DJINDJIC: SRBI MORAJU IMATI TERITORIJALNU AUTONOMIJU

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2001.

09:29

Default images
Ucestvujuci u emisiji “Otvoreni studio” Radio-televizije Srbije, premijer Srbije Zoran Djindjic je rekao da ce jugoslovenski sef diplomatije Goran Svilanovic predociti tokom posete Vasingtonu uslove pod kojima bi kosovski Srbi prihvatili da ucestvuju na novembarskim izborima, pre svega u pogledu unapredjenja njihove bezbednosti, procesa povratka izbeglih i otkrivanja sudbine nestalih.

"Albanci ocigledno uvazavaju samo misljenje Amerike. Mi zelimo da Amerika jasno kaze Albancima da urade odredjene stvari da bi Srbi pristali da izadju na izbore", kazao je Djindjic i podvukao da Srbi na Kosovu moraju da imaju terotorijalnu autonomiju koja bi im omogucila da svoja prava ostvaruju u svojim institucijama.

“Nije realno, i nije ni fer traziti od Srba posle svega sto im je ucinjeno da oni veruju da ce te institucije biti prema njima ravnopravne. Ako bi ti izbori bili za ovakve institucije kakve su sada, ako do tih izbora nista ne bi bilo ucinjeno na povecanju bezbednosti, na obezbedjivanju povratka proteranih ljudi, na rasvetljavanju sudbina otetih i nestalih ljudi, ja se bojim da je jako tesko naci razumne argumente za nekog Srbina da izadje na te izbore”, rekao je Djindjic, prenosi B92.

Zoran Djindjic je rekao da za ovakvu poziciju Srbija za sada ima podrsku Rusije i najavio da ce u avgustu i septembru srpska vlast vrsiti pritisak i na ostale zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: