USVOJEN COVICEV PLAN ZA KOSOVO

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2001.

20:07

Default images
Savezna i republicka vlada usvojile su u cetvrtak na zajednickoj sednici plan Nebojse Covica za resavanje problema na Kosovu i Metohiji, javlja Radio B92. Formiran je i Koordinacioni centar sa sedistem u Gracanici ciji je zadatak da sprovodi pomenuti plan sa osnovnim zadacima vracanja poverenja u drzavne i medjunarodne institucije. Predsednik Koordinacionog centra Nebojsa Covic izjavio je novinarima da ce se detalji njegovog plana za Kosovo videti kroz rad na samom terenu. ”Plan ima svoju vremensku dinamiku po fazama koja nije kruta i nije fiksna. Prve faze plana su faze sa merama za uspostavljanje poverenja. Plan u osnovi ima partnerski odnos sa medjunarodnom zajednicom i sa snagama medjunarodne zajednice, ali naravno, sve u duhu zastite naseg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i uz maksimalno postovanje rezolucije 1244, i zaustavljanje necega sto je zapoceti proces, i to vrlo opasan, a to je klizanje Kosova ka nezavisnosti uz manju ili vecu podrsku pojedinih medjunarodnih subjekata”, istakao je Covic. On je najavio da ce se narednih dana sastati sa sefom UNMIK-a Hansom Hakerupom i pozvao Srbe da se odazovu registraciji za predstojece pokrajinske izbore bez prejudiciranja odluke da li ce na tim izborima ucestvovati ili ne. Upitan da li njegov plan sadrzi podelu Kosova na dva entiteta, Covic je rekao da je rano govoriti o konacnom resenju. “Ovo je problem u kome ne treba prejudicirati resenje. Iz prostog razloga sto neke nase zelje mogu da preplase medjunarodne subjekte i udalje ih od nas. Znam da mi u mentalitetu nemamo odliku strpljenja, ali samo na taj nacin mozemo doci do cilja. Konacno resenje ne moze i ne bi smelo da se donosi ni ove ni iduce godine, jer zapravo strategija politickih albanskih subjekata, a i ekstremistickih, je da se sto pre donesu neke odluke u smislu nezavisnog Kosova. Nazalost, nece moci”, naglasio je Covic.

Koordinacioni centar obuhvata i sva dosadasnja drzavna tela poput Saveznog komiteta za Kosovo na cijem je celu Momcilo Trajkovic, kao i Koordinaciono telo za jug Srbije. Clanovi novoformiranog tela su izmedju ostalih, pomenuti Trajkovic, Marko Jaksic, Oliver Ivanovic, Rada Trajkovic, Zoran Andjelkovic i drugi. U okviru njega radice i komisije koje ce se baviti problemima nestalih lica, povratkom izbeglica u pokrajinu, slobodom kretanja, kao i ekonomskim preduslovima za normalan zivot onih koji su na Kosovu. Na pitanje da li ocekuje da se i neko od predstavnika Albanaca ukljuci u rad Koordinacionog centra za Kosovo, Nebojsa Covic je odgovorio: "Polako, verovatno cemo doci i do toga, ali polako".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: