Priština: Proglašenje sutra u 15h

Kosovski premijer Hašim Tači potvrdio da će Kosovo sutra proglasiti nezavisnost, prištinski mediji objavili sutrašnju satnicu.

Izvor: B92

Subota, 16.02.2008.

11:40

Default images

"Sutra će biti miran dan, dan zajedničkog razumevanja i zalaganja države da ostvari volju građana Kosova", rekao je danas Tači novinarima u Prištini, posle razgovora sa predstavnicima verskih zajednica. Istvremeno, elektronski mediji javljaju da će Skupština Kosova sutra na svečanoj sednici u 15 sati usvojiti Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Predviđeno je da u nedelju premijer Kosova Hašim Tači u 10 časova predsedniku Skupštine Jakupu Krasnićiju prosledi zahtev za održavanjem vanredne svećane sednice Skupštine. Kako javljaju mediji, u 12 časova predviđen je sastanak Predsedništva Skupštine, a u 13.30 sastanak parlamentarnih grupa.

Posle sednice predviđeno je da u 18 časova u Medija centru na konferenciji za novinare govore predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

U 18.30 časova ispred Doma mladih i sportova u Prištini biće, kako jevljaju mediji, postavaljen obelisk nezavisnosti, a pola sata nakon toga filharmonija Kosova će u hali 1. oktobar početi svečani koncert.

Slavlje će se nastaviti na Trgu Majka Tereza, koncertom najpoznatijih estradnih umetnika Kosova.

Predviđeno je da se građanima u 22.50 obrati predsednik i premijer Kosova, a svačanost povodom proglašenja nezavisnosti biće završena u 23 časa vatrometom u Prištini.

U Prištini mirno, sprema se svečanost

Trenutno, na Kosovu je situacija mirna, i nema većih incidenata. Slavlje, koje je najavljeno za sutra, užurbano se priprema.

Prodaje se veliki broj nacionalnih zastava Albanije, a u mnogim kafanama se pripremaju posebni programi.

Slavlje na ulicama Prištine i drugih gradova na Kosovu i Metohiji je već počelo.

Tokom celog dana, automobili sa zastavama su prolazili puštajući glasnu muziku.

U pojedinim lokalima već se spremaju za proslavu, koju očekuju tokom nedelje.

"Promene će biti za celi albanski narod, bez razlike na versku pripadnost. Nadam se da će biti ekonomskog razvoja, a što je najznačajnije, definisaće se status Kosova", kaže stanovnik Prištine.

Građani Prištine od nezavisnosti očekuju najpre ekonomske promene, ali i to da se srpska manjina integriše u Kosovsko društvo i državu.

"Ja verujem da će odnosi biti bolji, jer oni su deo naroda Kosova, u tom se pravcu zalaže i naše rukovodstvo i međunarodna zajednica, a takođe njohova integracija je jedan od glavnih standarda za ispunjavanje uslova da Kosovo, nakon dužeg vremena, postane nezavisno", kaže stanovnik Prištine.

"Nadam se da će shvatiti realnost, jer je to bolje i za njih. Srbi će se ubediti da nemaju drugo rešenje i ostaće da žive ovde, kao što smo vekovima živeli", rekao je drugi stanovnik Prištine.

Tezge, na kojima se mogu kupiti albanske zastave, nalaze se širom grada. Izgled kosovske zastave će biti poznat tek sutra, kao i reči himne.

Prištinski hoteli su puni gostiju, mnogo je onih Albanaca koji žive u inostranstvu i koji već nekoliko dana dolaze da bi prisustvovali, kako kažu "istorijskom trenutku nezavisnosti Kosova".

Na prištinskom aerodromu dnevno ima po nekoliko vanrednih čarter letova kojima oni dolaze na proglašavanje nezavisnosti.

U hotelima u Prištini odobren je popust od 20 odsto za usluge koje pružaju. Poslastičarnica "Felini" priprema tortu tešku 1,5 tonu, koja ima oblik teritorije Kosova. Ona će sutra besplatno biti podeljena onima koji učestvuju u slavlju na trgu Majka Tereza.

Privredna komora Kosova će za sutra, takođe na trgu Majke Tereze besplatno nuditi kosovske proizvode - hranu i bezalkoholna pića.

Grupa kosovskih umetnika radi na obelisku Nezavisnosti Kosova, koji će sutra u 18.30 biti postavljen ispred Doma mladih i sportova.

U Kosovskoj policijskoj službi navode da je situacija mirna, da nema nikakvih bezbednosno interesantnih događaja i da se nadaju da će tako i ostati.

Oni su juče počeli operaciju "Status" time što su u svim regionima i na nivou Centralne komande otvorili komandne sobe. U policiji kažu da su spremni kako za slavlje tako i za odlučan odgovor u slučaju da bude nekih problema.

Pojačano je patroliranje pripadnika UNMIK policije i KPS u sredina gde žive kosovski Srbi.

"40 stranih delegacija na proglašenju"

Kosovski politički analitičar Škeljzen Malići izjavio je da je proglašenje nezavisnosti Kosova čista formalnost i da se za taj čin "ne čeka signal Evropske unije i SAD".

Malići je u intervjuu novosadskom "Građanskom listu" rekao da je proglašenje nezavisnosti "odavno završena i dugo koordinisana stvar sa EU i SAD", kao i da je organizovanje takve sednice složen posao.

"Treba imati u vidu da će svečanoj sednici Skupštine Kosova prisustvovati oko 40 stranih delegacija. Veoma uskoro biće objavljeno da li će sednica biti održana ujutro ili posle podne, po svemu sudeći u nedelju. Uglavnom, radi se intenzivno na njenoj organizaciji", rekao je Malići.

On je naveo da toliki broj zemalja jasno govori o tome kakvo je raspoloženje u svetu u vezi s nezavisnošću Kosova, kao i da očekuje da će "bar još toliko zemalja, možda i više, vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova".

Prema njegovim rečima, građanima Kosova "nije baš svejedno šta će Srbija učiniti po proglašenju nezavisnosti", ali je naveo da se u suštini niko previše ne bavi srpskim akcionim planom jer je jasno da se to radi isključivo zarad unutrašnjih prilika u Srbiji.

"Srbija tim akcionim planom spasava sebe, a ne Kosovo. Jasno je i to da će plan biti zapravo manipulacija srpskom manjinom, na neki način će ići na njihovu štetu", kazao je Malići.

Rusija će tražiti hitnu sednicu SB UN

Rusija će zatražiti hitne konsultacije u okviru Saveta bezbednosti UN-a, u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost.

"U slučaju proglašavanja nezavisnosti Kosova, Rusija namerava da odmah sazove sednicu Saveta bezbednosti UN-a", izjavila je danas portparol ambasadora Rusije u UN Marija Zaharova.

Rusija se oštro protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, smatrajući da će time biti prekršeno međunarodno pravo, Povelja UN i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, i najavila je da će sprečiti priznavanje nezavisnosti u Ujedinjenim nacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: