Solana: Situacija će se smiriti

Havijer Solana ocenjuje da će se situacija u Srbiji vremenom sve više smirivati.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

20:18

Default images

Na Brdu kod Kranja održava se dvodnevni, neformalni susret ministara odbrane država članica EU, na kome je jedna od glavih tema Kosovo, odnosno misija EU na Kosovu - EULEX. Nakon prvog dela sastanka ministara EU, održana je konferencija za novinare, na kojoj je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana ocenio da je situacija u Srbiji mirna.

"Mirnije je no ranije. Kako bude prolazilo vreme, smirivaće se. U Beogradu su danas demonstracije, ali to je oblik protesta, koji je priznat", rekao je Solana i naveo da nema nikakvih razloga da kritikuje srpske vlasti.

"U kontaktu sam sa predsednikom Tadićem i nadam se da će se situacija smirivati i postajati konstruktivna", rekao je Solana.

Solana je rekao i da je misija EULEX već počela da radi i već sarađuje sa UNMIK-om i KFOR-om, kao i da će se on u ponedeljak sastati sa predstavnicima NATO-a, sa kojima će se dogovoriti na kom planu će zajedno sa njima raditi misija NATO na Kosovu.

Prema rečima Solane, najveći izazov je situacija severno od Ibra, odnosno kako da se tamo smesti i radi EULEX misija. O situaciji u severnom delu Kosova, Solana je rekao da je pod kontrolom, kao i da KFOR i UNMIK moraju da obezbede granicu Srbija-Kosovo, koja je sada postala državna granica.

Strane novinare na Brdu kod Kranja je zanimalo i da li će one članice, koje nisu, ili neće priznati nezavisnost Kosova, učestvovati u misiji EULEX.

Solana je odgovorio da je odluku o EULEX misiji donelo svih 27 država članica EU i da ni jedna od tih država nije rekla da neće učestvovati u misiji.

Na novinarsko pitanje da li bi proglašavanje nezavisnosti Kosova moglo da utiče na celovitost BiH, Solana je odgovorio da njegove informacije govore da je situacija u BiH pod kontrolom, da zna da su danas bile demonstracije, ali nije se desilo ništa što bi moglo da utiče na stabilnost BiH.

Ovom prilikom Solana je ponovio da je jedan od najvažnijih zadataka EU, po pitanju Kosova, da ostane jedinstvena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: