RIK: Nikolić 39,96%, Tadić 35,41%

Prema podacima RIK-a, kandidat radikala Tomislav Nikolić osvojio je 39,96 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.01.2008.

13:38

Default images

Zamenik predsednika RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je, na osnovu 98,68 odsto obrađenih rezultata sa biračkih mesta, kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio 35,41 odsto glasova. Slede kandidat Nove Srbije Velimir Ilić sa 7,41, kandidat socijalista Milutin Mrkonjić sa 5,97 i kandidat Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović sa 5,35 odsto.

Kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor dobio je 2,27 odsto glasova.

Slične rezultate, na osnovu 90 odsto obrađenog uzorka, ima i CeSID. Izvršni direktor te organizacije Zoran Lučić saopštio je tačan raspored snaga kandidata u prvom krugu izbora.

"Gospodin Nikolić je osvojio 1.610.000 ili 39,4 odsto glasova, gospodin Tadić 1.450.000. ili 35,4 odsto, gospodin Ilić je osvojio 310.000 ili 7,6 odsto, gospodin Mrkonjić je osvojio 245.000 ili 6 odsto, i mali skok gospodina Jovanovića na 230.000 ili 5,6 odsto biračkog tela", saopštio je Lučić. Lučić je za B92 rekao i da Srbiju 3. februara ponovo očekuje referendum.

"Ono što očekujemo to je da će glasovi gospodina Mrkonjića, odnosno SPS-a, nekako, u većem procentu da odu ka gospodinu Tomi Nikoliću. Što se LDP-a tiče, najveći deo će da glasa za gospodina Tadića", kaže on.
"Veliko je pitanje kako će se podeliti glasovi onih birača koji su glasali za Velimira Ilića. Naše istraživanje kazuje da će taj odnos biti tri prema jedan za Borisa Tadića", navodi on.

"Meni je najzanimljivije šta će biti sa onim biračima koji nisu glasali u prvom krugu, koliko će njih izaći i kome će pružiti podršku. Od njih zavisi kakav će biti ishod ovih izbora", zaključio je Lučić.

Jučerašnje predsedničke izbore u Srbiji obeležila je i najveća izlaznost glasača od 2000. godine. Prema podacima CeSID-a, na izbore je izašao 61 procenat građana Srbije koji imaju pravo glasa.

Konačni rezultati u četvrtak

Zvanični rezultati prvog kruga izbora za predsednika Srbije biće objavljeni najkasnije do četvrtka, 24. januara, u 20 sati.

Pošto su juče u 20 sati zatvorena biračka mesta, birački odbori su dužni da do danas u 14 časova utvrde rezultate glasanja i dostave izborni materijal Republičkoj izbornoj komisiji.

Zakon o izboru predsednika predvideo je mogućnost podnošenja prigovora RIK-u zbog povrede izbornog prava u roku od 24 sata od donošenja odluke, izvršene radnje ili propusta. RIK je dužan da odluku po prigovoru dostavi podnosiocu u roku od 48 sati, a na tu odluku moguće je izjaviti žalbu u narednih 48 sati.

U tom roku, 24 sata od prijema žalbe, moguće je dostavljanje žalbe i prigovora Vrhovnom sudu Srbije.

Budući predsednik Srbije bira se na pet godina, a mandat će početi danom polaganja zakletve u Skupštini Srbije, dok će RIK izdati uverenje o izboru za predsednika Srbije odmah posle objavljivanja konačnih rezultata.

Međutim, dok se ne objavi konačan rezultat izbora, dvojica kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu imaju dodatne dve nedelje da biračima još jednom predoče svoje programe i razloge zašto da na listiću zaokruže broj baš ispred njihovog imena.

Izborna tišina pred drugi krug počeće 31. januara u ponoć i trajaće do 3. februara u 20 sati, kada se birališta zatvaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: