Jedna žrtva nasilja u Beogradu

Huligani posle mitinga napali ambasade, nađeno ugljenisano telo u Ambasadi SAD. Intervenisala policija. Pljačke u centru.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

18:32

Default images

Po završetku mitinga "Kosovo je Srbija", izgrednici napali ambasadu SAD, paleći zastavu, razbijajući prozore i bacajući navijačke baklje. Nakon 19 sati specijalne jedinice policije sa desetak vozila "hamer" i suzavcem intervenisali su u Ulici kneza Miloša, nakon čega su se huligani razbežali. U ambasadi SAD je nađeno telo, čiji identitet i pol zasad nije utvrđen. Situacija se smrila oko ponoći.

Kako je potvrđeno za B92 u Ambasadi SAD, nastradala osoba nije zaposlena u ambasadi.

Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je za B92 da su se nemiri u gradu u potpunosti smirili u kasnim večernjim satima.

Grupe demonstranata pokušale su da priđu zgradi B92, ali ih rasterale jake snage policije.

Vatrogasna ekipa je nešto pre 19:30 časova ugasila požar u kući pored ambasade Hrvatske, a u toku je gašenje ambasade SAD. Izgorela je i privatna kuća pored hrvatske ambasade.



Nešto posle 20 časova policija je intervenisala u Ulici kralja Milana kod Skupštine Beograda i nastavila da potiskuje grupe izgrednika koje su pre toga pustošile grad.

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je večeras da odmah prestanu neredi i nasilje na beogradskim ulicama, kao i napadi na strane ambasade.

Nakon američke, izgrednici su napali i hrvatsku ambasadu, na koju su bacali navijačke baklje. Zapalili su hrvatsku zastavu i automobil koji je bio parkiran ispred Ambasade, kao i više kontejnera. Policija i žandamerija, u naletu "hamerima", bacila je suzavac.
Specijalne jedinice ispred ambasade SAD (FoNet)
Grupa demonstranata pokušala je u nekoliko navrata da dođe i do B92, ali su ih policijske snage, kojima je nakon izbijanja nasilja u centru došlo pojačanje, potisnule niz Bulevar Zorana Đinđića i kroz blokove zgrada.

Na Urgentnom centru u Beogradu zbrinuto je oko povređenih, od čega više od 20 su policajaci, izjavio je zamenik direktora te ustanove Dušan Jovanović.

Jovanović je rekao da je reč o lakšim telesnim povredama i dodao da je povređen i jedan holandski novinar. "Velika većina povređenih građana je u teškom alkoholisanom stanju", kazao je on.



Huligani su večeras izlomili kućicu ispred britanske ambasade u Resavskoj ulici, a demolirali su i opljačkali obližnji kiosk.

Na Slaviji se na meti izgrednika našao Mekdonaldsa, koji je demoliran i zapaljen.
(Beta)
Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici (zemlje koja nije priznala Kosovo), a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri, počupane kante za smeće.

Huligani su na putu do platoa ispred Doma Narodne Skupštine kamenovali i ambasadu Turske.

Vašington: SB UN da osudi napad na ambasadu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će zatražiti od Saveta bezbednosti UN da osudi napad na Ambasadu SAD tokom večerašnjih nereda u Beogradu, javile su agencije.

Ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama Zalmaj Halilzad izjavio je da će njegova zemlja tražiti od Saveta bezbednosti saopštenje kojim će biti osuđeni napadi demonstranata na zgradu američke ambasade.

"Američka ambasada u Beogradu je suverena teritorija i srpska vlada je odgovorna za zaštitu diplomatskih predstavništava", rekao je Halizad novinarima u Ujedinjenim nacijama.

Portparol Stejt departmenta Šon Makormak je danas ranije rekao da su "srpski demonstranti, koji se protive nezavisnosti Kosova, ušli su danas u ambasadu SAD u Beogradu".

Ima određeni broj srpskih državljana u jednom delu zgrade ambasade, u konzularnoj zoni", rekao je portparol i pozvao srpske vlasti da obezbede američku ambasadu.

Sve svetske agencije pod oznakom hitno javile su da je napadnuta i zapaljena američka ambasada.

"Kod zgrade B92 bilo dramatično"

Direktor Radio-televizije B92 Veran Matić rekao je da je večeras u blizini te stanice "bilo dramatično", ali da je u međuvremenu povećan broj policajaca koji obezbeđuju zgradu.

"Večeras je bilo dosta dramatično u periodu kada, prema našim procenama, nije bilo dovoljno pripadnika MUP-a koji nas obezbeđuju. U međuvremenu je situacija stabilizovana i imamo dovoljno policajaca oko zgrade i u njih imamo poverenje", rekao je Matić.

Matić je rekao da su u B92 ranije večeras imali najave da su grupe izgrednika išle prema toj stanici, kao i da ih je policija sprečila da se približe.

"Sada imamo izvesniju situaciju da smo bezbedniji nego tokom večeri", rekao je Matić.

B92 je saopštila ranije danas da su u poslednjih nekoliko dana, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i protesta koji se zbog toga dogadjaju, eskalirale pretnje upućene toj medijskoj kući.

Pljačke u centru Beograda

Opljaèkana radnja u centru grada (Beta)
Grupa huligana na Terazijama razbija izloge i upada u prodavnice odakle odnose robu. Na početku Terazija razbijeni su izlozi Benetona, Levisa, Ofisa i Bate, odakle huligani iznose cipele i patike i drugu robu.

Nešto ranije, grupa od stotinak mladih izgrednika provalila je u 18.45 časova u prodavnicu "Beko" u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plenom krenuli ulicama prema Zelenom vencu.

Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu "Kosovo je Srbija" i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju kordon policije brani prilaz ambasadi Slovenije.

Mladići, među kojima je bilo i nekoliko veoma mladih devojaka, usput su lupali trafike i pokazivali noževe.

Policija u prvo vreme nije intervenisala.

Reporter B92 prisustvovao je akciji policije koja je zaustavila automobil strane proizvodnje i pohapsila mladiće koje je zatekla u njemu. Po kasnijim objšnjenju policajaca, nasilnici koji su pljačkali prodavnice pakovali su opljačkanu robu u skupe automobile u nadi da ih policija neće zaustavljati.

Vučić: Za neredi krivi pojedini mediji

"Jasno je bilo, posle mnogih provokacija mnogih političara i mnogih medija koje su za nezavisno Kosovo da će biti tesko sačuvati emocije kod dela ljudi. Mi smo to pokušali, pozivali na mir, pozivali, rekao bih na potpuno savladavanje svake vrste emocije. Na žalost, u tome nismo u potpunosti uspeli, ali se nadam da će se sve privesti mirno do kraja večeri", rekao je generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić za B92.

"Dobro je da nema stradalih i teže povređenih. U svakom slučaju, ovo je nauk za one koji su svakodnevno provocirali ljude u Srbiji i koji ih i dalje provociraju. I oni su krivi, jednako kao i oni koji su učestvovali u bilo kakvim izgredima", rekao je Vučić, koji je ranije danas preko medija više puta apelovao na mirno protestovanje i izbegavanje svakog nasilja.

Dinkić: U svet otišla slika da smo divljaci

"Policija zaista nema lak posao. Moram da kažem da su oni u vrlo nezgodnoj situaciji. Ogroman broj ljudi na ulici došao je da mirno protestuje, a ima i onih koji koriste ovu priliku samo kao povod da ispolje svoju agresiju", rekao je lider G17 plus Mlađan Dinkić.

"Oni, očito, ne razmišljaju o Srbima na Kosovu, nego samo misle na sebe. Oni prave sliku i šalju poruku u svet da smo mi divljaci. To hitno mora da prestane, zaista policiji treba dati svaku podršku da pokuša da mirno to okonča. Ali, anarhija se ne sme dozvoliti", izjavio je Dinkić za B92.

Šutanovac: Pojedinci došli da bi izazvali nerede

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je večeras da je već tokom trajanja mitinga "Kosovo je Srbija" bilo očigledno da su pojedinci došli da bi izazvali nerede.

"Za mene je zaprepašćujuće što se u toku govora pojedinaca na bini već tada počelo s napadima na tursku ambasadu, a da je u toku molebana već gorela ambasada SAD. To očigledno pokazuje da organizovane grupe nisu došle zbog toga da bi podržale miting, već da bi izazvale incidente u gradu", rekao je Šutanovac TV B92.

On je kazao da je do "divljanja po gradu" došlo, jer su pojedini političari, u danima koji su prethodili, to opravdavali.

Šutanovac je rekao da je policija primereno reagovala, dodajući da ni jedna policija na svetu ne može da spreči nasilje kada se na ulicama skupi toliki broj građana.

Ministar odbrane je ocenio da će večerašnja slika koja je poslata u svet još jače utvrditi stav onih koji u ovom trenutku imaju neprijateljski stav prema Srbiji.

"Odgovorni oni koji su pozvali na miting"

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se "Srbija ne može braniti tako što će praviti novo Kosovo".

Jovanović je rekao da su za nasilje na ulicama Beograda "do krajnjih granica odgovorne institucije koje su građane pozvale na skup izlažući građane tom neverovatnom riziku i Srbiju takvoj šteti".

Kako je naveo, "Vlada, predsednik i parlament Srbije su dužni da se suprotstave huliganima koji uništavaju Beograd pod izgovorom da štite Srbiju".

"Ne može se Srbija braniti nasiljem koje je uništilo i kompromitovalo samu Srbiju prethodnih 20 godina", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

322 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: