Akcioni plan spreman, ali je tajna

Članovi Vlade kažu da je spreman akcioni plan za slučaj proglašenja nezavisnosti Kosova, iako javnost ne može da zna detalje.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

14:43

Default images

Iako se državni vrh Srbije trudi da diskretno pripremi strategiju u slučaju kosovske nezavisnosti, jasno je da Srbija, njena vlada i ministarstva treba da odluče o diplomatskim potezima u slučaju jednostranog proglašenja nezavinsnosti, između ostalog - da li povući ambasadore ili zatvoriti ambasade zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

Pitanje je i kako se odnositi prema diplomatskim predstavnicima tih država u Srbiji, kao i šta će Beograd raditi u brojnim međunarodnim organizacijama u kojama Kosovo sada predstavlja UNMIK - da li će ih možda napustiti, bojkotovati, ili pokušati da opstruira kosovsko učešće kao nezavisne države.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da sve državne institucije sada imaju najvažniji cilj da uoči proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova "ispolje puno državno i nacionalno jedinstvo u odbrani Pokrajine".

Istovremeno, lider opozicione Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da bi možda trebalo promeniti i Ustav Srbije kako bi se i budući državni funkcioneri obavezali da nikada ne priznaju nezavisnost.

Predsedništvo Skupštine Kosova sutra bi trebalo da odredi datum sednice parlamenta na kojem bi bila proglašena nezavisnost, a u medijima se spekuliše da će se to dogoditi u nedelju ili ponedeljak.
.
Vojislav Koštunica (FoNet, arhiva)
Premijer Vojislav Koštunica navodi da je doneta odluka da Vlada Srbije u četvrtak unapred poništi sve protivpravne akte o jednostranom proglašenju, kako je rekao, "ove lažne države na tlu Srbije“.

"Nećemo dopustiti ni čas da postoji takva tvorevina, već ona mora biti pravno poništena istog trena kada, pod vođstvom osuđenih terorista, bude nelegalno proglašena. Srbija se najodlučnije oduprla svim spoljnim pritiscima, ucenama i nuđenjima olakšica i nagrada da, na bilo koji način, opravda pravno nasilje i postane saučesnik u brutalnom kršenju Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244", rekao je Koštunica.

Tadić: Odgovorna odbrana suvereniteta

Predsednik Srbije Boris Tadiæ (Beta)
Predsednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija evropska i demokratska zemlja koja nikoga ne ugrožava, i koja dostojanstveno i mirno brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

"Srbiji je mesto u Evropi, i naš put je evropski. Neću odustati od borbe za interese građana i od borbe za očuvanje Kosova. Država mora jedinstveno i odgovorno da postupa kada je u pitanju odbrana njenog integriteta i suvereniteta. Samo Srbija u Evropskoj uniji može da brani svoje Kosovo“, rekao je predsednik Tadić.

Predsednik Tadić je pozvao sve državne funkcionere i lidere svih stranaka u Srbiji da povodom najava jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije pristupaju odgovornije nego do sada.

"Svojim izjavama i retorikom političari nikako ne bi trebalo da izazivaju situacije u kojima bi bezbednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji mogla biti ugrožena. Pozivam sve na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Pozivam sve partije da se stranačke promocije ostave po strani kako bi država u ovoj kriznoj situaciji mogla da deluje odgovorno“, rekao je predsednik Tadić.

On je najavio da će u neprestanoj komunikaciji sa međunarodnom zajednicom argumentovano braniti jedinstveni stav Srbije o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava i potrebi da svaka odluka mora biti doneta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Akcioni plan - državna tajna

U Beogradu je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, ali javnost nije obaveštana o tome šta je najviši državni vrh dogovorio.

Sastanak je održan u sedištu Bezbednosno-informativne agencije, ali nije poznato da li su prisustvovali svi članovi tog tela niti o čemu se razgovaralo.

Ranije je najavljeno da će biti razmatrani akcioni planovi u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Ti akcioni planovi su državna tajna.

Savet za nacionalnu bezbednost formiran je 31. maja prošle godine sa ciljem da koordinira rad svih ministarstava iz sektora bezbednosti i svih bezbednosnih i obaveštajnih službi. Savet, posle konstitutivne, nije održao ni jednu sednicu.

Članovi Saveta su predsednik i premijer Srbije, ministri pravde, odbrane i policije, načelnik Generalštaba Vojske, direktor BIA i
šefovi Vojno-bezbednosne agencije i Vojne obaveštajne agencije.

Šta je u akcionom planu za Kosovo

Do sednice Vlade u četvrtak trebalo bi da budu usaglašeni svi detalji dokumenta kojim bi Srbija pravno reagovala na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. To je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, najavio potpredsednik Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović, koji je podsetio da je Vlada Srbije ranije donela i akcioni plan, odnosno program mera koje bi Srbija preduzela u takvom slučaju.

Prema Popovićevim rečima, dokument, odnosno reakcija Beograda, i akcioni plan nisu povezani, jer u odluci nema mera iz akcionog plana.
"Akcioni plan je još uvek pod oznakom 'strogo poverljivo', dakle, ne bih mogao da to komentarišem, ali, praktično, u ingerencijama svakog ministarstva postoji jedan set mera koji bi trebalo da omogući da se građani na Kosovu i Metohiji koji su lojalni državi Srbiji, što je više moguće, osećaju kao da su sastavni deo države Srbije. Konkretno, da imaju ista prava i iste mogućnosti kao i ljudi koji žive u ostatku Srbije“, kaže ministar Popović.

Održan sastanak Spoljnopolitičkog saveta

Članovi Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije razgovarali su o "najnovijim događajima u vezi sa Kosovom i Metohijom i procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji".

U večerašnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da je šef diplomatije Vuk Jeremić upoznao članove saveta sa stavovima državnog vrha u odnosu na aktuelnu spoljnopolitičku situaciju.

Kako se dodaje, sastanak je sazvan na poziv šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića i predsednika Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Živorada Kovačevića.

Priština se sprema za slavlje

U međuvremenu, u Prištini se nastavljaju pripreme za proslavu proglašenja nezavisnosti Kosova. U odboru za pripremu navode da žele da taj dan, koji su dugo čekali, prođe dostojanstveno.

"Potpuno smo svesni da će oči čitavog sveta biti uprte u nas i želimo da budemo sigurni da će sve što radimo pomoći da, ne samo pokažemo svoju najbolju stranu, već i da će pomoći Kosovu na putu ka priznanju. Svaka naša aktivnost biće u službi bržeg priznanja nezavisnosti Kosova", rekla je Vljora Ćitanu, iz organizacionog odbora proslave.

Prištinski mediji: Prekid svake saradnje

Prištinski listovi pišu da akcioni plan Beograda podrazumeva da se prekine svaka saradnja sa kosovskim institucijama na lokalnom i centralnom nivou.

Na Kosovu je sve aktuelnije i pitanje bezbednosti, gde KFOR, policija UNMIK-a i Kosovska policijska služba tvrde da je bezbednosna situacija mirna.

Koha ditore, na primer, navodi, pozivajući se na srpske izvore u Kosovskoj Mitrovici, da niko od kosovskih Srba, sem onih "lojalnih", neće imati pravo da učestvuje u Kosovskoj policijskoj službi, kao ni u institucijama obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalnim ustanovama.

Oni će, jednostavno, morati da izaberu, rekao je taj izvor.

"Državni vrh nije ohrabrio Srbe"

Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović ocenio je "da će državni vrh Srbije snositi najveću odgovornost ukoliko Srbi iz južne srpske pokrajine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova napuste svoje domove i krenu ka Srbiji".

"Očekivali smo da će na jučerašnjoj zajedničkoj sednici državnog vrha Srbije biti donet makar jedan mali zaključak ili pak poziv Srbima da ne napuštaju Kosmet i da se bore za svoja prava svim raspoloživim političkim sredstvima", rekao je Ivanović.

Inače, Oliver Ivanović će sutra biti gost emisije Kažiprst u 9.30 sati.

"Dobro što Beograd priprema mere"

Milan Nikolić, iz Centra za proučavanje alternative, u izjavi za B92 navodi da je dobro što Beograd priprema mere u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"To mogu biti različite mere, neke rezolucije, neke izjave, moguće čak i neke međunarodne tužbe, neke diplomatske akcije, i sve je to dobro da se sprema. Mislim, na kraju krajeva, na ovo što se čini - mora se reagovati, a videćemo koliko će to biti efikasno", kaže Nikolić.

Iz Evropske unije stižu i spekulacije da bi Unija mogla ove sedmice, u četvrtak ili petak, doneti konačnu odluku o slanju pravno-policijske misije na Kosovo.

Odluka o slanju misije EU na Kosovo bi, prema saznanjima slovenačke agencija STA, koja se poziva na diplomatske izvore u Briselu, bila doneta pre zasedanja šefova diplomatija EU, zakazanog za ponedeljak, ali će ta odluka zavisiti od razvoja događaja na Kosovu i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: