Nova metoda na VMA

Nova metoda profesora Bele Balinta sa VMA, zvanično priznata u svetu, donela je revolucionarna poboljšanja kod transplatacije organa.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

18:33

Default images

Čak trećina bolesnika za koje transplantacija bubrega predstavlja jedini način izlečenja, nije mogla da dobije bubreg od svojih srodnika, zbog velike nepodudarnosti u krvnoj grupi. Nova, revolucionarna metoda profesora Bele Balinta sa VMA, koja je zvanično priznata i u svetu, donela je spas ovim bolesnicima.

Do skora je presađivanje bubrega bilo nemoguće, kada između davaoca i primaoca postoji velika nepodudarnost u krvnoj grupi.

U slučaju takve transplantacije, dolazilo bi do jakog imunskog sukoba, a već postojeća antitela izazivala bi brzo odbacivanje presađenog organa.

Nova metoda uklanjanja antitela, profesora Balinta, omogućava uspešno prihvatanje organa.

Pre same transplantacije, novom procedurom, antitela se uklanjaju iz krvne plazme bolesnika, izvan njegovog tela, a potom mu se prečišćena plazma vraća.

Ova jedinstvena metoda, primenjuje se dve godine na VMA i, zahvaljujući njoj, kod 19 bolesnika uspešno je obavljena transplantacija.

U isto vreme, nova metoda obezbedila je i uštedu od 25 000 evra po bolesniku.

"Uvođenjem naše sopstvene metode uspeli smo da, u procentima izraženo negde do 98 odsto, smanjimo prisustvo tih, u ovom slučaju neželjenih, antitela u cirkulaciji bolesnika i time da omogućimo uspešno prihvatanje i kasnije funkcionisanje bubrega", kaže Bela Balint, načelnik odeljenja za hemoterapiju i aferezno lečenje na VMA. A lekari VMA, beleže i velike uspehe na polju ćelijske terapije.

Otkriveno je da matične ćelije, pored krvnih, mogu da stvaraju i ćelije kosti, srca, jetre.

Tako je moguće obnavljanje obolelih ili oštećenih organa.

Upravo je na VMA prvi put primenjena ćelijska terapija kod bolesnika sa srčanim infarktom, a od prošle godine, ova se terapija primenjuje i u toku same operacije na srcu.

"Na taj način, umesto ožiljka, primera radi, u srcu nastaje srčani mišić sa kapilarima, ili u jetri nastaju jetrene ćelije koje će vršiti funkciju", objašnjava Balint.

Pre nekoliko meseci na VMA, ćelijska teraija primenjena je i kod bolesnika sa oštećenim funkcijom pankreasa i izveden postupak, tzv. biokorekcije dijabetesa tipa 1.

Ovaj najnoviji medicinski podvig lekara VMA ne predstavlja samo prvu intervenciju takvog tipa u našoj zemlji, već je među prvima u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: