Koalicija protiv Mušarafa?

Opoziciona PNP, kojom je do smrti rukovodila Benazir Buto, pokušava da formira koaliciju koja bi srušila sa vlasti Perveza Mušarafa.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

21:56

Default images

Pakistanska narodna partija je osvojila najveći broj glasova na opštim izborima. Prema nezvaničnim rezultatima, ta partija je osvojila 86, od ukupno 272 poslanička mesta, a sledi, takođe opoziciona, Pakistanska muslimanska liga-Navaz, bivšeg premijera Navaza Šarifa, sa 65 mesta.

Najveći gubitnik izbora je druga Pakistanska muslimanska liga, sa 38 poslanika, na koju se oslanja predsednik Mušaraf.

Prema mišljenju političkih analitičara, ovakvi rezultati posledica su opšteg otpora protiv Mušarafa, ali i simpatija koje je PPP pridobila nakon ubistva Benazir Buto, krajem prošle godine.

Za formiranje vlade, PPP će biti potrebni koalicioni partneri, a Mušarafova partija nastoji da ubedi rukovodstvo PPP-a da sa njim oforme koaliciju kako bi održali Mušarafa na vlasti.

Suprug ubijene Buto, Asif Ali Zardari, pak, odbacio je takvu mogućnost, poručujući Mušarafovoj partiji da "nije dobrodošla".

Zardari je podsetio da je pakistanski predsednik obećao da se povući sa položaja ukoliko izgubi podršku naroda i najavio da će PPP u parlamentu pokrenuti pitanje Mušarafovog daljeg ostanka na vlasti.

U međuvremenu, oglasio se i Mušaraf, koji je poručio da nije spreman da se povuče uprkos izbornom porazu.

U izjavi američkom listu "Vol strit džurnal" Mušaraf je rekao da "još ne razmišlja" o podnošenju ostavke, ocenivši da mora da se krene napred na način koji bi zemlji doneo stabilnu i demokratsku vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: