Roba ne ide na Kosovo

Iako ekonomska saradnja sa Kosovom formalno nije prekinuta, situacija na terenu je drugačija, a Srbija i dalje otplaćuje kosovske dugove.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 20.02.2008.

09:09

Default images

Naime, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, većina proizvođača iz Srbije obustavila je isporuke jer, kako kažu, čekaju dalji razvoj situacije. Kako saznaje B92 u kompaniji "Denjub fuds grup", u čijem sastavu su Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, njihovi proizvodi za sada stižu samo do severnog dela Kosova.

"U principu, naši proizvodi su redovno prisutni na kosovskom tržištu. Međutim, u ovom trenutku ne može se reći kako će se nastaviti ta saradnja, s obzirom da od trenutka proglašenja nijedan kamion fizički nije prešao iz severne Mitrovice u južni deo Kosova, ili su ostali na administrativnoj granici“, kaže direktor za korporativne i regulatorne poslove „Denjub fuds grupe“ Rade Pribićević.

U kompaniji „Marbo produkt“ kažu da je isporuka njihovih proizvoda na Kosovo obustavljena pre nedelju dana.

"Pošto smo se mi, kao i većina kompanija u ovoj situaciji koja nas je zatekla, nalazimo nekih nedelju dana, mi ćemo sačekati decidno razvoj situacije i, naravno, toj situaciji se prilagoditi, kao i sve kompanije čiji se proizvodi nalaze na kosovskom tržištu“, objasnila je brend menadžer „Marbo produkta“ Sanja Bulatović.

Ekonomski analitičar Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže da se Kosovo u velikoj meri snabdeva hranom iz Srbije.

“Negde po njihovim podacima, kako statistika kaže, Srbija je prvi trgovinski partner Kosova, sa oko 14 odsto legalno, a preko 20 ukupno, sa ilegalnim tokovima. Zato je jako važno da Srbija ne pogoršava poziciju svoje privrede i srpskog stanovništva na Kosovu”, smatra Nikolić.

Ministar trgovine Predrag Bubalo, dan posle proglašenja nezavisnosti izjavio je da Srbija neće uvesti ekonomske sankcije Kosovu.

Međutim, pošto je situacija na terenu drugačija, pojedini proizvođači sada čekaju preporuku Vlade Srbije kako da se dalje organizuje isporuka pre svega prehrambenih proizvoda.

U međuvremenu, zbog paljenja UNMIK-ovih punktova, administrativna granica sa Kosovom je bila zatvorena, što je dodatno otežalo snabdevanje, posebno severnog dela Kosova, osnovnim životnim namirnicama.

Pojedini proizvođači zato upozoravaju da bi prekid ekonomske saradnje sa Kosovom naneo štetu i privredi i srpskom stanovništvu.

Naime, kosovsko tržište je većim delom usmereno na uvoz , i takva odluka bi otvorila vrata zemljama iz regiona koje jedva čekaju da sa svojim proizvodima uđu na to tržište.

Cvetković: I dalje otplaćujemo dugove

Srbija će nastaviti da otplaćuje kosovski dug prema inostranim kreditorima, izjavio je danas ministar finansija Srbije Mirko Cvetković.

"Sredstva za otplatu kosovskog duga su izdvojena budžetom za ovu godinu i Srbija će nastaviti da otplaćuje taj dug. Kosovo je deo Srbije i mi ne priznajemo protivpravnu nezavisnost Kosova", rekao je Cvetković.

Prestankom da plaća kosovski dug Srbija bi, kako je objasnio, priznala da je Kosovo nezavisno.

Ukupni dug Kosova koji dospeva za plaćanje u ovoj godini je 91 milion dolara.

U martu bi, prema rečima Cvetkovića, trebalo otplatiti 40 miliona dolara tog duga, a od aprila, u još nekoliko rata, 50 miliona dolara.

To je dug različim kreditorima - Pariskom, Londonskom klubu i Svetskoj banci. Do sada je, od 2002. godine, otplaćeno 328,4 miliona dolara kosovskog duga.

Bubalo o imovini Srbije na Kosovu

Predrag Bubalo izjavio da je vrednost imovine Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji od 200 do 400 milijardi dolara.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo rekao je da ta imovina obuhvata sve ono što je Srbija direktno investirala, ili preko Fonda za razvoj, crkvenu imovinu, prirodna bogatstva, kao i imovinu proteranih građana.

Bubalo je ukazao da će politička borba za Kosovo uključivati i veliki broj sudskih i arbitražnih procesa pred međunarodnim institucijama, ali da je u ovom trenutku prioritet bezbednost i materijalna egzistencija Srba.

Bubalo je kazao da se "mora raditi na otvaranju novih radnih mesta i pogona za ljude u enklavama".

"Javna preduzeća će morati da ostvaruju još jače veze sa preduzećima iz tog sektora, kao što je EPS, Telekom, sistem pošta. Svi moraju da pojačaju svoje aktivnosti", objasnio je Bubalo.

Dinkić: Oporavićemo 11 preduzeća na Kosovu

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je danas da će Vlada Srbije novim investicijama podržati oporavak 11 preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom na području Kosova i Metohije.

Dinkić je, tokom posete Rudarsko-topioničarskom basenu "Trepča" kod Zvečana, istakao da je cilj Vlade Srbije i njegovog ministarstva da se što veći broj ljudi zaposli i da im se tako obezbedi egzistencija u Pokrajini.

On je u razgovoru sa rukovodstvom "Trepče" i privrednicima tog kraja istakao da će Vlada i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja insistirati da se proces privatizacije srpskih preduzeća u Pokrajini, posle oživaljvanja proizvodnje, sprovodi posredstvom Agencije za privatizaciju. Dinkić je danas nešto posle 12 sati stigao u Leposavić, posle dosta problema prilikom prelaska administrativne linije sa Kosovom.

Srpski ministar tokom dana treba da razgovara sa predsednicima srpskih opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i preduzetnicima severnog Kosova.

Delegacija tog ministarstva i stranačkih funkcionera, koju je predvodio Dinkić, bila je primorana da koristi alternativne puteve da bi ušla na teritoriju južne srpske pokrajine jer je prelaz Rudnica posle odluke šefa UNMIK-a Joahima Rikera bio zatvoren, rečeno je Tanjugu u informativnoj službi G17 plus, čiji je Dinkić lider.

Na alternativnim pravcima ka Kosovu delegacija je prošla dva punkta Kfora, a na putu ka Leposaviću njihovo vozilo nadletao je helikopter međunarodnih snaga.

Na putu ka Leposaviću primetili su nekoliko spaljenih vozila Kfora, rečeno je Tanjugu u G17 plus.

U delegaciji sa liderom G17 plus su potpredsednik stranke i državni sekretar Ministarstva Verica Kalanović, državni sekretar za zapošljavanje Vladimir Ilić i direktor Agencije za privatne registre Zvonko Obradović, koji su istovremeno i funkcioneri stranke.

"Promet s Kosovom 385 miliona evra"

Na osnovu podataka Privredne komore Srbije, vrednost robe koja je prošle godine plasirana na Kosovo premašuje 385 miliona evra, računajući i robu koja tamo stiže švercerskim kanalima.

Branislav Miljković, predsednik Privredne komore Kosova i Metohije, izjavio je za Danas da 95 odsto robne razmene između Pokrajine i firmi s teritorije uže Srbije čini uvoz robe iz Srbije.

"Vrednost robne razmene, ostvarene u prošloj godini s firmama u Pokrajini, kreće se oko 215 miliona evra. Iz Srbije je uglavnom stizao građevinski materijal i prehrambeni artikli. Ipak se mora reći da ta 'prodaja robe' nije klasičan izvoz jer je Kosovo deo Srbije i domaćeg tržišta", kaže Miljković.

Sagovornik Danasa ukazuje i na procenu da je sivim kanalima na Kosovo stigla roba vredna oko 100 miliona evra, a da je uglavnom reč o cigaretama i naftnim derivatima.

Opširnije čitajte u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: