Slovenija zabrinuta zbog incidenata

Slovenija zahteva da se obezbedi sigurnost slovenačkim diplomatama i drugim državljanima Slovenije u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

08:14

Default images

Nakon što je juče oko 30 demonstranata upalo u slovenačku ambasadu u Beogradu, polupalo prozore i spalilo zastave, slovenački ministar spoljnih poslova i predsednik Saveta za opšte i spoljne poslove Evropske unije, Dimitrij Rupel, sinoć je lično protestvovao kod srpskog ministra Vuka Jeremića i zahtevao da srpske vlasti obezbede sigurnost slovenačkim diplomatama i drugim državljanima Slovenije u Srbiji.

On je dodao da Slovenija sa zabrinutošću prati dešavanja u Beogradu i Prištini.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u svom saopštenju i svaki oblik nasilja i netolerancije, pre svega pretnje ljudima i imovini.

Istovremeno, Slovenija je izrazila zabrinutost podovom dešavanja u Beogradu i Prištini, dodavši da jučerašnje proglašavanje nezavisnosti Kosova nije iznenađenje i upozorivši da, ipak, i dalje postoje mogućnosti za dijalog, tolerantno i razumno dogovaranje o evropskoj budućnosti cele regije, o čemu će danas biti govora i na sastanku Saveta za opšte i spoljne poslove u Briselu. Slovenački premijer Janez Janša sinoć je potvrdio da je Evropska unija očekivala proglašavanje nezavisnosti Kosova, navodeći da su svi bili svesni da su brojne druge mogućnosti iscrpljene.

Janša je naveo i da sadašnja politika u Srbiji nije odgovorna za jučerašnji događaj, već da je to posledica politike Slobodana Miloševića.

U svom zvaničnom saopštenju, Janša je kazao da odluka kosovske skupštine ne menja osnovne smernice slovenačke politike prema kosovskom pitanju i odnose prema regiji uopšte.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin sinoć je izjavio da pitanje slovenačkog priznavanja nezavisnosti Kosova nije pitanje toga šta se isplati, kao i da će Slovenija, bez sumnje, priznati nezavisnost Kosova, mada ne među prvima, pošto je slovenačka procedura za to komplikovana.

Slovenačka vlada za sada nije poslala nikakav zahtev ni predlog parlamentu da se vanredno sastane, a još uvek nema ni predloga da se priznavanje nezavisnog Kosova uvrsti na dnevni red prve naredne sednice parlamenta, najavljene za kraj februara.

O tome hoće li vlada poslati taj predlog parlamentu, sinoć nije mogao da odgovori ni premijer Janez Janša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: