“Vlasti naoružavale dobrovoljce”

Rejno Tunens izjavio je danas da su oko 1.000 dobrovoljaca Srpske radikalne stranke naoružavale vlasti Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

19:55

Default images

Na suđenju lideru radikala Vojislavu Šešelju, Tunens je na pitanje predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija koliko je od tih 1.000 dobrovoljaca počinilo ratne zločine, odgovorio da to nije bilo predmet njegove analize i da nema takve podatke.

Svedok je, međutim, naznačio da se u brojnim dokumentima JNA i Vojske Republike Srpske (VRS), u koje je imao uvid, "ističe uloga dobrovoljaca SRS u počinjenju krivičnih dela". Borbeni doprinos dobrovoljačkih jedinica u dokumentima JNA i VRS se ocenjuju pretežno "minornim", napomenuo je Tunens, dodajući da su izuzetak bili izveštaji o borbama oko Vukovara s jeseni 1991.

Sudija Antoneti je, tokom opširnog ispitivanja, skrenuo pažnju svedoku da se u više konkretnih dokumenata SRS i njenog Ratnog štaba pominje "uspostavljanje i poštovanje javnog reda i mira" kao cilj upućivanja istaknutih članova partije u zaraćena područja.

Tunens je uzvratio da ponovljeno insistiranje na uspostavljanju reda i mira u dokumentima SRS pokazuje da je na terenu "postojao problem s tim". "Mnogi oficiri JNA su u izveštajima ukazivali na probleme koje su imali sa dobrovoljcima SRS koji su pljačkali, palili kuće i činili druga krivična dela", naglasio je svedok, navodeći primere.

Napominjući da "niko ne osporava da ima mnogo dokumenata da su dobrovoljci SRS počinili krivična dela", sudija Antoneti je izneo utisak da je "opšti zaključak" Tunensove analize da su to radili "svi srpski dobrovoljci", iako se u mnogim dokumentima SRS zalaže za poštovanje zakona.

"Ja nisam naišao na dokument kojim bi SRS otvoreno naređivala dobrovoljcima da čine krivična dela...To bi bilo krajnje neobično", odgovorio je svedok. On je, međutim, primetio da se u nekim od članaka iz partijskog lista Velika Srbija "o postupanju sa zarobljenicima u Vukovaru piše na vrlo živopisan način".

"Tu se ne poziva otvoreno na zlodela, ali ni na poštovanje Ženevskih konvencija", podvukao je Tunens.

Dok ga je ispitivao tužilac Matijas Markusen, Tunens je posvedočio i da su dobrovoljce SRS, prema dokumentima koje je analizirao, obučavali i naoružavali MUP Srbije, Ministarstvo odbrane Srbije i JNA.

Prema rečima svedoka, Ratni štab SRS je "u najmanju ruku" delovao kao "posrednik" u naoružavanju dobrovoljaca. Taj štab je, takođe, zadržavao uticaj na dobrovoljačke jedinice i kada su one bile raspoređene na ratištima u Hrvatskoj i BiH, premda su naređenja o akcijama dobijale od komandi JNA i lokalnih teritorijalnih odbrana, u čijem su sastavu bile.

Svedočenje Tunensa na suđenju lideru SRS, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, biće nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: