije bivšeg predsednika Slovenije.

Bivši predsednik Slovenije je bolovao od karcinoma bubrega, svoju bolest je podnosio sa optimizmom, a nakon što je 23. decembra 2007. godine dužnost predsednika države predao Danilu Tirku, više se nije pojavljivao u javnosti.

Drnovšek je rođen 17. maja 1950. godine u Celju. Studije ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, a 1986. godine na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru stekao zvanje doktora ekonomskih nauka.

Počasnu doktorsku titulu univerziteta u Bostonu dobio je 1994. godine, a 1999. univerziteta Veslijan u gradu Blumingtonu, država Ilinios.

Kad je diplomirao zaposlio se u građevinskom preduzeću "IGM Zagorje".

Godinu dana je proveo kao ekonomski savetnik ambasade SFRJ u Kairu, a nakon toga se godinu dana usavršavao u Oslu, u Institutu za međunardonu ekonomiju.

Po povratku u Sloveniju bio je direktor filijale "Ljubljanske banke" u Trbovlju.

Nakon uspešne karijere u bankarstvu, Drnovšek je na prvim slobodnim demokratskim izborima u aprilu 1989. izabran za slovenačkog predstavnika u kolektivnom Predsedništvu bivše Jugoslavije.

Kao pregovarač između slovenačkog rukovodstva, rukovodstva bivše Jugoslavije i JNA, bivši predsednik Slovenije je odigrao ključnu ulogu u rađanju nove slovenačke države. U julu 1991. godine je uspeo da dogovori povlačenje JNA iz Slovenije.

Godine 1992. je postao predsednik stranke Socijalnih demokrata, a iste godine postao i predsednik vlade Slovenije. Tu funkciju je sa kraćim prekidom obavljao do kraja 2002. godine.

U decembru 2002. godine je postao drugi predsednik Republike Slovenije, nakon što je na funkciji nasledio Milana Kučana.

Poslednjih godina predsedavanja državom je bio veoma aktivan na spoljno-političkom području, posebno u rešavanju političke i humanitarne krize u Sudanu, a posvetio se i pitanjima ekologije i socijalno angažovanom delovanju.

Dobitnik je više međunarodnih nagrada za dostignuća i lični doprinos uspešnom preobražaju Slovenije u demokratsku i ekonomski stabilnu državu i njenom uspešnom uključivanju u međunarodnu zajednicu".

Autor je brojnih članaka iz oblasti kreditne i monetarne politike i međunarodnih finansijskih odnosa, gde je uglavnom obrađivao svetsku dužničku krizu.

Napisao je knjige "Misli o životu i svesti", "Dijalozi" i "Suština sveta".

Govorio je engleski, francuski, španski, nemački, srpsko-hrvatski jezik.

Bio je razveden i imao sina Jašu i kćerku Nanu Forte.

Ponedeljak dan žalosti u Sloveniji

Vlasti u Slovenije proglasile su ponedeljak, 25. februar, danom žalosti, zbog smrti bivšeg predsednika države Janeza Drnovšeka.

Zastave u Sloveniji će, od danas do sahrane, biti spuštene na pola koplja.

Na dan žalosti biće otkazane sve priredbe kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera, a radio i televizijske stanice će prilagoditi svoj program.

Bivši predsednik Slovenije Janez Drnovšek biće, prema svojoj želji, sahranjen u porodičnoj grobnici, u krugu porodice.

Povodom smrti Drnovšeka, u Predsedništvu Slovenije otvorena je knjiga žalosti.

Rukovodstvu i narodu Slovenije stižu brojni izrazi sačešća iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: