Tači: Vlada radi za vikend

Predsednik privremene Vlade Kosova Hašim Tači odbio je da saopšti tačan datum kada bi jednostrana nezavisnost mogla biti proglašena.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.02.2008.

17:45

Default images

Pripreme za proglašenje nezavisnosti bile su tema sednice kosovske Vlade, ali premijer Hašim Tači nije želeo da saopšti tačan termin. Vlada Kosova proglasila je stanje energetske krize u pokrajini, a Tači je rekao da će preduzeti mere protiv svih koji sabotažom žele da ostave Kosovo u mraku.

Još nema zvanične informacije o datumu sednice skupštine Kosova na kojoj će biti proglašena nezavisnost pokrajine, a nezvanične najave upućuju da će se to dogoditi u nedelju.

Kosovski premijer Hašim Tači zna datum, ali nije želeo da ga saopšti. On je rekao da građani Kosova znaju datum i samo nagovestio da bi to moglo da se desi narednih dana.

"Mogu vam reći samo da će vlada i parlament kosova raditi ovog vikenda", rekao je Tači.

U Prištini se užurbano pripremaju za dan kada će Kosovo proglasiti nezavisnost.

Komunalna preduzeća ubrzano uređuju javnu rasvetu, trgove i ulice, a iz pešačkih zona u centru grada udaljeni su svi prodavci cigareta, bižuterije i ostalih sitnica.

U Prištinu masovno dolaze i kosovski Albanci koji žive i rade u zemljama zapadne Evrope. Na aerodrom u glavnom gradu Kosova svakodnevno sleće desetak aviona s radnicima koji žele da prisustvuju ovom, kako navode, istorijskom događaju.

"Razlog što sam došao je nezavisnost Kosova. Ostavio sam posao i sve sam ostavio samo da bih došao da proslavim nezavisnost s mojim narodom", rekao je jedan od pristiglih.

Povratnici ni ne slute da im kosovska realnost možda može pokvariti veselje.

Iako je Hašim Tači najavio da će na dan proglašenja nezavinosti Kosovo imati struju puna 24 sata, iz Kosovske energetske korporacije saopštili su da to neće biti moguće.

U odgovoru na to, Tači je optužio čelnike KEK-a za sabotažu i najavio da će protiv odgovornih preduzeti adekvatne mere.

Rada Trajković: Razumom, umesto srcem

Predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je Fonetu, povodom nagoveštenog proglašenja nezavisnosti Kosova, da bi Beograd u ovim teškim vremenima trebalo da ispolji državničku mudrost i da, umesto reakcije "svim srcem", reaguje "čistog razuma"".

Prema njenim rečima, Srbija mora da održava dobru komunikaciju sa NATO-om, Savetom bezbednosti i Evropskom unijom, zbog namere da se ozbiljno brine o svom narodu na Kosovu, ali i zbog borbe za povratak suvereniteta Srbije nad Pokrajinom.

S druge strane, naglasila je Trajkovićeva, "SAD i EU bi trebalo da čine napore, ne samo prema Albancima, već i prema interesima države Srbije, kao jednog od bitnih faktora regionalne stabilnosti".

"Bez stabilne i demokratske Srbije, ceo region će biti destabilizovan, što će koštati nas, ali koštaće i mladu populaciju čitavog regiona", rekla je Rada Trajković.

Mediji: Ahtisarijev plan iznad ustava Kosova

Prištinska štampa danas prenosi detalje iz nacrta ustava Kosova, konstatujući istovremeno da je Ahtisarijev plan "iznad ustava", kao i da je Prištini stavljeno do znanja da "Kosovo nije nezavisna zemlja".

Štampa upozorava da "nadzirana nezavisnost nije jasno definisana", jer se ne zna koliko će trajati nadzor EU, kao i da će sporazum o civilnoj misiji EU biti sastavni deo ustava Kosova.

Sporazum sa EU o misiji, po oceni medija, "praktično" proizvodi ustav, odnosno prava kosovskih institucija sa nepotpunom pravnom snagom.

Prema tvrdnjama albanskih političara na Kosovu, u toku je druga, završna faza javne rasprave o nacrtu ustava, za koju mediji u Prištini, međutim, navode da se uopšte ne odvija.

"Autori nacrta, neiskreni, mnogo toga drže skriveno od javnosti", navodi u komentaru prištinski list Ekspres i dodaje da je "nadzirana nezavisnost (suverenitet) Kosova, na osnovu Ahtisarijevog plana, u ustavu samo deklarativnog karaktera, bez snage na osnovu međunarodnog prava".

Ekspres ističe da je Ahtisarijev plan "iznad ustava", citirajući u tom kontekstu izjavu slovenačkog premijera Janeza Janše, zemlje predsedavajuće EU, da Unija ne šalje misije u nezavisne zemlje.

"Stavljeno nam je do znanja da Kosovo nije nezavisna zemlja", ocenjuje list, ističući da nadzirana nezavisnost nema jasnu definisanost, koliko će trajati nadzor EU, iako će sporazum o civilnoj misiji EU biti sastavni deo ustava Kosova.

Sporazum sa EU o misiji, po oceni tog lista, "praktično" proizvodi ustav koji definiše i izvor je prava kosovskih institucija - sa nepotpunom pravnom snagom.

Nacrt ustava Kosova predviđa da ono bude "parlamentarna republika", u kojoj se "vlada na demokratski način, uz puno poštovanje i vladavinu zakona" prenela je "Koha ditore".

Taj prištinski list objavio je projekat ustava Kosova, u čijoj se preambuli navodi da je "nezavisna i suverena država Kosovo, država njenih građana" i da se "ostvarivanje političke vlasti na Kosovu zasniva na jednakosti svih građana" i punom poštovanju osnovnih ljudskih prava.

U tekstu nacrta se ističe da "suverenitet države Kosovo proizilazi iz naroda, da njemu pripada, i ostvaruje se neposredno referendumom ili kroz izabrane predstavnike ili na druge načine utvrđene ovim Ustavom".

Kosovo je prema tekstu "parlamentarna republika, u kojoj su jasno izdvojena ovlašćenja i odgovornosti za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast".

Zakonodavna vlast se sprovodi kroz Skupštinu Kosova, koja je najviši ustavni organ izabran neposredno od naroda I predstavlja narod Kosova.

Skupština će imati 120 poslanika, od kojih se 100 bira neposrednim izborima, dok je 20 mesta rezervisano za pripadnike manjina.

U predlogu se navodi da predsednik Kosova predstavlja državu unutar i van zemlje i garantuje ustavno funkcionisanje institucija , a od sudskih organa predviđeno je formiranje Ustavnog suda, koji Kosovo do sada nije imalo.

Albanci na Kosovu će, po svemu sudeći, imati i nacionalnu i državnu zastavu, piše "Expres".

Ideja je da se dizajnira državna zastava koju će koristiti svi državljani, dok će albansku nacionalnu zastavu koristiti samo Albanci, u skladu sa zakonom.

U tom duhu treba da deluje i Albanija, ali izgleda da albanska nacija, kao celina, još nije postigla taj novi kvalitet da ude u nove odnose sa drugim narodima, dakle i u odnose Albanije i Kosova, ocenjuje list.

Rojters: Podela Kosova realnost na terenu

Podela Kosova je realnost na terenu, ocenio je Rojters u susret najavljenom jednostranom proglašenju nezavisnosti srpske pokrajine i uoči najavljene odluke Vlade Srbije o poništenju tog protivpravnog akta.

"Proglašenje nezavisnosti u Prištini protegnuće se do hamburgerdžinice na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Sve dalje na severu kontroliše Beograd - 10 odsto teritorije Kosova, na kojoj živi 50.000 Srba, koji će odbaciti otcepljenje i formirati sopstveni parlament", navodi britanska agencija u reportaži iz Kosovske Mitrovice.

"Podela Kosova je realnost na terenu, bez obzira na to što je odbacuju zapadne sile, koje su spremne da priznaju Kosovo u roku od nekoliko sati pošto proglasi nezavisnost. Uz podršku Srbije, sever će testirati odlučnost Zapada da sačuva Kosovo kao celinu", ocenjuje Rojters.

Uz podršku Beograda, severno Kosovo, kako je navela britanska agencija, ometa pokušaje Ujedinjenih nacija od 1999. godine da prošire autoritet nad celokupnom teritorijom južne srpske pokrajine.

Kosovski Srbi sa severa pokrajine uživaju, kako navodi agencija, nivo bezbednosti i slobodu na kojima im može pozavideti ostalih 60.000 Srba, koji žive u izolovanim enklavama južno od Ibra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: