DJINDJIC: KOLEKTIVNA PRAVA ZA SRBE NA KOSOVU

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2001.

16:35

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je u sredu u Vladi Srbije da ce nastaviti lobiranje za inicijativu da Srbi na Kosovu dobiju specijalan status, slican onom kakav je u Rambujeu predlagan za kosovske Albance, a mozda i vid neke teritorijalne autonomije, javlja Fonet.

Djindjic je na konferenciji za novinare rekao da je to njegova licna inicijativa, a ne stav vlade Srbije ili Demokratske opozicije Srbije. "Oni argumenti koji su deset godina navodjeni da bi se trazio specijalan status za Albance, a to je njihovo nepoverenje prema drzavi Srbiji i potreba da imaju kolektivnu zastitu, sada u mnogo vecoj meri vaze za Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Djindjic.

On je dodao da je sef UNMIK Hans Hakerup odbio zahtev da se definisu mehanizmi kolektivne zastite prava Srba u Ustavnim okvirima. "To nije usvojeno, ali mi istrajavamo na tome", naglasio je Djindjic. Djindjic je precizirao da ti mehanizmi podrazumevaju "poseban pravni sistem, kako je bilo predvidjeno u Rambujeu za Albance, ili vid neke teritorijalne autonomije na principu kantona ili entiteta". "U svakom slucaju cilj je da Srbi imaju kolektivna prava, a ne kako je sada definisano gradjanska, individualna. Moram da kazem iskreno da nema trenutno raspolozenja u medjunarodnim organizacijama da prihvate taj stav", rekao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: