Opozicija: Odgovornost vlasti

Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska unija optužuju vlast za sinoćno nerede.

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

07:04

Default images

Nenad Čanak optužio je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da je direktno odgovoran za sinoćne nerede na ulicama Beograda. "Koštunica nastavlja sa svojim paklenim naumom uništenja Srbije. Njegovo obraćanje na današnjem mitingu u Beogradu bio je direktan poziv na sve što se posle toga dogodilo", rekao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On je ocenio da su celu situaciju "podgrejali" zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i lider Nove Srbije Velimir Ilić svojim "bolećivim odnosom prema huliganstvu i kriminalu na ulicama". Prema Čankovim rečima, ukoliko je tačna informacija da je u zapaljenoj zgradi američke ambasade pronađeno ugljenisano telo, to će značiti da Koštunica od sinoć ima i "krv na rukama".

"Ukoliko je ta užasna informacija tačna, Vojislav Koštunica je i direktno ubica, a ne samo neko ko navodi druge da ubijaju", rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, napad na ambasadu strane države zapravo se tretira kao napad na teritoriju te države.

"To znači da Koštunica želi da zarati sa SAD da bi onda potrčao da ga Rusija brani", ocenio je lider LSV, koji je i šef poslaničkog kluba Vojvođanski poslanici u Skupštini Srbije.

Čanak je optužio Koštunicu da celu situaciju koristi jer želi da se obračuna sa političkim neistomišljenicima unutar zemlje.

LDP: Tadić da preuzme odgovornost

Liberalno demokratska partija zatražila je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da preuzme odgovornost za posledice demonstracija.

"LDP zahteva od Tadića da u ovom opasnom i rizičnom trenutku počne da se ponaša u skladu sa svojom ustavom propisanom funkcijom, da reuzme odgovornost za posledice demonstracija, koje je kao predsednik a Koštunicom i Nikolićem dogovorio, a zatim iz Rumunije prepustio eograd nasilju", navodi se u saopštenju. LDP je osudio i "licemerno ponašanje ministara u Vladi Srbije iz redova DS-a i G17 plus", koji su kao članovi vlade i "javni uorganizatori mitinga".

"Oni su kao takvi u većini prisustvovali mitingu, da bi se potom, kao da sa mitingom i sa državom i sa vlašću nemaju nikave veze, ogradili od nasilja i postali glavni kritičari tragičnih posledica sopstvenog 'političkog čeda'", ukazao je LDP.

Prema oceni te stranke, pre mitinga ministari Velimir Ilić i Slobodan Samardžić su "najavljivali, raspirivali i opravdavali nasilje i rušilaštvo koje se u ime odbrane Kosova sprovodi".

"Zahtevamo od Tadića da prestane da se ponaša kao saučesnik u ovom sistematskom rasturanju države i pravnog poretka Srbije, koje tako odlučno sprovode premijer Vojislav Koštunica i gubitnik na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić", navodi LDP.

Ta stranka je zatražila i da vlada kao organizator mitinga preuzme odgovornost i nadoknadi štetu za uništenu privatnu imovinu u sinoćnjim demonstracijama, kao i da spreči dalje urušavanje državnog i pravnog poretka.

"Zahtevamo i da se vlada ogradi od javnih poziva pojedinih ministara na nasilje. Sa žaljenjem podsećamo da je sinoć takvo nasilje za posledicu imalo i jednu ljudsku žrtvu", naveo je LDP.

Ta stranka je zatražila da vlada i predsednik Srbije preuzmu kontrolu nad događajima u zemlji, utvrde odgovornost i smenjivanje svih rukovodilaca MUP-a koji su "svesno žrtvovali sopstvene ljude u sukobu sa huliganima".

LDP je danas zatražila i smenjivanje svih odgovornih u Bezbednosno informativnoj agenciji zbog neadekvatne bezbednosne procene rizika od nasilja u demonstracijama.

LDP je pozvala i sve proevropske snage da zajedno i odlučno krenu da spasavaju budućnost zemlje.

Korać: Političari krivi za nerede

Predsednik Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać ocenio je danas da su za gubitak ljudskog života, nasilje na ulicama Beograda, uništavanje imovine i pljačku odgovorni političari koji su rekli da je svako nasilje mala kompenzacija za gubitak Kosova.

"Srbija danas moze da smatra da ima potpuno neodgovornu vlast koja gura svoje građane u krvoproliće. Svi imamo pravo da strahujemo šta takva vlast može još da napravi", naveo je Korać u saopštenju.

Korać je dodao da neki istaknuti predstavnici vladajuće koalicije "nedeljama prete i podstiču na nasilje, iako odlično znaju šta to proizvodi".

"Smatramo posle ovoga da niko više od tih političara nema pravo da sebe naziva patriotom. Oni koji pozivaju na nasilje u stvari su neprijatelji sopstvenog naroda", naveo je Korać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: