"Dobrovoljci SRS umešani u zločine"

Rejno Tunens izjavio na suđenju Vojislavu Šešelju da su dobrovoljci SRS bili umešani u zločine nad nesrbima tokom rata u BiH.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.02.2008.

16:17

Default images

Vojni ekspert optužbe Rejno Tunens je posvedočio da su u proleće 1992. dobrovoljci SRS, zajedno sa drugim formacijama, uključujući i "tigrove" Željka Ražnatovića Arkana, učestvovali u zauzimanju Bijeljine, Zvornika, Bosanskog Šamca i Brčkog, kao i u borbama oko Sarajeva tokom celog rata.

Svedok je rekao da je navode o umešanosti doborovljaca radikala u zločine u Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Brčkom i Sarajevu, ali ne i u Bijeljini, pronašao u dokumentima Vojske Republike Srpske i policijskim izveštajima, koje je analizirao za potrebe Tužilaštva.

Tunens je napomenuo da su vođe dobrovoljaca SRS tokom borbi u tim gradovima: Mirko Blagojević, Srećko Radovanović zvani Debeli, Branislav Vakić, Slavko Aleksić, Vasilije Vidović i drugi kasnije unapređeni u "četničke vojvode" ukazom koji je potpisao Šešelj.

Po njegovim rečima, srpske snage su te strateške gradove zauzele radi uspostavljanja "posavskog koridora" koji je Kninsku krajinu i Banja Luku spajao sa Srbijom.

"Uklanjanje Drine kao granice" među srpskim teritorijama bio je jedan od šest strateških ciljeva koje je Skupština RS usvojila u maju 1992, naznačio je Tunens.

Tunens je citirao i niz izveštaja oficira bezbednosti JNA koji su, tokom borbi za Vukovar u jesen 1991, sa terena upozoravali svoje komande da "četnici" čine zlodela nad civilima i zarobljenicima.

Prema svedoku, dobrovoljci SRS, uključujući i odred Leva supoderica, bili su formalno pod komandom i u sastavu JNA najmanje do 21. novembra 1991, odnosno dan posle streljanja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara.

Tužilac Matijas Markusen danas je završio glavno ispitivanje Tunensa, a svedoka će, u nastavku suđenja iduće nedelje, unakrsno ispitivati optuženi Šešelj.

Lider SRS optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: