Slovenački poslanici: Ne žuriti

Većina ispitanih poslanika slovenačkog parlamenta smatra da ne bi trebalo žuriti sa priznanjem Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

10:39

Default images

Slovenački list Finance danas objavljuje izjave predstavnika svih poslaničkih grupa slovenačkog parlamenta o tome treba li Slovenija među prvima da prizna Kosovo i kako bi to priznanje uticalo na odnose Slovenije i Srbije. Svi poslanici slažu se da Slovenija ne treba da žuri sa priznavanjem Kosova.

Jožef Jerovšek iz vladajuće Slovenačke demokratske stranke smatra da Slovenija treba da prizna Kosovo, zajedno sa većinom evropskih zemalja, ali svakako ne među prvima i veruje da bi posledice po slovenačko-srpske odnose bile kratkotrajne jer je teško poverovati da bi Srbija prekidala odnose.

Janez Drobnič iz koalicijske Nove Slovenije kaže da požuriti sa priznavanjem uopšte nije dobro i da je međunarodna strategija potpuno pogrešna jer bi mnogo bolje bilo da se sačeka da Makedonija i Srbija prvo uđu u Evropsku uniju. Drobnič dodaje i da Slovenija ne treba brzo da odluči, niti joj predsedavanje Evropskoj uniji nešto tako nalaže, kao i da bi žurba štetila slovenačkoj privredi.

Jožef Školč iz Liberalne demokratije Slovenije slaže se da sa odlukom priznavanja Kosova ne treba žuriti, ali i da to priznanje ne može da promeni odnose Beograda i Prištine.

Zmago Jelinčič, lider Slovenačke nacionalne stranke, smatra da Slovenija nikako ne bi smela da prizna Kosovo, koje je integralni deo Srbije, kao i da bi priznanje štetilo slovenačkoj privredi jer bi se mnogi privredni kontakti sa Srbijom prekinuli.

Ni Stanislav Brenčič iz koalicijske Slovenačke narodne stranke nije za to da Slovenija odmah prizna Kosovo, već da se sačeka, jer je Slovenija tesno povezana sa Srbijom i morala bi da razume srpske stavove. Žurba sa priznavanjem štetila bi privrednim odnosima, kaže Brenčič.

Sašo Peče iz poslaničke grupe Lipa kaže da Slovenija nikako ne sme da žuri sa priznavanjem, pre svega zato što mnogo srpskih izbeglica još uvek ne može da se vrati na Kosovo i jer se priznavanjem Kosova otvara opasnost velike Albanije. Peče dodaje i da je privredni interes Slovenije mnogo veći u Srbiji nego na Kosovu.

Pavle Gantar iz stranke Zares slaže se da Slovenija ne treba da žuri sa priznavanjem i da joj bilo kakva "solistička akcija" nije potrebna, ali ni da Srbija ne može dugoročno da se izoluje ni od sveta, ni od Slovenije.

Aurelio Juri iz najveće opozicijske stranke, Slovenačke demokrate, smatra da Slovenija treba da se ponaša u skladu sa odlukama EU, ali da se za priznanje odluči što kasnije jer bi prenagljeno priznanje moglo da ima privredne i diplomatske posledice, naročito što je Slovenija, kao predsedavajuća Evropskoj uniji, posebno ispostavljena.

I Franc Žnidaršič iz koalicijske stranke Desus slaže se da Slovenija ne bi smela da "solira" sa priznavanjem Kosova, kao i da bi, ako se Slovenija odluči za priznanje među prvima, to moglo da šteti privrednim odnosima Slovenije i Srbije, objavljuju Finance.

O priznavanju Kosova odlučivaće slovenački parlament. Za to je potreban predlog Vlade, o kome najpre mora da raspravlja spoljno-politički odbor slovenačkog parlamenta, nakon čega, tek, to pitanje dolazi na raspravu u parlament.

O tome parlament može da odlučuje na redovnoj sednici ili, ako to vlada zatraži, na vanrednoj sednici. Prva naredna sednica zakazana je za kraj februara.

Za sada, slovenačka Vlada nije poslala bilo kakav predlog parlamentu, ni za vanrednu sednicu, ni za uvršćavanje tog pitanja na prvu narednu, redovnu sednicu.

"Priznanje Kosova nije gest prijateljstva"

Ambasador Srbije u Sloveniji Predrag Filipov izjavio je danas da se priznanje Kosovo od strane bilo koje države ne može smatrati gestom prijateljstva prema Srbiji.

Na video zapisu Internet stranice dnevnika Delo, Filipov je objasnio stav Srbije prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, kao i prema državama koje taj akt budu priznale.

"Vlada Srbije usvojila je 14. januara Akcioni plan, u kojem stoji da priznanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane bilo koje države ne možemo smatrati gestom prijateljstva prema Srbiji", rekao je Filipov.

Ambasador Srbije je naveo da se ni "zalaganje za približavanje Evropskoj uniji ne može smatrati kao kompenzacija ili zamena za priznavanje nezavisnosti Kosmeta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: