Ministri EU sutra o SSP sa Srbijom

Šefovi diplomatija EU će sutra u Briselu razmotriti sve instrumente za pomoć demokratskom i evropskom putu Srbije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 27.01.2008.

16:49

Default images

Rasprava će se voditi i o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i perspektivu kandidature za članstvo u EU. U Briselu se navodi da nisu isključene ni mogućnosti da ministri EU pošalju političku poruku o spremnosti za potpisivanje SSP, ali da se to učini naknadno što bi značilo da se uslov saradnje Beograda s Hagom mora dokazati pre ratifikacije sporazuma u parlamentima članica EU.

Prema izvorima Bete, neki neznatni izgledi se daju i za odluku o potpisivanju SSP već sutra, a u tom slučaju bi jedan predstavnik vlasti iz Beograda mogao doputovati u Brisel.

Hoće li sutra biti saopšteno da je EU odlučila da potpiše sporazum zavisi od toga da li će partneri u EU uspeti da uvere Holandiju, a možda delom i Belgiju, da vlasti u Beogradu čine sve u svojoj moći da dostignu punu saradnju koja znači da to vodi hapšenju preostalih optuženih za ratne zločine i njihovom izručenju Haškom sudu.

Holandija je dosad bila uporna u stavu da Beograd mora dokazati da to znači da će optuženi Ratko Mladić bezuslovno biti u Hagu.

Važnu razmenu mišljenja će posle rasprave o mogućnosti potpisivanja sporazuma s Beogradom, ministarska "trojka" EU imati sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

U nacrtu zaključaka zasedanja, za koje su izvori EU rekli da su "potpuno otvoreni" za dopunu na ministarskoj raspravi, stoji i da Savet ministara EU "ohrabruje" Srbiju da nastavi da pospešuje dosadašnja dostignuća u ekonomsko-političkim, evropskim reformama i "nastavi evropski put".

Kako su Beti preneli izvori Saveta ministara EU, na ministarskom zasedanju u ponedeljak nije na dnevnom redu rasprava o Kosovu i pripremama za moguće upućivanje evropske pravosudno-policijske misije u pokrajinu.

Zvaničnik slovenačkog predsedništva EU je novinarima rekao da Savet ministara Unije radi na tome da se "uskladi aktivnost i da ceo za to vezan proces bude što je više moguće kontrolisan".

Savet ministara EU, kako je stavio do znanja, mora biti spreman za akciju "kad za to sazru prilike".

"Srbija čvrsto opredeljena za evropsku budućnost"

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da će na sastanku sa "trojkom" Evropske unije preneti zvaničnu politiku i stav Vlade Srbije da je Srbija čvrsto opredeljena za svoju evropsku budućnost.

"Preneću zvaničnu politiku, zvaničan stav Vlade Srbije da je Srbija čvrsto opredeljena za svoju evropsku budućnost i da se nadamo što skorijoj institucionalizaciji naših sve bližih odnosa", rekao je Jeremić u izjavi za B92.

Jeremić je rekao da je Vlada Srbije odlučna da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova, Jeremić će se u Briselu sastati sa evropskim komesarima za spoljnu politiku i proširenje, Havijerom Solanom i Olijem Renom, kao i sa šefovima diplomatije Slovenije i Francuske Dimitrijem Rupelom i Bernarom Kušnerom.

Sličan stav kad su u pitanju evropske integracije Srbije ima i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

"Nema više mnogo nedoumica. Vidi se da sve zemlje članica i EK žele da potpišu sporazum sa našom zemljom sa izuzetkom Holandije i Belgije. U ponedeljak svi ministri inostranih poslova Evropske unije će raspravljati o najboljem i najbržem momentu kada može da se potpiše sporazum sa Srbijom. Možda već ove nedelje", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: