Sutra sednica SB o Kosovu

Savet bezbednosti UN sastaće se u četvrtak na zahtev Srbije i Rusije da razmatra najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

07:05

Default images

Predsedavajući Saveta bezbednosti, ambasador Paname Rikardo Alberto Arias saopštio je danas da se Savet bezbednosti složio da za sutra zakaže zatvorenu sednicu o Kosovu, na kojoj će učestvovati srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Mišel Montas rekla da Ki Mun Ban za sada nema komentar na najave Kosova da proglasi nezavisnost i da će kasnije da se oglasi o tom pitanju koje se sada razmatra u Savetu bezbednosti.

Kako prenosi agencija AFP, diplomate u Njujorku dodaju da ne veruju da taj sastanak ima šanse da promeni bilo čije stavove po tom pitanju. Jedan zapadni diplomata izjavio je Frans presu da događaji u Njujorku neće biti centralni. "Pravo pitanje, ako Kosovo proglasi nezavisnost kao što to očekujemo, jeste ko će ga priznati", dodao je taj diplomata koji nije želeo da mu se objavi ime.

"To nije pitanje koje se postavlja UN, već je to pitanje koje se postavlja svakoj zemlji pojedinačno", rekao je neimenovani diplomata.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je najavio putovanje u Njujork, kaže da će izneti stav da Srbija ne prihvata bilo kakav nelegalan akt secesionizma na Kosovu.

"Na toj sednici ću ispred Vlade Republike Srbije izneti čvrst stav da Srbija apsolutno ne prihvata bilo kakav nelegalni akt secesionizma i upozoriti još jednom da bi bilo koje kršenje međunarodnog prava, rezolucije 1244 i Ustava Srbije za svoju posledicu imalo tešku destablizaciju regiona. Tražiću od Saveta bezbednosti da učini sve da takvu jednu odluku spreči, upozorićemo na posledice jedne takve teške odluke", rekao je Jeremić.

Oglasio se i premijer Koštunica koji, osim ponavljanja tog stava, poziva Srbe na Kosovu da ostanu u svojim kućama.

Podsetimo, u zahtevu za održavanje sednice Saveta bezbednosti koji je poslat predsedavajućem Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović zatražio je da to telo razmotri "ekstremno opasnu situaciju u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, gde smo svedoci završnih priprema za jednostrano proglašenje nezavisnosti".

Sutra sednica Vlade o Kosovu

Sutra će biti održana i sednica Vlade Srbije na kojoj će se doneti odluka o poništenju jednostrane nezavisnosti Kosova. Premijer Koštunica je pojasnio da će ta odluka pokazati jednom zauvek da Srbija odbacuje lažnu državu na svojoj teritoriji.

“Vlada Srbije će, odmah po usvajanju ove odluke, obavestiti Savet bezbednosti i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da su poništeni svi protivpravni akti o proglašavanju jednostrane nezavisnosti. Konačna reč naše jedinstvene državne i nacionalne politike je da niko osim Srbije ne može polagati pravo na teritoriju Kosova i Metohije. To pravo Srbiji ne može oduzeti nikakva politika sile, niti Srbija može biti primorana da se pod pretnjama i ucenama odrekne svog prava i da se odrekne Kosova i Metohije. Naš narod na Kosovu i Metohiji treba da ostane i živi u svojim kućama, u svojoj pokrajini i u svojoj Srbiji”, naveo je predsednik Vlade Srbije.

Skupština Kosova još nije zakazala sednicu

Iako i zvaničnici na obe strane i mediji pominju 17. februar kao datum proglašenja nezavisnosti Kosova, sednica Skuštine Kosova na kojoj bi to trebalo da bude učinjeno još nije zakazana.

Predsedništvo Skupštine Kosova zakazalo je, međutim, danas sednicu parlamenta za petak, 15. februar. Na dnevnom redu sednice naći će se šest tačaka koje su vezane za otvaranje parlamentarne procedure za usvajanje šest zakona od kojih su najvažniji oni koji se tiču novog krivičnog zakona i novog zakona o krivičnoj proceduri.

Sudeći po dnevnom redu sednice Skupštine u petak, stiče se utisak da se radi o redovnoj sednici koja nema veze sa najavljenom sednicom parlamenta na kojoj se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova.

U Prištini još nema nijedne zvanične potvrde kada bi ta sednica parlamenta mogla biti zakazana.

Po redovnoj proceduri, predsedništvo Skupštine mora zakazati sednicu parlamenta u roku od 72 sata pre njenog održavanja, dok u izuzetnim situacijama ne mora da se poštuje ovaj rok.

U praksi to znači da predsedništvo Skupštine može zakazati sednicu Skupštine istog dana.

"Logična strategija Beograda"

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, za B92 kaže da je zahtev Beograda za sednicu Saveta bezbednosti logičan potez u okviru strategije koja ima za cilj da blokira rešavanje statusa Kosova.

"Vi morate imati saglasnost stalnih članica. Dakle, sigurno je da će to biti samo jedna nova prilika Rusiji da potvrdi podršku Srbiji i naravno, Srbiji da drži otvoreno pitanje statusa Kosova. Objektivno je stvoren prostor Americi i članicama Saveta bezbednosti iz Evropske unije da blokiraju ovu raspravu jer se jednostavno akt Skupštine, koji će se dogoditi 17. februara, ne može razmatrati pre nego što se dogodio, tako da je možda tu Beograd pogrešio tražeći sednicu unapred", objašnjava Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: