SAD priznale nezavisnost Kosova

Državna sekretarka Kondoliza Rajs saopštila da je Vašington odlučio da prizna nezavisnost Kosova. Džordž Buš sutra o Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

08:08

Default images

"SAD su danas formalno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisni državu. Čestitam narodu Kosva na ovom istorijskom postignuću", navela je Rajsova. Kako je ranije saopšteno, predsednik SAD Džordž Buš obratiće se sutra novinarima povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Srbija povlači ambasadore iz zemalja koje priznaju Kosovo. Opširnije ovde, a o stavovima drugih zemalja ovde i ovde.

"Devet godina ranije, međunarodna zajednica, vođena od strane NATO-a, delovala je kako bi okončala brutalni napad na kosovski narod. Ova pravovremena međunarodna intervencija okončala je nasilje, a od tada Kosovo je izgradilo svoje demokratske institucije odvojene od kontrole Beograda. Imajući u vidu konflikte 1990-tih, nezavisnost je jedina moguća opcija koja bi promovisala stabilnost u regionu”, navela je Rajsova.

“Neobična kombinacija faktora viđenih u kosovskoj situaciji – uključujuci kontekst raspada Jugoslavije, istoriju etničkog čišćenja i zločina protiv civila na Kosovu - Kosovo specijalnim slucajem. Kosovo se ne može danas gledati kao presedan za bilo kakvu drugu situaciju na svetu”, navodi sa dalje.

“Sjedinjene Države će ovu priliku iskoristiti da potvrdi prijateljstvo sa Srbijom, saveznikom tokom oba svetska rata. Pozivamo srpske vođe da rade zajedno sa Sjedinjenim Drzavama i našim partnerima kako bi postigli zajedničke ciljeve, kao što su odbrana prava, bezbednost, kultura i izdrzavanje srpske zajednice na Kosovu”, saopštila je Rajsova.

Inače, Buš će se sutra obratiti novinarima pre odlaska iz Ruande, gde američki predsednik boravi u okviru šestodnevne posete Africi.

Američki predsednik u intervjuu za mrežu En-Bi-Si, rekao je ranije danas da su "kosovski Albanci sada nezavisni" i da će priznavanjem Kosova, SAD slediti preporuke plana Martija Ahtisarija.

Opširnije o odnosu neevopskih zemalja prema nezavisnosti Kosova ovde.

I kandidati Demokratske partije za nezavisnost

Predsednički kandidati Demokratske partije Hilari Klinton i Barak Obama pozdravili su proglašenje nezavisnosti Kosova.

Predsednička kandidatkinja demokrata na predstojećim izborima, senatorka Hilari Klinton, pozvala je na što brže priznavanje nezavisnosti Kosova. Njen rival, takođe demokratski kandidat za predsednika SAD, Barak Obama, rekao je kako se nada da će kosovska vlada i stanovništvo učiniti sve da osiguraju da Kosovo postane pozitivan primer demokratije i vladavine zakona.

Demokratski predstavnik države Delaver i predsedavajući Komitetu za spoljne poslove Senata Džožef Bajden rekao je da će uskoro pozvati svoje kolege da mu se pridruže u, kako je naveo, "izražavanju podrške Senata nezavisnosti Kosova".

Ovakve izjave govore u prilog tezi da neće doći do promene kursa američke politike prema Kosovu, čak i u slučaju promene republikanske administracije.

Podrška primeni Ahtisarijevog plana

Američki Stejt department saopštio je u nedelju da su SAD pozdravile čvrstu posvećenost kosovske vlade primeni plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, naročito dela koji se odnosi na zaštitu manjinskih zajednica.

SAD već dugo veruju da je Ahtisarijev plan najbolji način na koji se može obezbediti regionalna stabilnost, naveo je Stejt department.

"Sjedinjene Države nastaviće čvrsto da podržavaju prava svih etničkih i verskih zajednica na Kosovu", piše u saopštenju Stejt departmenta.

Vizner: Bitna izgradnja multietničke države

Specijalni američki izaslanik u pregovaračkoj trojci za Kosovo Frenk Vizner, pod čijim se okriljem odvijala poslednja runda pregovaračkog procesa o statusu srpske pokrajine, izjavio je da je zadovoljan zbog činjenice da je kosovska skupština iskazala predanost izgradnji multietničke države u kojoj će sve etničke zajednice uživati jednaka prava.

"Drago mi je što je parlament naglasio posvećenost novog Kosova poštovanju svih tačaka Ahtisarijevog plana. To su odlične vesti kada je reč o izgradnji mulitetničke države, koja je veoma važna. Nadam se da će se to realizovati u miru i u bezbednoj atmosferi. Drago mi je što su snage NATO-a na terenu da zaštite sve zajednice i očuvaju mir", rekao je on u intervjuu za Glas Amerike.

Vizner dodaje da sledi vreme suočavanja sa novom realnošću i njenim implikacijama.

"Odluku o priznavanju nezavisnosti doneće američki državni sekretar u konsultacijama sa predsednikom. Treba sačekati, a moguće je da će to biti već u ponedeljak. Znate stav SAD i znate šta je predsednik Buš rekao prilikom posete Tirani, ali ipak treba sačekati", rekao je juče Vizner.

On dodaje da tek predstoje brojni izazovi.

"Priznavanje nezavisnosti je mali izazov u poređenju sa važnošću očuvanja mira. I srpski lideri i lideri kosovskih Albanaca uveravali su međunarodnu zajednicu i ključne države da neće biti nasilja. To je poruka koja mora doći do običnih ljudi i mora da bude poštovana. Kosovu predstoji dug put izgradnje institucija i uspešne ekonomije."

Vizner ne očekuje da će razlike Moskve i Vašingtona u stavu o kosovskoj nezavisnosti biti uskoro prevaziđene.

"Iskreno, mislim da će biti potrebno neko vreme. Žao mi je što se Rusija protivi ovakvom ishodu procesa. Još nisam siguran koji je njen interes, ali sada je ključno za sve aktere, uključujući i Moskvu, da sve protekne u miru", rekao je Vizner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: