Strana štampa: Izazovi za Kosovo

Zapadnoevropska štampa prenosi danas da je Kosovo, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, suočeno sa nizom problema.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.02.2008.

12:48

Default images

Navodi se da Kosovo "nije imalo alternativu", ali da suočeno sa nizom ozbiljnih problema, od neizvesnog međunarodno priznatog statusa do opasnosti od dalje podele i izuzetno loše ekonomske situacije. Za Evropu, reč je o rađanju novog "problematičnog deteta", koje će, eventualnim stvaranjem presedana, doneti niz diplomatskih problema, a opstanak je neizvestan, ocenjuju zapadni listovi.

"Kosovo je u nedelju postalo samo malo nezavisno, jer bez pristanka iz Vašingtona i Brisela, Priština u budućnosti ne može donositi nikakve odluke. Najveći problem je što se ova država, koja je tek nastala, već raspada, pošto će se severni deo, naseljen Srbima, de fakto otcepiti", ocenio je bečki "Standard".

Misija Evropske unije od Ujedinjenih nacija preuzima teško nasleđe, zaključuje "Standard".

"Kurir" i bečki list "Prese" ocenjuju da nezavisnosti Kosova, "koja nije baš neosporiva po međunarodnom pravu", nije postojala nikakva realna alternativa.

Nastavak mandata Ujedinjenih nacija unedogled ili ponovno vraćanje Kosova u sastav Srbije nije moguće tražiti, smatra "Kurir".

Britanska štampa: Predstoje ozbiljni problemi

U redakcijskim komentarima pet vodećih britanskih listova ukazuje se da Kosovu, bez obzira na jučerašnje slavlje, predstoje ozbiljni problemi; jedan od njih je što Kosovo neće priznati ni sve zemlje Evropske unije.

U koordinaciji sa SAD, priznanje nezavisnosti doći će iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, ali Kipar, Grčka, Bugarska, Rumunija, Slovačka i Španija nisu spremni da priznaju Kosovo, podsetio je "Tajms", dodajući da je još ozbiljniji problem protivljenje Moskve koja je najavila da će, u slučaju proglašenja nezavisnosti, morati da reaguje.

S obzirom na sve diplomatske i pravne prepreke, kosovski premijer Hašim Tači moraće da pokaže "gvozdeni realizam" i da sprovede sve mehanizme zaštite kosovskih Srba, ocenio je list.

Na buduće probleme pokrajine, a posebno međunarodno priznanje, ukazuje i "Indipendent", koji piše da male zemlje mogu da budu prosperitetne ako su politički stabilne, ekonomski organizovane i priznate od većih suseda. U slučaju Kosova, nijedan od tih uslova nije zadovoljen, napominje list.

Baveći se posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti na međunarodnom planu, "Gardijan" ocenjuje da je jučerašnja deklaracija skupštine u Prištini "udarac" nastojanjima da se izgradi novi međunarodni poredak u kojem će se sporovi rešavati kroz multilateralne pregovore, preneo je Bi-Bi-Si.

"Argument da je Kosovo jedinstven slučaj zbog onoga što je uradio Slobodan Milošević je tanak", ocenjuje list i dodaje da je presedan napravljen i da će Zapadu ubuduće biti teže da se zalaže za teritorijalni integritet Gruzije, od koje žele da se otcepe dve oblasti - Abhazija i Južna Osetija.

"Dejli telegraf" ocenjuje da bi istinski demokratski pristup podrazumevao da se većini dozvoli nezavisnost, a da se Srbima uz granicu prema Srbiji dozvoli da ostanu pod vlašću Beograda.

Evropska unija nije dozvolila podelu po etničkim linijama zbog sopstvenih principa, ali ona će biti realnost na terenu jer će srpske sredine i dalje de fakto biti deo Srbije, piše list.

"Fajnenšel tajms" ocenjuje da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije idealno, ali da je "najmanje loše rešenje" jer je nerešen status "otežavao ekonomski razvoj i doprineo procvatu organizovanog kriminala".

Evropska unija treba da na Kosovu uspostavi efikasnu civilnu misiju i da garantuje da je i za Kosovo i za ostatak Balkana otvorena perspektiva prijema u Uniju, dodaje list, prema kome uz to treba povećati pomoć regionu, ojačati trgovinske veze i ublažiti vizni rezim.

Figaro: Nezavisnost Kosova najmanje loše rešenje

Evropa prihvata nezavisnost Kosova kao najmanje loše rešenje pošto bi svako drugo značilo tinjanje konflikta godinama u "dvorištu Evrope", piše danas francuski list Figaro.

"Bez entuzijazma, ali sa pomirenjem da je to tako i jednom dozom zabrinutosti Evropa dočekuje novu državu u njenom najnestabilnijem delu," piše Figaro.

List navodi da Kosovo još dugo neće biti ekonomski održivo ali da je njegova nezavisnost "uprogramirana" od rata koji je vodio NATO 1999. godine protiv Slodanba Milosevića.

List dodaje da se sada otvara jedan nesiguran period i podseća da je EU po tom pitanju podeljena, ali da je ipak postignut "minimalni konsensus" da se pošalje EU misija od 2.000 ljudi na Kosovo.

"Evropa igra na veliko, došao je trenutak da konačno pokaže sposobnost da stabilizuje Balkan, 17 godina posle rasparčavanja Jugoslavije. Ako u tome ne uspe ona neće moći da bude poštovana izvan svojih granica", zaključuje list.

List Liberasion izražava dupli strah da je sada kredibilitet Evrope u igri a drugo da bi ovim činom mogli da se ojačaju mnogi separatizmi u Evropi i navodi da bi Flamanci, Katalanci, Baskijci i Korsikanci mogli da ukažu na dvostruke aršine.

"Stvaranje ove mikro države, bez najmanje ekonomske održivosti i vrlo korumpirane, može da predstavlja opasnost za stabilnost," dodaje Liberasion.

Ekonomski dnevnik Lez Eko podseća da je nova države Evrope ujedno i najsiromašnija država kontinenta gde je prosečna plata deset puta manja od one u EU i navodi da je malo ekonomista koji ocenjuju da Kosovo može opstati ekonomski.

"Preživljavanje će u ogromnoj meri zavisiti od međunarodne pomoći, tačnije Evropske, kao i od kosovske dijaspore" navodi Eko i zaključuje da će "pomeranje s mrtve tačke ove nove države" "biti komplikovano i sporo".

I regoinalni listovi u Francuskoj su naširoko pisali danas o Kosovu.

List Dernjer nuvel d'Alzas razmatrajući moguća scenarija kaže da bi moglo doći do odvajanja severa Kosova i izražava strahovanje od nasilja između dva naroda.

List Parizjen smatra da je ovim otvorena Pandorima kutija sa duplim rizikom da bi mogli ponovo da se razbuktaju konflikti na Balkanu i da bi time mogli da se ohrabre "mnogobrojni separatistički zahtevi u svetu".

List Est Republiken smatra da se ovim proglašenjem "ništa neće rešiti", a list Sid-Uest kaže da gubitak Kosova zahteva za Srbe "nadoknadu za koju Brisel ima ključ".

Nemačka štampa o posledicama nezavisnosti

Nemačka štampa u prvi plan stavlja moguće posledice jednostrano proglašene nezavisnosti.

''Negativno dejstvo kosovske nezavisnosti osetiće se i izvan Kosova i Srbije", piše dizeldorfski "Handeslblat", ocenjujući da Kosovo vreovatno čak nije ni poslednja epizoda raspada Jugoslavije.

Bosanski Srbi vrše pritisak za otcepljenje, a Zapad će imati probleme s argumentacijom zašto sada taj korak, priznat Kosovu, treba da bude zabranjen Republici Srpskoj, napominje taj list, uz zaključak da bi moglo biti teško održavati veštačku tvorevinu Bosnu i Hercegovinu protiv volje Srba.

Ultrakonzervativni ''Frankfurter algemajne cajtung'' (FAZ) na prvoj strani piše da je ''parlament protektorata Ujedinjenih nacija - Kosova" proglasio državnu nezavisnost, dok nemački dnevnik "Velt" ukazuje da u glavnim gradovima Evropske unije vlada zabrinutost zbog "ovog eksperimenta s neizvesnim ishodom".

Mnogi strahuju da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova stvara presedan, koji je, kako list dodaje, podjednako sumnjiv za pojedine evropske države poput Španije, koje imaju svoje probleme, kao i za Gruziju, koja se mora pribojavati da će Moskva sada podstaći Abhaziju i Južnu Osetiju da traže nezavisnost od Gruzije.

Minhenski ''Zidojče cajtung'' piše da "Evropa doživljava rođenje jedne nove nacije", da Albanci slave, a Srbi na Kosovu strahuju, dok politički nedeljnik ''Špigel'' u onlajn izdanju ističe da je reč o ''novom evropskom problematičnom detetu'' koje će Evropi doneti nove diplomatske probleme jer se države, poput Španije, pribojavaju zbog sopstvene situacije.

Nemački list "Noje prese" postavlja pitanje da li će Kosovo, koje nema razvijenu strukturu, moći da živi u svetu globalizacije, dok ''Lajpciger folkscajtung'' ocenjuje da nezavisnost Kosova nije samo udarac za srpski nacionalizam, već i za Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: