"Nezavisnost donosi mir na Balkan"

Američki predsednik Džordž Buš ocenio je danas da će nezavisnost Kosova "doneti mir" u balkanskom regionu, prenose agencije.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 19.02.2008.

08:32

Default images

"SAD podržavaju tu meru, jer verujemo da će doneti mir" na Balkanu, rekao je Buš novinarima u Dar es Salamu, gde se nalazi na turneji po afričkim zemaljama. "Sada treba da svi pomognemo Kosovu da ostvari mir", rekao je američki predsednik i pozvao vlasti u Prištini da poštuju prava nealbanaca na Kosovu.

O protivljenju Rusije da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, on je rekao da se Moskva ne slaže s Vašingtonom, ali da će "istorija pokazati da je to bila ispravna mera za uspostavljanje mira na Balkanu".

"Naš stav je vrlo jasan. Bili smo u bliskim konsultacijama s Rusima, i to nije bila novost za Rusiju", rekao je Buš.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sinoć je saopštila da SAD "zvanično priznaju Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu". Prema njenim rečima, SAD i Kosovo će uskoro uspostaviti diplomatske odnose.

Vujačić uputio diplomatski protest SAD

Istovremeno sa priznanjem, ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić uputio je oštar diplomatski protest SAD zbog priznavanja Kosova. Vujačić je potvrdio da je Beograd doneo odluku da ga povuče na kosultacije.

"Srbija će preduzeti diplomatske akcije da bi održala međunarodni zakon, da bi se sačuvao teritorijalni integritet i suverenitet. Mi smo snažno protestovali i kod vlade SAD, kao i kod ostalih koje su priznale Kosovo", kaže on.

Manter: Ambasada ostaje u Beogradu

Ovo su teški dani za Srbiju i odnose Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, jer se dve zemlje ne slažu oko Kosova, izjavio je danas FoNetu ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter i naglasio da će, uprkos tome, ambasada SAD ostati u Beogradu i nastaviti da radi na jačanju odnosa dve zemlje.

"Nažalost, SAD i Srbija se ne slažu oko puta koji vodi napred u pogledu Kosova. Prioritet SAD je stabilnost na Balkanu i mi verujemo da je najbolji naćin za postizanje te stabilnosti nadgledana nezavisnost Kosova, po Ahtisarijevom planu", objasnio je Manter.

Prema njegovim rečima, to je razlog što su SAD priznale Kosovo i zašto sa vladom u Prištini rade na primeni odredbi Ahtisarijevog plana, kojima se pruža zaštita stanovnicima Kosova, pogotovo Srbima i njihovom kulturnom i istorijskom
nasleđu. "Mi u SAD hoćemo da doprinesemo tome da ljudi žive zajedno, jer će to na kraju morati da se desi", rekao je Manter.

"Nama u ambasadi SAD je najvažnije da održimo dobre odnose između Srba i Amerikanaca, da se fokusiramo na ljude i ovde i na Kosovu i da zadržimo prioritete, da smo prijateljske zemlje i da radimo zajedno", naglasio je Manter.

On je zahvalio policajcima koji su u nedelju uveče u Beogradu pokazali hrabrost i profesionalizam, kao i odlučnost u obezbeđivanju američke i drugih diplomatskih misija.

To su ljudi, pojedinci, koji su dobro radili svoj posao, što "cenimo kod naših srpskih prijatelja", rekao je Manter i podsetio da vojnici KFOR na sličan način štite ljude na Kosovu.

Oni su, prema rečima američkog ambasadora, odlučni da štite mesta kao što su Gračanica i Dečani, koja su važna Srbima, ali i ostatku sveta, kao deo kulturne baštine.

"Ti vojnici rade isto što i vaši policajci - pokazuju da poštuju ljude koji su različiti od njih i održavaju mir", rekao je Manter.

Američki ambasador je optimista u pogledu daljeg doprinosa SAD napretku Srbije i susednih zemalja, veoma je ohrabren time što su "lideri u ovoj zemlji pozvali na mir", a pogotovo je, kako kaže, "impresioniran takvim pozivom premijera Koštunice".

Manter je napomenuo da SAD ne smatraju da treba da se povlače iz Srbije i precizirao da će ambasada ostati u Beogradu, nastavljajući da radi na projektima koji unapređuju odnose dve zemlje i jačaju ulogu Srbije u
evroatlantskim institucijama.

Manter je objasnio da SAD nisu, zbog hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), odlučile da istog dana priznaju Kosovo, već da je plan bio da se, u slučaju proglašenja nezavisnosti, sa međunarodnom zajednicom radi na brzom priznavanju tog akta.

"Naš izbor je bio zasnovan na verovanju da su pregovori iscrpljeni, da su sve mogućnosti razmotrene tokom 120 dana pregovora pod vođstvom međunarodne trojke, kao i da bi trebalo krenuti u novu fazu u našim odnosima u ovom delu
Balkana", zaključio je Manter.

Di Karlo: Težak period u odnosima SAD i Srbije

Zamenica pomoćnika državne sekretarke Rozmari Di Karlo izjavila je da će, zbog američkog priznanja nezavisnosti Kosova, u narednom periodu odnosi između SAD i Srbije biti teški, ali da Vašington žele dobre odnose sa Beogradom.

"Moramo da se suočimo sa činjenicom da će naredni period biti težak. Mi želimo da održimo dobre odnose sa Srbijom, sa kojom smo istorijski imali veoma dobre veze. Bili smo saveznici u dva svetska rata, imamo brojne poslovne i veze u investicijama, međuljudske kontakte - imamo značajnu srpsku dijasporu u SAD. Za nas je veoma važno da nastavimo da razvijamo te veze", rekla je Rozmari Di Karlo Glasu Amerike.

Prema njenim rečima, SAD su priznale Kosovo u uverenju da status kvo nije bio održiv i da je, pošto dve strane nisu mogle da postignu sporazum, plan Martija Ahtisarija najbolji put napred i najbolji način da se očuva stabilnost regiona.

Na pitanje kakve će biti posledice nezavisnosti Kosova na Balkanu, imajući u vidu brojnu albansku manjinu u Makedoniji i Crnoj Gori i situaciju u Bosni i Hercegovini, Rozmari Di Karlo je ocenila da će nezavisnost Kosova "zapravo pomoći regionu da krene napred".

"Potrebno je da region prevaziđe konflikte iz 1990-ih godina. Potrebno je da se region okrene ka budućnosti koja je u evroatlantskim institucijama, što bi omogućilo svim zemljama, uključujući Srbiju, da ostvare napredak, posebno ulaskom u Evropsku uniju", rekla je Rozmari Di Karlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: