Branioci: Optužnica neodrživa

Optužnica protiv Ilije Jurišića, neodrživa je i nepotkrepljena dokazima, ocenili su danas njegovi advokati.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

19:50

Default images

S druge strane, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, tvrdio je u izjavi novinarima posle konferencije koju su održali Jurišićevi branioci, da Tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima da je optuženi odgovoran za zločin. Jurišić se tereti za upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli, 15. maja 1992. godine.

Advokati Stevan Protić i Đorđe Dozet istakli su da su netačni navodi optužnice u kojima se tvrdi da je Jurišić kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Bosne i Hercegovine i kao visoki starešina u Službi državne dezbednosti, anagažovan na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne bezbednosti Tuzla, izdao narebu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA.

Odbrana navodi da Jurišić nije bio komandant operativnog štaba Službe javne bezbednosti Tuzle, kao i da nikada nije izdao, preneo, niti je bio nadležan da izda naredbu da se na središnji deo kolone otvori vatra iz svog raspoloživog naoružanja.

Ukazavši da ne polemišu o postojanju događaja, advokati su ocenili da je svrha Jurišićevog optuženja da se u stranu skolni odgovornost počinilaca toga zločina.

Branioci ističu da poseduju snimak izlaska kolone JNA iz Tuzle, koji će dostaviti sudu i koji će predstavljati njihov krunski dokaz.

Vekarić je, ocenivši da je konferencija advokata odbrane u nekim momentima bila uvredljiva, istakao je da Tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima da je Jurišić odgovoran za zločin i da, u protivnom, ne bi bio u pritvoru.

On je upitao kako je moguće da u puškaranju s jedne strane ima 92 mrtva vojnika, dok s druge strane niko nije stradao.

Vekarić je naglasio da ne želi da pravi suđenje pre ulaska u sudnicu, jer smatra da je sud jedina relevantna institucija koja će ceniti čiji su dokazi valjani.

Ona je najavio da će na suđenju, koje počinje u petak, 22. februara, svedočiti prežilveli vojnici napada na Tuzlansku kolonu.

Jurišić jr uhapšen 11. maja prošle godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i od tada se nalazi u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: