Predložena nova imena za Makedoniju

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Metju Nimic predložio je pet novih imena za Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

19:26

Default images

Nekoliko grčkih listova piše da je Nimic predložio imena Demokratska Republike Makedonija, Ustavna Republike Makedonija, Nezavisna Republika Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija, preneo je Rojters. Posrednik svetske organizacije Nimec izneo je ovaj predlog tokom jučerašnje runde pregovora u nastojanju da reši spor.

"Ali, dve strane nisu ograničene u pogledu imena. One same mogu da iznesu svoje predloge", rekao je jedan grčki izvor blizak pregovorima, koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, grčki list "Katimarini" izvestio je danas da je Nimic predložio četiri imena za BJRM, i da među njima nema imena Nova Makedonija.

Kako je napisao list, Nimic je predložio Imena Demokratska Republika Makedonija, Ustavna Republika Makedonija, Nezavisna Republika Makedonija i Republika Gornja Makedonija.

Prema jednom visokom zvaničniku grčke vlade, čije reči citira Katimerini, dva od četiri predložena imena mogla bi biti prihvatljiva za Atinu.

Makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da će njegova država prihvatiti samo ono ime koje služi njenim nacionalnim interesima.

"O bilo kom rešenju za ime Makedonije može da odluči samo narod, a ne političari", rekao je Gruevski.

Mnoge zemlje, među kojima su i SAD, Rusija, Kina i Kanada, koriste u svojim odnosima ime Makedonija, ali u UN, NATO i EU zvanično ime te zemlje je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Atina preti da će staviti veto na prijem Makedonije u NATO i EU, ukoliko ta zemlja ne pristane na ime prihvatljivo za obe strane.

Grčka se protivi korišćenju imena Makedonija, zbog svoje pokrajine istog imena na severu zemlje, u kojoj je rođen Aleksandar Makedonski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: