Protest rezervista i novi incidenti

Miting vojnih rezervista iz Kuršumlije, na administrativnom prelazu Merdare sa Kosovom, završen je nešto nakon 17 časova.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

07:27

Default images

Oni su protestovali zbog jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine. Tokom mitinga, došlo je do niza sukoba demonstranata sa pripadnicima Kosovske policijske službe i KFOR-a. Rezerviste je u blizini administrativne linije dočekao kordon Kosovske policijske službe, koji je postavio bodljikavu žicu, ali su je rezervisti sklonili i ušli dublje u Pokrajinu.

Obučeni u vojne uniforme, rezervisti su kamenicama gađali pripadnike KPS-a i zapalili gume u blizini punkta kosovske policije.

Zatim je stiglo pojačanje pripadnika KPS-a, sa štitovima i punom opremom za razbijanje demonstracija, kao i pripadnici KFOR-a, koji su bili naoružani automatskim puškama i napravili novi kordon.

Rezervisti su tada bili sprečeni da idu dalje. U međuvremenu, pošto se vojnu rezervisti nisu povlačili, već su nastavili da pale gume. Pristiglo je i novo pojačanje pripadnika KFOR-a i jedno oklopno vozilo. Vatra se, u međuvremenu, proširila i zahvatila je nekoliko hektara šume i livade.

Posle nekoliko minuta guranja, rezervisti su se povukli ka administrativnoj liniji. Međutim, i nakon toga, demonstranti su bacali kamenje i flaše na oko 500 pripadnika KFOR-a i KPS-a, koji su bili prinuđeni da upotrebe vodene topove.

Tek nakon upotrebe vodenih topova, rezervisti su se povukli i krenuli nazad ka Kuršumliji.

Među rezervistima, do sada, nije bilo povređenih dok, sa druge strane, nismo uspeli da dodbijemo informaciju da li ima povređenih pripadnika KFOR-a.

Završen protest ispred suda

Nekoliko desetina bivših radnika pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici, razišli su se nakon što je sa policijom UNMIK-a postignut dogovor. Oni su se jutros okupili ispred zgrade Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu grada.

Predstavnici zaposlenih u Okružnom i Opštinskom sudu sa komandantom policije UNMIK-a za Kosovskomitrovački okrug postigli su dogovor da Albanci do daljeg ne dolaze u sud, ali da ni Srbi ne ulaze u zgradu.

Bivši službenici Okružnog i Opštinskog suda najavili su da će protest nastaviti i narednih dana, sve dok im ne bude omogućeno da se vrate na svoja radna mesta.

Predsednik Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici Blagoje Miletić izjavio je agenciji Beta da je dolazak Srba u zgradu suda u severnom delu Kosovske Mitrovice političko pitanje i da će biti rešeno na političkom nivou.

"Zavisno od tog rešenja postupaće i UNMIK policija", rekao je Miletić i dodao da mu je komandir policije UNMIK-a saopštio da su u zgradi jake policijske snage koje će sprečiti ulazak Srba.

Predstavnici Srba naglasili su da poštuju Rezoluciju 1244, administraciju UNMIK-a, ali da se protive misiji EU, jer nije upućena u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Miletić.

Radnici pravosudnih organa iz severne Kosovske Mitrovice okupili su se jutros u 7.30 časova ispred kapije suda da protestuju i podsete da su 11. avgusta 1999. isterani iz tih prostorija.

U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba.

U Mitrovici protestovali i studenti

Studenti prištinskog univerziteta, čije je sedište privremeno smešteno u Kosovsku Mitrovicu, danas su sa mirnog protesta u severnom delu tog grada još jednom poručili da ne priznaju nezavisnost Kosova i da su države koje su to učinile na najgrublji način prekršile međunarodno pravo.

Na protestu ispred mosta na Ibru, koji Kosovsku Mitrovicu deli na dva dela - severni, srpski, i južni, albanski - studenti Fakulteta umetnosti su izveli performans, čime su na simboličan način pokazali šta su pojedine države učinile priznavanjem nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Grupa studenata, maskirana kapama fantomkama sa lentama, na kojima su ispisani nazivi država koje su priznale nezavisnost, i noseći plastično oružje, "pretukla je" mladića koji je nosio lentu na kojoj je bilo ispisano "međunarodno pravo".

Tu su bili i studenti Medicinskog fakulteta, koji su pokušali da pruže pomoć "mladiću", a bilo je i onih koji su nosili lente sa nazivima država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Studenti su takođe nosili odštampane poternice sa fotografijama pojedinih predstavnika kosovskih privremenih institucija i svetskih državnika koji su priznali nezavisnost Pokrajine, na kojima je na engleskom jeziku ispisano: "Traže se zbog kršenja međunarodnog prava".

Okupljeni su nosili zastave Srbije, svojih fakulteta, transparente "Kosovo je Srbija", "Veto na geto", "Ne damo Kosovo", "Ne damo da nam rektor bude Haradinaj", a uzvikivali su: "Kosovo je srce Srbije" i "Ne damo Kosovo"...

Protest studenata je završen bez ikakvih incidenata, a učesnici su najavili da će ostati dosledni u protestima i da se neće "predati" jer je, kako su naglasili, Kosmet integralni i sastavni deo Srbije.

U dva navrata mesto okupljanja studenata nadletala su dva helihoptera policijeUNMIK-a, a studenti su na to "odgovorili" zvižducima.

Na mostu je bilo oko 50 policajaca UNMIK-a, pripadnika Kfora i Kosovske policijske službe, kao oko 15 vozila policije UNMIK-a, dok je na mostu u južnom delu Kosovske Mitrovice takođe bilo parkirano nekoliko vozila međunarodnih snaga, iako tamo nije bilo nikoga.

KPS: Povređen kamerman

Kosovska policijska služba saopštila je da je tokom protesta studenata u severnom delu Kosovske Mitrovice napadnut i povređen kamerman televizije "Top čenel".

KPS je saopštila da je kamerman lakše povređen i da mu je oštećena kamera. Policija je najavila da će pokušati da identifikuje izgrednike.

KPS je navela da je u protestu učestvovalo 300 do 400 demonstranata.

U saopštenju se navodi i da je danas stigla i lažna dojava o postavljanju eksplozivne naprave u autobuskoj stanici u Mitrovici.

Policijske jedinice iz Južne stanice osigurale su lice mesta, dok su specijalizovane jedinice KPS-a pretražile zgradu.

Utvrđeno je da je dojava lažna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: