Tadić: To nije bila Srbija

Predsednik Boris Tadić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog jučerašnjih nereda u Beogradu. Reagovao i javni tužilac.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.02.2008.

15:30

Default images

Tadić je zatražio izveštaj svih nadležnih institucija o događajima od sinoć. On je najoštrije osudio nasilje, pljačku i paljenje koje se juče dogodilo na ulicama Beograda, kada je izgubljen jedan ljudski život. "Za nasilje nema opravdanja, niko ne sme nijednom rečju da opravdava ono što se juče dogodilo", naveo je Tadić.

Tadić je ocenio da to nije bila Srbija i da "takva Srbija neće biti".

"U državi mora da vlada red i mir, i nasilje koje se dogodilo i Beogradu više nikada i nigde ne sme da se ponovi", naveo je predsednik Srbije.

"Identifikovati i procesuirati izgrednike"

U vezi sa sinoćnim dešavanjima na ulicama Beograda oglasio se i republički tužilac Slobodan Radovanović.

On kaže da u sinhronizaciji sa policijom tužilaštvo preduzima sve mere da vinovnici i počinioci sinoćnih nereda budu identifikovani i privedeni sudskim organima.

Republički tužilac navodi da se prema prvim procenama radi o krivičnim delima protiv javnog reda i mira, protiv imovine, protiv državnih organa, ali i krivičnim delima povrede ugleda strane države. On očekuje da će prvi rezultati biti vidljivi vrlo brzo.

DS najoštrije osudio incidente

Demokratska stranka najoštrije je danas osudila nasilje i vandalizam koji se dogodio na ulicama Beograda nakon demonstracija protiv nezavisnosti Kosova i izrazila žaljenje sto je u tim neredima izgubljen i jedan ljudski život.

"Da bi Srbija mogla uspešno da nastavi svoju legitimnu borbu za Kosovo i Metohiju potrebno je da država bude stabilna, a institucije rade svoj posao. Zato jučerašnji neredi mogu biti samo na štetu građana, države i slike o njoj", navodi se u saopštenju DS-a.

Demokratska stranka pozvala je nadležne institucije da ispitaju okolnosti i kazne sve počinioce ovih izgreda.

Jedna osoba je poginula a više od 200 demonstranata i policajaca je povređeno i zbrinuto u zdravstvenim ustanovama tokom jučerašnjih nereda u centru Beograda.

Demonstranti su nakon mitinga "Kosovo je Srbija" zapalili zgradu Američke ambasade u kojoj je pronađeno ugljenisano telo. Huligani su napali i diplomatska predstavništva Hrvatske, Velike Britanije, Belgije i Turske.

Tokom nereda polomljeni su izlozi i opljačkano je više radnji u centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: