"Nikolić deli odgovornost za RTS"

Porodice stradalih radnika RTS-a ocenile su da bi sud trebalo da ispita odgovornost Tomislava Nikolića za taj događaj.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2008.

13:33

Default images

Porodice radnika RTS-a koji su poginuli tokom NATO bombardovanja traže od Tomislava Nikolića da jednom zauvek ostavi žrtve na miru. Nikolić je bio zakonski odgovoran kao član upravnog odbora državne televizije da spreči Dragoljuba Milanovića da počini zločin, objašnjava majka jednog od poginulih Žanka Stojanović.

Porodice smtraju da bi se u ponovljenom procesu mogla utvrđivati i odgovornost čelnika SRS-a Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića za taj zločin.

Porodice poginulih radnika RTS-a potresla je izjava predsedničkog kandidata radikala Tomislava Nikolića da nije ubeđen da je bivši direktor RTS-a odgovoran za smrt 16 ljudi i jedan dan trebalo da bude u zatvoru.

Majka jednog od poginulih radnika RTS-a Žanka Stojanović kaže da se Nikolić sada vratio svojim žrtvama prelazeći sve granice pristojnosti.

On je, kaže Žanka Stojanović, delio odgovornost sa Dragoljubom Milanovićem kao potpredeednik Vlade i član upravnog odbora televizije za izvršenje naredbe o evakuaciji RTS-a i on je zakonski odgovoran što to nije izvršeno.



"U toj činjenici u Nikolićevoj umešanosti u zločin verovatno i treba tražiti poreklo njegovih sadašnjih izjava. Kao uostalom i izjava njegovog partijskog druga Aleksandra Vučića koji 1999. takođe nije ništa imao protiv ubistva radnika RTS-a iako je pred zakonom bio dvostruko odgovoran i kao ministar i kao član upravnog odbora televizije“, rekla je Stojanovićeva.

"Mislim da bitno naglasiti da je u pitanju saučesništvo...U jednom ponovljenom procesu morala bi se preispitati uloga Tomoslava Nikolića, Aleksandra Vučića i kompletnog komandnog lanca“, rekao je Zoran Janjić, autor knjige "Tišina u Aberdarevoj".

Žanka Stojanović je pozvala Nikolića da, kako je rekla, ne dira nezaceljene rane roditelja i porodica koje još krvare i poručila majkama Srbije da razmisle kome će u drugom izbornom krugu dati glas i da li će posle živeti kao ona i "druge obeležene majke".

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici na sigurnije položaje zbog čega je 16 radnika televizije poginulo.

Milanović je uhapšen 2003. posle ubistva premijera Srbije, a policija je tada saopštila da se Milanović uz pomoć veza Milorada Ulemeka i zemunskog klana krio mesecima u Crnoj Gori.

SRS: Tadićeva zloupotreba

Izborni štab predsedničkog kandidata Srpske radikalne stranke optužio je danas kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića za zloupotrebu bola i patnje porodica radnika stradalih u NATO bombardovanju zgrade Radio televizije Srbije.

"Izborni štab Tomislava Nikolića kao najstrašniji i najteži zločin osuđuje bombartovanje RTS-a. Nikolić saučestvuje u bolu i patnji svih onih koji su izgubili svoje najbliže u zlikovačkom NATO udaru", navodi se u saopštenju Izbornog štaba SRS.

Kao "vrhunac" bezobrazluka, ta stranka navodi pokušaj Izbornog štaba "režimskog kandidata" da krivicu svali na leđa Nikolića i generalnog sekretara SRS-a Aleksandra Vučića, navodeći da je te noći Vučićeva majka bila dežurni novinar u RTS-u i da "samo pukom srećom nije doživela sudbinu 16 poginulih radnika".

Pokušaj Borisa Tadića da "insinuira da je Vučić želeo da ubije rođenu majku", prema oceni SRS-a, govori da se danas na čelu države nalazi "opasan čovek koji više ne može da sakrije očaj zbog činjenice da ga građani ne podržavaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: