Beograd: Stvaranje lažne države

Kosovska skupština juče je usvojila Deklaraciju o nezavisnosti koju su zvanični Beograd i Moskva istog trenutka odbacili.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

07:05

Default images

Politički vrh Srbije nazvao je taj čin stvaranjem lažne države na teritoriji Srbije, što je ocena i zvanične Rusije. Vanredna sednica Skupštine Srbije biće održana večeras u 20 sati, saopštilo je danas Odeljenje za odnose sa javnošću Skupštine Srbije. Na njoj bi trebalo da se potvrdi odluka Vlade Srbije o poništavanju protivpravnog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Tadić je izjavio da će Srbija učiniti sve da se "poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova".

Koštunica je poručio da jednostrano proglašenje "lažne države Kosovo" predstavlja završni čin politike koja je započeta agresijom NATO-a na Srbiju 1999. godine.

On je građane Srbije pozvao da celom svetu pokažu kako se protive stvaranju kvazidržave na svojoj teritoriji.

Krivična prijava protiv Tačija, Sejdiu i Krasnićija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podnelo je danas krivičnu prijavu protiv trojice najviših zvaničnika Kosova zbog, kako se navodi, "proglašenja lažne države na tlu Srbije".

Prijava je podneta protiv predsednika Vlade Kosova Hašima Tačija, predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i protiv predsednika kosovskog parlamenta Jakupa Krasnićija.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, Tači, Sejdiu i Krasnići organizovali su 17. februara u Prištini proglašenje lažne države na tlu Srbije, čime su počinili "teško krivično delo protiv ustavnog uređenja bezbednosti Srbije".

Prema članu 8. Ustava Republike Srbije teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva, a granica Republike Srbije je nepovrediva i menja se isključivo po postupku predviđenom za promenu Ustava, navodi se u saopštenju MUP-a.

Jeremić sutra na zasedanju OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić govoriće sutra u Beču na vanrednom zasedanju Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji je zakazan na zahtev Srbije, a u sredu će u Strazburu prisustvovati zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope.

U izlaganju na zasedanjima OEBS-a i Komiteta ministara SE, ministar Jeremiće će preneti stav Vlade Srbije o neprihvatanju jedostranog nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Jeremić će još jednom ukazati na moguće posledice koje ovakav nelegalan akt može da izazove na planu bezbednosti u regionu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef diplomatije Srbije je sinoć izjavio da dok god Srbija bude članica UN, OEBS-a i Saveta Evrope, "samoproklamovana 'država Kosovo' neće imati pristup tim institucijama".

Podsetivši da se OEBS-u o članstvu odlučuje koncenzusom, Jeremić je podvukao dok god je Srbija njena članica, "država Kosovo" neće postati novi član te međunarodne organizacije, i naveo da ista procedura važi za prijem u članstvo Saveta Evrope, u kojem je Srbija jedna od članica.

Jeremić je potvrdio će na sastanku OEBS-a u ime Vlade Srbije zatražiti zaštitu Helsinške povelje, kao osnivačkog akta OEBS-a.

Vrhovni sud Srbije: Protivpravno

Vrhovni sud Srbije ocenio je danas da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova protivpravni akt "sa posledicama apsolutne ništavnosti".

"Vrhovni sud Srbije očekuje snažnu reakciju svih predstavnika pravne struke u zemlji i u inostranstvu, kao i stručnjaka koji se bave tumačenjem instrumenata zaštite vladavine prava i međunarodnog pravnog poretka", navodi se u saopštenju.

Odredbama Ustava Srbije, podseća se, regulisan je položaj Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, kao sastavnog dela Republike Srbije čija je teritorija jedinstvena i nedeljiva. Proglašenje nezavisnosti, navodi dalje Vrhovni sud, je "nelegalni akt suprotan Povelji Ujedinjenih nacija, završnom Helsinškom dokumentu, Evropskoj povelji za novu Evropu iz 1990. godine, zaključcima Badenterove komisije, kao i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija".

Srbija je suverena država, jedna od osnivača Ujedinjenih nacija, koja neposredno primenjuje opšteprihvaćena pravila i norme međunarodnog prava, u kojoj su potvrđeni međunarodni ugovori sastavni deo pravnog poretka zemlje, navodi Vrhovni sud.

Jednostrano proglašenja nezavisnosti Kosova, dodaje se u saopštenju, predstavlja grubo kršenje svih međunarodnih instrumenata, pre svih Povelje Ujedinjenih nacija.

Povelja UN usvojena je sa ciljem održanja međunarodnog mira i bezbednosti, zasnovane na poštovanju načela ravnopravnosti suverenih država, koja zahteva rešavanje međunarodnih problema mirnim putem, garantujući suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država u njihovim međunarodno priznatim granicama, saopštio je Vrhovni sud Srbije.

DSS: Opasan akt pravnog nasilja

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja "opasan akt pravnog nasilja" i presedan koji bi za posledicu mogao da ima destabilizaciju regiona.

Mladenović je na konferenciji za novinare istakao da su jučerašnjim usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti u privremenoj kosovskoj skupštini prekršeni međunarodno pravo, Povelja UN i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje međunarodnog pravnog poretka, kao i Ustav Srbije.

On je upozorio da bi taj akt mogao da ima posledice i po druge regione širom sveta, jer "pravljenje jedne države na štetu druge ne može da prođe bez destabilizacije".

Portparol DSS-a je dodao da je jučerašnje samoproglašenje nezavisnosti Kosova, koje su podržale SAD i njeni "saradnici" u Evropi, nastavak politike iz 1999. godine, kada je NATO bombardovao Srbiju.

Mladenović je podsetio da je Vlada Srbije prošlog četvrtka na sednici unapred poništila akt o nezavisnosti Kosova i dodao da će tu odluku danas usvojiti i Skupština Srbije i time poništiti odluku kosovske Skupštine.

Vlada Srbije će, kako je najavio, u saradnji sa parlamentarnim strankama narednih dana organizovati mirne proteste protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, jer su mirni i dostojanstveni protesti, prema njegovim rečima, jedini način da se odgovori na pravno nasilje.

Mladenović je rekao da protesti poput onoga koji se sinoć dogodio na beogradskim ulicama ne bi trebalo da se ponavljaju, dodajući da je policija sinoć učinila sve da zaštiti građane i materijalna dobra.

On je precizirao da će Vlada Srbije nastaviti sa pomaganjem građana na Kosovu i Metohiji, obnavljanjem infrastrukture, obezbeđivanjem radnih mesta, poboljšanjem uslova u zdravstvu i obrazovanju i naglasio da je veoma važno da građani ostanu u svojim kućama.

Na pitanje novinara kada će Vlada početi da primenjuje akcion plan za Kosovo, Mladenović je kazao da će to zavisiti od akata koje budu preduzimale privremene institucije Kosova i međunarodne institucije na Kosovu - UNMIK i KFOR.

Mladenović je kazao da evropske integracije, što se tiče DSS, u ovom trenutku nisu tema, jer su u toj stranci "usredsređeni" na zaštitu državnog integriteta.

Halimi pozdravlja poruke Beograda

Lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi pozdravio je reakciju vlasti Srbije na proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Prijatno sam iznenađen reakcijama vlasti u Beogradu. To što Beograd na događaje u Prištini nije reagovao silom već diplomatijom, za mene je nov način delovanja koji ohrabruje", izjavio je Halimi, jedini poslanik Albanaca sa juga Srbije u Skupštini Srbije.

Riza Halimi je, kao veoma važnu, ocenio poruku koju je zvanični Beograd uputio Srbima i nealbancima da se ne iseljavaju sa Kosova.

"Poruka Srbima i svim nealbancima da se ne iseljavaju sa Kosova u ovom trenutku je od ogromnog značaja jer samo svi zajedno sutra možemo rešavati krupna ekonomska pitanja, koja su osnovni problem svih nas", rekao je Riza Halimi.

Prema njegovim rečima, sve to su nagoveštaji da će Beograd, koliko god se sada protivi, ipak sutra prihvatiti institucije Evropske unije na Kosovu, što će i za Prištinu i za Beograd biti "najkraći put do Brisela".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: