Izaslanici Solane nenajavljeno doputovali u Podgoricu

Podgorica --

Izvor: Beta Crna Gora
Podeli

Predstavnici Evropske unije Tomas Ekart i Stefan Lene razgovarali su u sredu u Podgorici sa crnogorskim clanovima komisije za izradu Ustavne povelje buduce zajednice Srbije i Crne Gore. Lene i Ekart su se sastali i sa akademikom Mijatom Sukovicem i direktorom podgorickog Centra za demokratiju i ljudska prava Srdjanom Darmanovicem. "Saglasili smo se da beogradski sporazum sadrzi osnovna institucionalna resenja drzavne zajednice Srbije i Crne Gore i da u tom delu nema potrebe za bilo kakvom doradom", rekao je Sukovic crnogorskim drzavnim medijima nakon razgovora sa izaslanicima visokog predstavnika EU Havijera Solane. On je ocenio da je "dosledan i striktna" primena beogradskog sporazuma neophodan uslov da se da se "na ovom prostoru uspostave odnosi u skladu sa interesima naroda Crne Gore i Srbije, kao i da to bude u interesu" Evrope.

Koordinator crnogorskog dela komisije za izradu ustavne povelje Dragan Kujovic izjavio je da je siguran da nece biti neophodno da Solana "diktira kako ce izgledati povelja". Kujovic, koji je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, rekao je radiju "Antena M" da je uveren da "iz Brisela nece biti pritisaka". On je dodao da deo crnogorske delegacije u ustavnoj komisiji nece pristati na pritiske koji bi isli na stetu Crne Gore.

Potredsednik Socijalisticke narodne partije i clan ustavne komisije Zoran Zizic izjavio je da ocekuje ozbiljnije ucesce evropskih predstavnika u izradi Ustavne povelje buduce zajednice. "Citav ovaj rad bice pracen sa velikom paznjom i spremnoscu na pruzanje dobrih usluga od strane Evropske unije", rekao je Zizic novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.