Turska: Ofanziva na severu Iraka

Turska vojska pokrenula kopnenu ofanzivu u severnom Iraku protiv gerilaca Kurdistanske radničke partije (PKK).

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2008.

15:36

Default images

"Turske oružane snage, koje pridaju veliki značaj iračkom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, vratiće se kući u najkraćem mogućem roku pošto ostvare svoj cilj", navedeno je u saopštenju generalštaba turske vojske. Mediji u Turskoj su javili da je na iračku teritoriju sinoć ušlo 10.000 turskih vojnika.

Neimenovani visoki zvaničnik turske vojske potvrdio je Rojtersu da je Ankara poslala dve brigade od "nekoliko hiljada" vojnika, a da još nekoliko hiljada vojnika u planinskoj pograničnoj oblasti čeka naredbu da se uključe u ofanzivu ukoliko bude potrebno.Britanska agencija podseća da brigada turske vojske broji do 5.000 vojnika.

Irački ministar spoljnih poslova Hošijar Zebari izjavio je da iračka vlada nema saznanja o bilo kakvoj kopnenoj ofanzivi turske vojske na severu zemlje.

"Do ovog momenta nismo dobili ništa od pripadnika pograničnih snaga o tome da su turske snage prešle međunarodno (priznatu) granicu", rekao je Zebari u izjavi Rojtersu.

Potvrda o najnovijoj turskoj ofanzivi stigla je od američke komande u Bagdadu koja je saopštila da je obaveštena da je akcija turske vojske "vremenski ograničena" i usmerena isključivo na gerilce PKK-a.

"Turska nam je pružila uveravanja da će učiniti sve kako bi bila izbegnuta kolateralna šteta, stradanja nevinih civila i uništavanje kurdske infrastrukture", rekao je portparol američke komande u Bagdadu, admiral Gregori Smit.

Ankara je u severnom Iraku pokretala nekoliko velikih ofanziva protiv pripadnika PKK-a, koju SAD, Turska i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: