Ekonomska pomoć za Srbe na Kosovu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić predstavio je akcioni plan svog ministarstva za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

07:18

Default images

To ministarstvo će olakšati zapošljavanje Srba na Kosovu, a biće otvorena i kancelarija Nacionalne službe za zapošljavanje. Dinkić je, prilikom jučerašnje posete Kosovu, najavio i posebne linije državnih kredita. "To će biti krediti bez hipoteke, na pet godina, sa godinu dana počeka i jedan odsto kamatom. Dakle, biće bez ikakve hipoteke, već će se na kupljenu opremu stavljati zaloga", rekao je on.

"Taj program će važiti i za postojeće zanatske radnje u kojima rade Srbi na Kosovu i Metohiji, ma gde se nalaze. Za mala i srednja preduzeća koristićemo podsticajna sredstva do 30.000 evra, pola sa hipotekom, a pola bez hipoteke. To je povoljnije nego bilo gde u Srbiji", objasnio je Dinkić.

Na sastanku sa predsednicima opština sa Severa i koordinatorima iz svih sredina na Kosovu u kojima žive Srbi, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, Mlađan Dinkić, izneo je detalje Akcionog plana koji se odnose na njegov resor.

"Mi ćemo proširiti kapacitete Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da će efektivno sve sredine gde žive Srbi, gde ima potrebe za zapošljavanjem, biti pokrivene ili ekspoziturama ili ispostavama Nacionalne službe zapošljavanja i odmah krećemo sa konkretnim programima, to su javni radovi, gde će čak i u onim sredinama, u enklavama, moći da se finansiraju radovi za odbranu od poplava, za čišćenje mesta, za one ljude koji se nalaze na birou za nezaposlene, a ima ih, nažalost, 10.000 evidentiranih u ovom trenutku od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Osim toga, za podsticanje preduzetništva otvorićemo kancelarije za regionalni razvoj, jednu u Kosovskoj Mitrovici, a jednu u Kosovskom Pomoravlju.“

Preko kancelarija u Kosovskoj Mitrovici i Pomoravlju, od kraja sledećeg meseca, Srbi na Kosovu moći će da dođu do veoma povoljnih kredita, kaže Dinkić. On je najavio i ulaganja u srpsku enklavu Štrpce.

“U naredne dve nedelje pripremamo formiranje posebnog preduzeća između Inex interexporta i preduzeća Skijalište Srbije, koje će preuzeti svu imovinu na Brezovici i obavezu da se investira u modernizaciju i rekonstrukciju ovog ski centra, kako bi Srbi, koji većinski naseljavaju ovu enklavu, imali sigurnu egzistenciju”, kazao je Dinkić.

Đilas: Vlada jedinstvena

Vlada Republike Srbije jedinstvena je po pitanju politike vezane za Kosovo, izjavio je ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas.

On je tokom posete manastiru Visoki Dečani izjavio da Srbi na Kosovu moraju to da znaju.

Đilas je najavio da će iz NIP-a biti obezbeđena sredstva za rekonstrukciju manastira na Kosovu.

"Svako ulaganje u naše svetinje, osim što je ulaganje u našu duhovnost i ono što smo dobili od istorije, takođe je i ulaganje u budućnost. Svaki put kada dođete ovde, kada vidite da je nešto novo urađeno, kada vidite da se ljudi sakupljaju oko manastira, onda shvatite da je to jedina konkretna politika koju mi u ovom trenutku možemo sprovoditi a koja može da dovede do našeg cilja - odbrane Kosova i Metohije", rekao je Đilas.

Ilić: Osnovati fond

Kada je reč o ekonomiji, poznato je i da Akcionim planom nije planirana ekonomska blokada Kosova od strane Srbije, a ministar za infrastrukturu Velimir Ilić i lider Nove Srbije predložio je u ime svoje stranke i osnivanje Fonda za Kosovo i Metohiju.

“Ovo je stalni fond, koji bi se oformio, i izdvajao bi se dinar od benzina, dva dinara od cigareta i jedan dinar od naplate putarine, tako da bi to odlazilo u Fond, koji bi bio konstantan, i svaki Srbin na Kosovu, koji je punoletan, imao bi oko 200 evra mesečno, po našoj računici, jer bi godišnje bilo oko 170 miliona evra i mogao bi da obezbedi svoju egzistenciju. Na primer, tročlana ili četvoročlana porodica bi imala 700-800 evra mesečno, i to bi bilo sasvim dovoljno da oni prežive i ostanu i opstanu na Kosovu”, objasnio je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: