DSS: DS formalno zatražio podršku

Andreja Mladenović izjavio je da je DS juče formalno zatražio podršku DSS-a i NS-a Borisu Tadiću. "Narodnjaci" još bez odluke.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2008.

07:02

Default images

Portparol DSS-a je rekao da će danas ili sutra javnost biti obaveštena o stavovima te koalicije, nakon čega je usledio zahtev Demokratskoj stranci za promenom koalicionog sporazuma. Nova Srbija je ipak večeras sasopštila da će ta stranka odluku o tome kog će kandidata podržati u drugom krugu predsedničkih izbora saopštiti po povratku Velimira Ilića iz Moskve.

Andreja Mladenović je rekao da su predsednici DSS-a i NS, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, utvrdili zajednički stav o drugom krugu predsedničkih izbora.

"Reč je o principijelnoj politici Srbije pre svega kada je reč o Kosovu i Metohiji i odnosu prema misiji EU jer ovo nisu izbori za evropski parlament, već za predsednika Srbije čija je ustavna dužnost da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet zemlje", rekao je portparol DSS.

Mladenović je rekao da će javnost danas ili sutra biti upoznata sa našim stavovima, a da je unapred "jasno da se radi o načelnoj i svima poznatoj politici zastupanja opštih, državnih i nacionalnih interesa".

Upravo se u ponuđenom aneksu koalicionog sporazuma zahteva da Vlada Srbije zauzme jedinstven stav protiv slanja Misije EU na Kosovu i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u slučaju da Unija donese takvu odluku.

S druge strane, predsedništvo Nove Srbije ovlastilo je večeras predsednika te stranke Velimira Ilića da po povratku iz Rusije obavi konsultacije sa koalicionim partnerima i razgovore sa predsedničkim kandidatima koji su ušli u drugi krug izbora i donese odluku koga će podržati.

Velimir Ilić u Rusiju će otići tokom ove nedelje gde 25. januara treba da potpiše Sporazum Rusije i Srbije u oblasti energetike.

Đilas: Očekujem podršku DSS-a

Dragan Đilas očekuje da će Demokratska stranka Srbije zvanično podržati Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.

Član Predsedništva Demokratske stranke kazao je u sinoćnoj emisiji Poligraf TV B92 da smatra da će glasači stranke na čijem čelu je Vojislav Koštunica podržati Tadića 3. februara.

Kazao je i da očekuje podršku glasača Velimira Ilića i LDP jer je suprotna opcija koja im je na raspolaganju to da glasaju za Nikolića, koji je samo "zastupnik Vojislava Šešelja".

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakav problem da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom jer je jedan od principa na kojima je formirana Vlada Srbije nastavak evropskih integracija.

"Koštunica je glasao za potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom i njegova orijentacija prema Evropi je jasna", rekao je Đilas, koji je predsednik odbora Demokratske stranke u Beogradu.

On je rekao i da podrška ministara iz DS energetskom sporazumu sa Rusijom nije deo predizbornog paketa podrške Koštunice Tadiću u drugom krugu.

Dinkić: Prirodno da Koštunica podrži Tadića

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da bi bilo prirodno da u drugom krugu predsedničkih izbora premijer Srbije Vojislav Koštunica da podršku Borisu Tadiću.

"Stranke na čijem čelu su Koštunica i Tadić se nalaze u istoj Vladi, a Tadić je kandidat vladajuće kolacije za predsednika Srbije i ne vidim kojeg drugog kandidata bi Koštunica mogao da podrži", rekao je Dinkić.

On je ponovio da veruje u pobedu Tadića.

Dinkić nije želeo da odgovori na pitanje da li bi eventualni izostanak podrške Demokratske stranke Srbije Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora doveo u pitanje opstanak Vlade Srbije.

Blic: DSS i DS postigle dogovor o podršci Tadiću

Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije postigle su dogovor o podršci Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, piše današnji "Blic".

Pozivajući se na izvor blizak vladajućoj koaliciji, "Blic" navodi da će lider DSS Vojislav Koštunica tek posle potpisivanja energetskog sporazuma Srbije i Rusije javno saopštiti da podržava Tadića.

"DSS je tražio da se Tadić obaveže da neće podržati dolazak misije EU bez prethodne nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a Tadić je zauzvrat tražio jasan stav o potrebi da se potpiše sporazum sa Evropskom unijom", tvrdi sagovornik lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: