Podrška manjina Tadiću

Predstavnici nacionanlnih saveta i stranaka manjinskih zajednice u Srbiji pozvali su pripadnike manjina da 3. februara glasaju za Tadića.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2008.

09:45

Default images

Bošnjačke, makedonske, hrvatske, vlaške, rumunske, romske i rusinske manjinske zajednice su se složile da ne žele da se vrate u devedesete i da im Boris Tadić garantuje sigurnost i put u Evropu. Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je Boris Tadić, u prvom krugu izbora, pobedio u svim sredinama u kojima većinu čine pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica.

Pajtić očekuje da će isto biti i u drugom krugu glasanja. Prema oceni predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića, Tadić će pobediti jer se sav demokratski kapacitet mora ujediniti i glasati za njega.

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne zajednice Ana Tomanova Makanova kaže da je svaki peti građanin Srbije pripadnik neke manjinske zajednice.

Podršku manjina Tadiću zatražili su i Vita Mihailović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i Munir Poturak, potpredsednik Sandžačke demokratske partije.

Predstavnik rusinske manjine Đura Mučenjski kazao je da Rusini žele normalnu, uređenu državu u kojoj će imati posao, platu, penziju, uslove za školovanje i očuvanje svog kulturnog identiteta i pozvao ih da podrže Tadića.

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Jovan Radeski ocenio je da Boris Tadić "gradi mostove prijateljstva za prenos civilizacijskih vrednosti".

Tadić: EU ne želi da uzme Kosovo

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić izjavio da evropske integracije ne udaljavaju Srbiju od Kosova.

"Evropa po svaku cenu, ali ne pognute glave", rekao je Tadić u intervjuu televiziji Čačak. On je naveo da se pravi "lažan utisak" da Evropska unija hoće da uzme Kosovo, ističući da Unija ne može da prizna ni Kosovo niti bilo koju drugu zemlju kao nezaivisnu. Tadić je dodao da evetnualno nezavisnost mogu da priznaju pojedinačno zemlje koje su članice EU.

"Nisu sve zemlje u Evropskoj uniji za nezavisnost Kosova. Nije Kipar, ni Grčka, Rumunija, Španija, pa ni Holandija, koja na nas vrši pritisak za saradnju sa Haškim tribunalom zbog groznog zločina u Srebrenici zbog koga je pala njihova vlada, ali nikada ne bi priznala nezavisno Kosovo bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Tadić.

Kandidat DS rekao je da kada bi Albanci sami proglasili nezavisno Kosovo, ne bi bilo "predaje" i da bi se Srbija do kraja borila diplomatijom.

Tadić je dodao da bi Srbija pokrenula sudske procese protiv zemalja koje bi eventualno priznale nezavisno Kosovo.

"Tadić jasno rekao da ne prihvata uslovljavanje"

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio da je predsednički kandidat i lider DS Boris Tadić ponudu Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije za podršku u drugom krugu izbora shvatio kao ucenu na koju ne pristaje. "Tadić je jasno rekao da ne dozvoljava da bilo ko postavlja uslove evropskoj budućnosti Srbije. Politika za koju se zalažu DS i predsednik Tadić je jasna, to je put evropskih standarda... Svako ko postavlja uslove, mora dobro da razmisli o sopstvenoj odgovornosti", ocenio je Šutanovac u intervjuu za "Politiku".

On je rekao da veruje da će za Tadića u drugom krugu glasati dobar deo apstinenata, oni koji su dali podršku Ištvanu Pastoru, kao i Čedomiru Jovanoviću.

"Ubeđen sam da je tu i veliki broj birača koji su 5. oktobra 2000. glasali protiv Miloševića i Šešelja, a sada su glas dali Velimiru Iliću. Iskreno, mislim i da je u svesti onih koji su glasali za Mrkonjića (Milutin, kandidat SPS) veoma prisutno sećanje na to da su dobijali 10 penzija u godini dana i da život koji su tada imali sa sadašnjim ne može da se poredi. Očekujem da će i deo Mrkonjićevih birača glasati za Borisa Tadića", rekao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: