Cene pšenice na rekordnim nivoima

Cene pšenice na Terminskom tržištu poljoprivrednih sirovina u Čikagu juče preskočile granicu od 11 dolara za bušel (27,2 kg).

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2008.

07:08

Default images

Pšenica za isporuku u martu je poskupela 60 centi ili 5,5 odsto, na 11,53 dolara za bušel, nakon što je prošle sedmice ojačala 16 odsto, više nego ikada. Cena hlebnog žita se više nego udvostručila tokom prošle godine.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) prognoziralo je da će zalihe pšenice u SAD, najvećem svetskom izvozniku hlebnog žita, na kraju tekuće marketinške godine, koja ističe 31. maja, opasti na 272 miliona bušela, što je 6,8 odsto manje nego što se očekivalo pre mesec dana i 40 odsto manje od zaliha godinu dana ranije.

Količina pšenice na zalihama bi time bila najmanja od 1948. godine, kada su američki farmeri proizvodili manje te žitarice i izvozili je radi pomoći u obnavljanju zemalja posle Drugog svetskog rata, podsetila je agencija Blumberg.

"Na tržištu nema dovoljno jare pšenice za zadovoljenje tekuće tražnje azijskih potrošača", ukazao je direktor odseka za poljoprivredne sirovine u australijskoj i novozelandskoj "Bankarskoj grupaciji".

Prošle godine je došlo do ubrzanog rasta cena pšenice nakon što su nepovoljni vremenski uslovi umanjili rod u nekim od najvećih svetskih proizvođača, uključujući SAD, Kanadu i Australiju. Uvoznici su takođe povećali kupovine u strahovanju da farmeri neće požnjeti dovoljne količine za zadovoljenje potreba i radi suzbijanja rasta cena prehrambenih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: