VASINGTON OTVARA BEOGRADU VRATA "PARISKOG KLUBA"

Izvor: B92

Petak, 03.08.2001.

15:21

Default images
Delegacija jugoslovensko-srpske vlade - prema recima njenih predvodnika - zavrsila je u petak posetu SAD sa veoma izrazenim utiskom da je u Vasingtonu obavljen veliki posao. I to tamo gde je bilo najvaznije: u pripremi terena za obezbedjivanje americke podrske da se pocetkom septembra, na godisnjoj konferenciji "Pariskog kluba", SR Jugoslaviji izglasa "veoma znacajno" smanjenje zaostalog duga od vise milijardi dolara, koji od vlasti u Beogradu potrazuje ova grupacija razvijenih zemalja. Kako javlja dopisnik Sense, Slobodan Pavlovic, tokom trodnevne radne posete potpredsednika savezne vlade i ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Miroljuba Labusa, sefa jugoslovenske diplomatije Gorana Svilanovica i ministra finansija Srbije Bozidara Djelica - posete koja je obuhvatila brojne susrete sa predstavnicima administracije i Kongresa, istupanja na tribinama ovdasnjih instituta i nevladinih organizacija i medijske kontakte - posebno detaljni (i, kako se ispostavilo, kljucni za opredeljenje domacina) bili su razgovori sa nekolicinom kljucnih ljudi Stejt departmenta. Ti razgovori - ukljucujuci i razmenu misljenja sa drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom - pocinjali su, prakticno, i zavrsavali se kljucnom konstatacijom oko koje su vasingtonski domacini i gosti iz Beograda bili apsolutno saglasni: zeljena stabilnost Zapadnog Balkana nije moguca bez politicke stabilnosti SR Jugoslavije, a ta neophodna politicka stabilnost SRJ prakticno je neostvariva bez hitnog stvaranja uslova za obezbedjivanje njene ekonomske stabilnosti.

"Zadovoljan sam, veoma sam zadovoljan postignutim rezultatom. Necu u ovom trenutku da govorim o detaljima, ali hocu da naglasim da sam veoma zadovoljan ovom posetom. Vracam se u Beograd sa vise optimizma nego sto sam ga imao pri dolasku. Naravno, pregovori o dugu su uvek teski. Mi hocemo u veoma kratkom roku da resimo to pitanje i to je moralo da utice na tezinu razgovora koje smo imali", rekao je za SENSE sef delegacije Miroljub Labus, posle visecasovne posete Stejt departmentu, koja je zapocela u cetvrtak popodne i protegla se do vecernjih sati. Prema recima potpredsednika savezne vlade, posebno prijatan i ohrabrujuci bio je razgovor sa Kolinom Pauelom, pri cemu je drzavni sekretar SAD primio sa "velikim razumevanjem" predlog gostiju iz Beograda za prestruktuiranje jugoslovenskog duga. I ministar inostranih poslova SRJ Goran Svilanovic smatra da ce poseta Vasingtonu otvoriti put da SRJ ostvari zeljeni sporazum sa poveriocima iz "Pariskog kluba". "Bili smo u ova tri dana u situaciji da razgovaramo u Vasingtonu sa svim relevantnim ljudima koji odlucujuce uticu na stav Amerike - a, pored toga, i na stav ostalih drzava clanica "Pariskog kluba". Imali smo priliku da detaljno prezentiramo ekonomsku situaciju u zemlji, program savezne i republicke vlasti i ocekujemo da ce te informacije biti uzete u obzir prilikom donosenja odluke americke vlade", rekao je Svilanovic za SENSE, najavljujuci da ce u kontaktima, koji ce uslediti tokom ovog meseca, Beograd nastojati da i vlade drugih zemalja "Pariskog kluba" upozna sa svojim programom za kresanje i prestrukturianje nasledjenih jugodugova. "Nasa ocekivanja nisu mala i verujemo da ce konacna odluka, na koju ce i te kako uticati americka vlada, neposredno i preko vlada ostalih zemalja clanica - biti najpovoljnija moguca za SRJ. Najpovoljnija, imajuci u vidu budzete tih zemalja, stanje nase privrede i ocekivanja nase vlade, koja je u poslednjih nekoliko meseci ucinila znatne napore da se dodje do takvog resenja za potrazivanja iz inostranstva".

Pomenimo za kraj, mada to nije i najmanje vazno, da su nadlezni americki sagovornici pokazali proteklih dana primetno razumevanje za inicijativu gostiju iz Beograda da se normalizuju trgovinski odnosi izmedju dve zemlje - a posebno da se, shodno tome, odmrznu jugoslovenski racuni u americkim bankama, koji su ostali kao jedno od nasledja sankcija prema milosevicevskoj Jugoslaviji. Ministarstvo finansija SAD najavilo je da ce dalje razgovore na tu temu nastaviti jedna posebna delegacija, koja ce tim povodom krajem avgusta doputovati u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: