CG: Opozicija protiv nezavisnosti

Predstavnici crnogorske opozicije pozvali sa mitinga u centru Podgorice državne vlasti da nikada ne priznaju nezavisno Kosovo.

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

22:16

Default images

"Poručujemo crnogorskoj vlasti da se ne drzne da prizna kvazidržavu Kosovo, a znamo da oni da to urade imaju obavezu prema premijeru Kosova Hašiju Tačiju, svom poslovnom prijatelju", kazao je lider Srpske narodne stranke Andrija Mandić.

Predsednik Socijalističke narodne patrije Srđan Milić poručio je crnogorskom režimu da je najveći interes dobronamernih građana Crne Gore da nikada ne priznaju nezavisno Kosovo.

"Ako vlast razmišlja kada da prizna Kosovo, ja im kažem nikada. Ovo je ljudski, civilizacijski protest protiv kršenja međunarodnog prava", kazao je Milić.

Milenko Jovanović iz Udruženja raseljenih i prognanih sa Kosova kazao je da mu "nije žao zbog paljenja neprijateljskih ambasada jer su nas 90 dana 1999. godine zatrpavali bombama i kojekakvim otrovima".

On je kazao da je američki predsednik Džordž Buš "terorista broj jedan", a da su ambasade te države u svetu "uporište terorista".

Jovanović je pozvao srpsku vojsku i žandarmeniju da se što hitnije vrati na Kosovo.

Učesnici mitinga su pozdravljali podršku Rusije Srbiji i kritikovali vodeće sile Zapada zbog kršenja međunarodnog prava.

Mitingu je, prema procenama policije, prisustvovalo oko 10.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo oko 15.000.

Nekoliko mladića gađalo je pripadnike policije flašama i kesama sa vodom.

Posle završetka mitinga, izbilo je nekoliko manjih tuča, koje su brzo završene bez intervencije policije.

Okupljeni su nosili srpske, ruske, grčke i španske zastave, kao i transparente na kojima su bile ispisane pogrdne poruke na račun američkog predsednika Džordža Buša, visokog predstavnika EU Havijera Solane i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Na nekim od transparenata je pisalo "Ta dva crna orla neka vas ne plaše - Kosovo je bilo i ostaće naše" i "Radovane, Kosovo te zove".

Neki demonstrani su nosili i slike bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Uzvikivali su pogrdne nazive za Albance i bučno reagovali na svako pominjanje crnogorske vlasti i zapadnih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo.

Posle mitinga, okupljeni su prošetali ulicama Podgorice do hrama Hristovog vaskrsenja, gde će biti služen moleban za Srbe na Kosovu.

Za vreme održavanja mitinga sve radnje u centru Podgorice bile su zatvorene.

Skup su obezbeđivale specijalne jedinice policije, a sve vreme je nad gradom kružio i jedan policijski helikopter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: