IAEA: Otvorena pitanja

Iran je na najviše otvorenih pitanja vezanih za nuklearni program dao odgovor, ali nisu uklonjene sve nejasnoće, piše u izveštaju IAEA.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

18:08

Default images

Iran i dalje ostaje na svom stanovištu da su izmišljene sve informacije koje ukazuju na navodnu vojnu komponentu nuklearnog programa, kaže se u izveštaju direktora Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda el Baradeja, koji je prosleđen članicama Saveta guvernera IAEA sa sedištem u Beču.

IAEA je jako zabrinut što su ostale nejasne veze između nuklearnog i raketnog programa, naglašeno je dalje u ovom dokumentu.

Na drugoj strani IAEA je uspeo da zaključi sva ostala pitanja, između ostalog i vezano za tragove visoko obogaćenog uranijuma.

U izveštaju, koji se bavi periodom od poslednjeg izveštaja podnetog 15. novembra prošle godine, se navodi da program za bogaćenje uranijuma nije obustavljen, već da se i dalje vrši istraživanje na novim centrifugama.

Savet guvernera IAEA, kako je saopšteno, o ovom izveštaju imaće raspravu 3. marta.

"Naš zadatak u Iranu je da osiguramo da iranski nuklearni program bude isključivo u mirnodopske svrhe", naveo je Baradej u saopštenju.

On je ocenio da poslednjih meseci napravljen napredak u razjašnjavanju pitanja u vezi nuklearnog programa Irana uz izuzetak pitanja istraživanja izrade naoružanja koje je Iran navodno sprovodio u prošlosti.

Zapadne zemlje optužuju Iran da je njegov nuklearni program ima vojni karakter, što Teheran odbacuje već godinama.

Međutim zapadne sile uvele su protiv Irana sankcije i nameravaju dalje da ih pooštre jer Teheran nije pristao da obustavi svoje nuklearne aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: