Solana u Prištini

Havijer Solana boravi u Prištini zbog sastanaka s kosovskim premijerom i predsednikom, Hašimom Tačijem i Fatmirom Sejdiuom.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

07:15

Default images

Solana je izjavio danas da će EU nastaviti svoje angažovanje na Kosovu i pozvao lidere i narod Kosova da slavlje pokazano poslednjih dana transformišu u pozitivnu energiju za izgradnju Kosova.



Visoki predstavnik je posle sastanaka sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem rekao da je Evropska Unija svoje jedinstvo oko Kosova pokazala na jučerašnjem sastanku ministara kao i odlukom za postavljanje misije na Kosovu.

"EU je jedinstvena oko Kosova i to pokazuje činjenica što ćemo ovde postavljati našu misiju. Misija EU će se postavljati na celoj teritoriji Kosova. Različite zemlje članice imaju svoje unutrašnje procedure oko nove realnosti na Kosovu. Zemlje članice mogu da priznaju nezavisnost i one to čine", kazao je Solana. On je rekao da Kosovo ima evropsku perspektivu i da će misija EU pomoći institucije Kosova u narednom periodu.

Predsednik i premijer Kosova su ponovili stav da je misija EU dobrodošla na Kosovu i obećali saradnju.

Premijer Hašim Tači je, odgovarajući na pitanja oko današnjih događaja na severu Kosova, rekao da je situacija pod kontrolom i pod autoritetom NATO-a, policije UNMIK-a i Kosovske Policijske Službe.

"Nijedan manji incident neće dovesti u pitanje veličanstvenu proslavu Kosova. Kosovo je jedinstveno, nepodeljeno, teritorijalna celina je neprikosnovena, garantovana i međunarodno priznata. Sve je pod kontrolom NATO-a", izjavio je Tači i dodao da nema mesta za paniku jer su to "izolovani incidenti".

"Posvećeni evropskoj budućnosti Srbije"

Portparolka Havijera Solane, Kristina Galjak, izjavila je da nikada kao sada nije bilo toliko važno da stanovništvo Srbije zna da bi Evropska unija želela da sa Srbijom ima najbliže moguće odnose.

"Posvećeni smo evropskoj budućnosti Srbije, to je poruka koju šalju sve institucije u Briselu", rekla je Galjakova.

"Nadamo se da će, posle nedavnih događaja, koji su kompleksni i veoma teški, Srbija osetiti da ima još veće šanse da se približi EU", navela je Galjakova.

Miliband: Nezavisnost manje opasna

Šef britanske diplomatije rekao je da ne prihvata ideju da je Evropska unija pokazala da je podeljena oko Kosova.

Dejvid Miliband izjavio je da bi odbacivanje težnje građana Kosova izazvalo mnogo više "nestabilnosti i opasnosti".

"Da smo pokušali da odbacimo te aspiracije, da smo pokušali da ih negiramo, mislim da bi bilo mnogo više nestabilnosti i opasnosti", rekao je šef britanske diplomatije Dejvid Miliband za britansku RTV stanicu Bi-Bi-Si.

On je rekao da to ne znači da je sadašnja situacija bez rizika, ali je dodao da bi rizici bili mnogo veći da se pokušalo da se "uguši želja za nezavisnošću".

Prema njegovim rečima, ministri spoljnih poslova EU su na jučerašnjem sastanku u Briselu utvrdili "platformu" koja je omogućila da se svaka zemlja izjasni o nezavisnosti.

Evropska unija je na taj način pokazala "jasno političko vođstvo", koje bi trebalo da podstakne Srbiju i Kosovo da više sarađuju s njom.

Miliband je ponovio evropski stav da Kosovo nije "jedinstven slučaj", s ozbirom na ratove na prostoru bivše Jugoslavije tokom 1990. godine i proteklih devet godina tokom kojih je Kosovo bilo pod međunarodnom upravom.

On je odbacio tvrdnje da bi Kosovo moglo da služi kao primer drugim separatističkim pokretima u Evropi.

Britanski ministar spoljnih poslova je ocenio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN predstavlja "čvrstu pravnu osnovu" za rešavanje pitanja Kosova.

Petering pozvao na razboritost i mir

Otvarajući, u ponedeljak, sednicu Evropskog parlamenta, Hans Gert Petering je sve upletene strane, povodom proglašavanja nezavisnosti Kosova, pozvao da se razborito i mirno ponašaju, prenose slovenački mediji.

Petering je rekao i da je zadatak EU da omogući vlastima na Kosovu da preuzmu odgovornost za formiranje demokratskih institucija, dodavši da je ubeđen da svi, i Srbi i Albanci, žele stabilnost i mir u regiji, što su ciljevi EU i Evropskog parlamenta.

Prema Peteringovim rečima, proglašavanje nezavisnosti Kosova odražava volju tamošnjih državljana da političku sudbinu i sprovođenje nezavisnosti uzmu u svoje ruke, prenose slovenački mediji saopštenje Evropskog parlamenta.

Petering je podsetio da je Evropski parlament pre godinu dana dao podršku Ahtisarijevom planu za međunarodno nadziranu suverenost Kosova, da pregovori Prištine i Beograda nisu doveli do rešenja, da u politici nema čarobnih formula, a da je tome doprinelo i breme bliske prošlosti.

Petering je naglasio da Kosovo nije primer presedana, jer je njegov status protektorata UN jedinstven.

Poslanici Evropskog parlamenta će se sa stavom EU, povodom proglašavanja nezavisnosti Kosova, upoznati na sednici danas po podne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: