Avganistan prvi priznao nezavisnost

Avganistan je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, koja je juče proglašena u Prištini.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2008.

10:15

Default images

"Podržavamo odluku naroda i priznajemo nezavisnost Kosova", rekao je portparol avganistanskog Ministarstva spoljnih poslova Sultan Ahmad Bahin. Različite najave neevropskih zemalja o mogućnosti priznavanja Kosova.

Kina je danas izrazila duboku zabrinutost zbog jučerašnjeg proglašenje nezavisnosti Kosova i pozvala obe strane da nastave pregovore.

"Kina izražava duboku zabrinutost zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naveo je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Liju Đianćao u saopštenju objavljenom na vladinom vebsajtu (www. fmprc.gov.cn). Kina je "duboko zabrinuta zbog ozbiljnog negativnog uticaja koje će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova imati po region", navodi se u tom saopštenju.

Dodaje se i da međunarodna zajednica treba da stvori "pozitivne uslove" za mir i stabilnost regiona.

Kineska vlada je, ujedno, pozvala i svoje građane da budu oprezni ukoliko putuju na Kosovo i Metohiju, prenela je britanska agencija Rojters.

S druge strane, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu zatražio je danas od šefa kancelarije Kine u Prištini Vanga Venganga da ta zemlja prizna nezavisnost Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Sejdiu je u zahtevu kineskom predstavniku na Kosovu izrazio zadovoljstvo odnosom koji je Kina imala tokom procesa utvrđivanja statusa Kosova.

"Predsednik Sejdiu je rekao da je nezavisno Kosovo, odnosno Republika Kosovo, sui generis slučaj, onako kako je ocenio međunarodni posrednik za status Kosova, Marti Ahtisari, i ne može biti primer za druge presedane", navodi se u saopštenju.

Sejdiu je nakon predaje službenog zahteva za priznavanje nezavisnosti Kosova izrazio "interesovanje za produbljivanje odnosa između dveju zemalja".

Turska odlučila da prizna nezavisnost Kosova

Turska je odlučila da prizna nezavisnost Kosova, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Ali Babakan, dan pošto je kosovski parlament jednostrano proglasio nezavisnost.

"Republika Turska...odlučila je da prizna nezavisnost Republike Kosovo", rekao je Babakan u saopštenju koje je faksom dostavljeno Rojtersu.

"Izrael će tek odrediti svoj stav o Kosovu"

Izrael prati događaje u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova i tek će odrediti svoj stav o tom pitanju, navedeno je kasno sinoć u saopštenju o secesiji Kosova i Metohije od Srbije.

Zvaničnici u Jerusalimu izrazili su rezerve o priznaju Kosova i Metohije kao nezavisne države, ističući činjenicu da je odvajanje unilateralno.

Nekoliko izraelskih diplomata upozorilo je da bi takvo proglašenje moglo imati uticaja na palestinski problem.

Šri Lanka: Odluka Kosova pretnja za druge narode

Šri Lanka, koja se već 25 godina bori protiv pobune tamilskih separatista, izrazila je zabrinutost zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosovo rekavši da time može da se stvori presedan za druge delove sveta, prenose agencije.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Kosova moglo bi da postavi presedan u međunarodnim odnosima i ustanovljenom globalnom uređenju suverenih država i time da bude ozbiljna pretnja za međunarodni mir i bezbednost", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova, prenosi agencija Rojters.

"Ova akcija Kosova predstavlja kršenje Povelje Ujedinjenih nacija koja osigurava suverenitet i teritorjialni integritet zemalja članica", dodaje se u saopštenju povodom jučerašnjeg jednostranog proglašenja nezavisnosti u Prištini.

"Japan namerava da prizna Kosovo"

Vlada Japana namerava da prizna nezavisnost Kosova pošto se uveri da ono kao država ispunjava uslove, saopšteno je danas u Tokiju.

"Želimo da vidimo da li (Kosovo) ispunjava uslove da bismo mogli da ga priznamo kao državu, ali, svakako se krećemo ka priznavanju", rekao je portparol japanske vlade Nobutaka Mačimura.

Jedan neimenovani zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova izjavio je za agenciju AFP da će Japan pokrenuti proces priznavanja nove države.

"Treba da utvrdimo da li Kosovo ispunjava zakonske i političke uslove koji čine jednu državu, ne mogu da kažem koliko će vremena biti potrebno za taj proces", objasnio je.

Zvaničnik je dodao da priznavanje nezavisnosti Kosova u Ujedinjenim nacijama nije uslov da Japan prizna Kosovo kao državu.

Indonezija ne priznaje nezavisnost Kosova

Indonezija je danas saopštila da ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova i izrazila nadu da to neće dovesti do novih tenzija i konflikata na Balkanu.

U saopštenju Vlade izražava se žaljenje zbog takvog poteza i kaže da se moraju podržati principi Ujedinjenih nacija kojima se garantuje teritorijalni integritet zemalja u razvoju.

"Vlada Indonezije pažlljivo će pratiti razvoj događaja na Kosovu, ali još uvek nije u situaciji da prizna ovo jednostrano proglašenje nezavisnosti", navodi se dalje u saopštenju.

Istočni Timor otcepio se 1999. od Indonezije, zemlje koja se proteže na oko 18.000 ostrva, a ona se bori sa raširenim separatističkim težnjama u oblasti Papua kao i sa manjim, nenasilnim pokretom na ostrvima Maluku, prenosi agencija Asošijeted pres.

Rad: Australija podržava nezavisnost Kosova

Australijski premijer Kevin Rad podržao je danas jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i najavio da će priznanje nove države ubrzo uslediti.

"Tužna istorija Kosova nalaže da učinimo sve u našoj moći da obezbedimo građanima tog regiona sveta da budu zaštićeni u budućnosti i zato ćemo pristupiti diplomatskom priznanju čim se ukaže prva prilika", rekao je Rad australijskom radiju, prenosi agencija AFP.

"Mi smo već rekli svojim diplomatskim predstavnicima širom sveta da ova nezavisnost prati prihvatljiv način ponašanja", rekao je australijski premijer.

"Novi Zeland neće priznati nezavisno Kosovo"

Premijerka Novog Zelanda Helen Klark izjavila je danas na konferenciji za novinare da njena zemlja neće priznati nezavisno Kosovo. Klark je kazala da stav vlade Novog Zelanda nikada nije bio da ponudi diplomatsko priznanje u ovakvim uslovima.

"Niti ga priznajemo, niti ne priznajemo", rekla je ona, dodajući da njena vlada ne namerava da izda zvanično saopštenje.

Ukazujući da je pitanje Kosova razdorno na međunarodnom planu, Klarkova je izrazila nadu da jučerašnje proglašenje nezavisnosti Kosova neće dovesti do nasilja, prenela je nemačka agencija DPA.

Komentarišući nedavno održane predsedničke izbore u Srbiji, Klarkova je rekla da je na njima pobedio umereniji kandidat.

"Nadamo se da će se to odraziti na mnogo staloženiju reakciju u odnosu na ono što se desilo na Kosovu", rekla je premijerka Novog Zelanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: